Getinge - Vänta med köp ett tag till
Medicinteknikbolaget Getinges Q4-rapport var en besvikelse vad det gäller orderingången trots att många sjukhus har uppvisat breda förbättringar.
NEUTRAL | GETI B | Large Cap | 204,1 kr
2,4 procents organisk orderminskning innebär att sju av de senaste åtta kvartalen har kännetecknats av negativ ordertillväxt. Siffrorna för just Q4 påverkades dock till viss del av utmanande jämförelsetal från 2022 i samband med att Kina släppte sina restriktioner kopplat till pandemin.
Var orderingången svag så var intäktsgenereringen fullt godkänd ändå. Kvartalets försäljning ökade nämligen med 10% och var därmed betydligt högre än vår prognos. Utvecklingen i USA var positiv i de flesta produktkategorierna. Försäljningen av hårdvara inom Cardiac Assist återhämtade sig fortsatt vilket hade en påtagligt positiv effekt på Acute Care Therapies omsättning och förväntas bidra till en ökad försäljning av förbrukningsvaror framöver.
Det justerade EBITA-resultatet vilket är det mått som koncernen lyfter fram, uppgick till 1 318 Mkr (1 317) vilket var något lägre jämfört med väntade 1 401 Mkr. Rörelsemarginalen på 13,3% var 1,8 procentenheter lägre än marknadens snittprognos. Lönsamheten sjönk även jämfört med samma period förra året, vilket ledningen delvis förklarar med högre kostnader kopplat till de kvalitetsbrister inom ett par produktkategorier som bolaget har kämpat med den senaste tiden. Även om man justerar för 240 Mkr i extraordinära kostnader under Q4 skulle marginalerna ha varit närapå oförändrade.
Just nämnda kvalitetsproblemen har varit ett genomgående tema de senaste åren för Getinge. Detta har medfört att bolaget har fått dra i handbromsen eftersom man inte har kunnat leverera fullt ut. Att justera till problemen har tagit mycket längre tid än vad både Stockpicker och marknaden samt troligtvis även bolaget själva, hade räknat med. Faktum är att Getinge ännu inte är i mål kring detta. Andra aspekter som sägs förklara den svagare lönsamheten är delvis en ogynnsam försäljningsmix med stor andel lågmarginalprodukter.
Det fria kassaflödet ökade under Q4 och Getinges starka finansiella ställning är intakt, vilket ger bolaget en solid grund för fortsatta investeringar och tillväxt. Det fria kassaflödet före förvärv var nästan 1 Mdr kr under Q4 och det är en förbättring jämfört med året innan. Ledningen avstod i samband med bokslutet från att ge en tydlig marginalguidning för 2024. Mer information för innevarande år väntas i Q1-rapporten. Ett mål som upprepades dock var att koncernen i år ska visa en organisk försäljningsökning på 2-5%. Det är enligt vår mening lite väl konservativt med tanke på fjolårets ökning om 6,4%.
Kina är en av de marknader som bolaget har tydlig motvind på. Detta är dock inte bolagsspecifikt problem utan snarare strukturell dito som en konsekvens av pågående kartell- och korruptionsutredningar i landet som överlag har lett till minskade investeringar i branschen. För Getinges del är det främst affärsområdet Life Science som påverkas negativt. Här tror vi dock på viss ljusning då landet sagt sig vilja öka investeringarna inom sjukvården framöver. Påpekas bör att Servo Air har under det gångna kvartalet fått försäljningsgodkännande av kinesiska myndigheter. Det är Getinges första ventilator som tillverkas i Kina vilket förväntas bidra positivt till koncernens marknadsposition där.
Blickar vi framåt konstaterar vi att Q1 kommer att möta tuffa jämförelsetal på grund av pandemistöd från Kina förra året. Samtidigt bör kvartalet markera en vändpunkt givet de betydligt enklare jämförelsetalen i Q2. De långvariga kvalitetsproblemen har medfört att aktien värderas till en låg multipel samtidigt som man levererar historiskt sett låga marginaler. Det är också just detta som skapar grund för en investering då gradvis lönsamhetsförbättring torde kunna ske även i ett läge då tillväxttakten inte ökar i någon större omfattning. Skulle även det senare nämnda inträffa kan det ge tydlig hävstång på resultatutvecklingen under kommande år.
Ännu är bolaget inte riktigt där. Svag trend avseende orderingång tillsammans med tuffa jämförelsesiffror i Q1 gör att vi förblir neutrala till bolagets aktie i det korta perspektivet (3-6 månader). Sett på något längre sikt är vi däremot klart mer optimistiska och utesluter inte både höjd rekommendation och riktkurs (215 kr) i ett läge då vi ser tydliga tecken på att orderläget förbättras och lönsamheten åter börjar öka.
Källa: Infront