God Jul & Gott Nytt Börs 2025
Tiden går obarmhärtigt fort. Hastigt och kanske lite mindre lustigt har vi kommit fram till årets sista upplaga av Stockpicker Newsletter och därmed är det också dags att tänka på refrängen för i år.
Och som brukligt så här dags undrar man förstås om det blir några julklappar under granen vilket för oss aktieintresserade ofta hör ihop med det årligen återkommande jul- och nyårsrallyt. Har vi varit snälla eller stygga?
Som nämnt i tidigare krönikor tenderar avslutningen på året bestå av tre faser. De två inledande får väl numera antas vara avklarade. Dels ”Thanksgivingsrallyt” det vill säga månadsskiftet mellan 25/11 och 5/12, dels ”Midvinterrekylen” som omfattar perioden därefter och fram till Jul (5-20/12). Återstår nu gör alltså den sista fasen, ”Jul- och nyårsrally”, som normalt sett löper fram till Trettonhelgen och som bl.a. innehåller det traditionella Santa Claus Rallyt som enligt definition består av en sjudagarsperiod (varken mer eller mindre) där fem sista handelsdagar på detta år ingår tillsammans med två inledande dito på nästa år. Baserat på årets kalender infaller perioden mellan 24/12-3/1. Observera att här handlar det om USA-börserna där öppettiderna är något annorlunda än i Sverige (I USA håller man öppet både på jul- och nyårsafton samt därtill även Annandag Jul).
Historiskt sett har hela den avslutande (tredje) fasen i regel varit positiv och detsamma har allt som oftast gällt Santa Claus Rallyt. Tittar vi på de senaste 31 åren (S&P 500 med start 1994) har det absoluta majoriteten av dem (24) bjudit på om inte ett ”börsrally” så i varje fall en uppgång under nämnda sjudagarsperiod. Den genomsnittliga utvecklingen uppgår till ca +0,8% men då skall man veta att i mer än hälften av fallen har uppgången överstigit 1%. Allra bäst var utvecklingen vid årsskiftet 2008/2009 då index ökade med hela 7,4%. 2009 skulle sedan också visa sig bli vändningen efter ett oerhört svagt 2008 (finanskris).
Det finns faktiskt ett par intressanta aspekter som utmärker nämnda period och som därför kan vara värda att nämna. Den första är att bolag som har hört till förlorarna under det året som just håller på att avslutas, tenderar att ”vakna till liv”. Många gånger är det just bland dessa som de stora kortsiktiga vinnarna finns. En anledning till det är förstås att de allt som oftast fallit extra mycket i takt som förvaltarkollektivet rensat ut dem ut böckerna för att inte behöva skylta med dem när årssammanfattningar så småningom publiceras för andelsägarna. I Sverige sammanföll det ofta även med skattemässiga utförsäljningar där man passade på att ta förluster för att kvitta mot under året uppkomna vinster. Framväxten av investerarsparkonton och kapitalförsäkringar har dock gjort att nämnda effekt har minskat i omfattning på senare år. Helt borta är den dock inte då det fortfarande finns en och annan som passar på att nyårsstäda portföljen just i slutet på december.
En annan intressant aspekt värd att nämna är själva synen på ”julrallyt”. Medan vi här hemma ser fram emot det då positiv börs är värdeskapande så tenderar amerikanska investerare använda det i prediktionssyften. Att dra långtgående slutsatser från en sjudagarsperiod kan förvisso te sig vara märkligt men faktum är att julrallyts vara eller icke vara har en tendens att vara en första indikation på hur det kommande årets börsutveckling blir. Kriterierna där är tämligen enkla. Går börsen upp under nämnda sjudagarsperiod är oddsen i favör för uppåtgående börs under det kommande året och vice versa. 2008/2009 som omnämndes ovan kan tjänstgöra som ett talande exempel.
Alla regler har som bekant sina undantag och faktum är att 2024 ser ut att bli ett sådant. För medan S&P 500 föll med 0,9% i samband med Santa Claus Rallyt tycks detta år bli ett alldeles utomordentligt bra börsår. Om inget oförutsett inträffar kommer S&P 500 bjuda på uppgång kring 25-30%. Bortsett från i år har dock negativ utveckling under denna period visat sig vara oroväckande. Vid inte mindre än fyra av sammantaget sju tillfällen föregick det ett negativt börsår som ju i sig inte har varit särskilt vanligt förekommande. Det är också därför som man har myntat talesättet:
”If Santa Claus should fail to call, bears may come to broad and Wall”
Men nog om USA för den här gången. Med ”Midvinterrekylen” förhoppningsvis avklarad är det dags för den sista positiva börsfasen. Som börskalendern ser ut i år lär det dessvärre inte bli något särdeles långt jul- och nyårsrally här hemma om det nu blir något. Givet att jag inte räknat fel återstår det nämligen blott tre dagar på Stockholmsbörsen i år (23/12, 27/12, 30/12). Därefter är det ytterligare två dagar (2/1 och 3/1) fram till trettonhelgen. En ovanligt kort period men även underbart sägs ju vara kort.
Innan vi skiljs åt kan det vara värt att omnämna hur utgivningen kommer att se ut framöver. Dagens tidning är den sista ordinarie upplagan. Det blir med andra ord inget nummer nästa helg utan vi kommer med vårt traditionella summeringsnummer söndagen 5 januari. Därefter är det sedan dags att ännu en gång ta en djupare titt i spåkulan och presentera nästa års Vinnarnummer den 12:e januari. Nästa ordinarie nummer utkommer således om knappt en månad, den 19 januari. Men med det sagt fortsätter vi naturligtvis bevaka börsen på dagligbasis varför en och annan förändring i exempelvis Referensportföljen ej skall uteslutas. Money never sleeps som bekant!
God Jul & Gott Nytt År Börsår!