God tillväxtpotential och stark produktlinje. Köpläge för den spekulative
I uppdateringen inför Q1-rapporten (brutet räkenskapsår) skrev vi att vi inte hade några större förväntningar på just denna rapport, och utfallet i rapporten som släpptes häromveckan visade sig också vara helt i linje med vår bild av nuläget i bolaget.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1902 (10 oktober 2021)
SDOS | First North | 3,23 kr | KÖP
Nettoomsättningen för Q1 (maj 2021 - apr 2022) av det brutna räkenskapsåret 2021/2022 minskade marginellt till 11,7 Mkr (12,1). Bruttomarginalen sjönk till 75% (78). Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) tappade till -2,0 Mkr (0,8). Resultatet före skatt såväl som nettoresultatet skrevs till -3,2 Mkr (-1,3).
Kassaflödet från den löpande verksamheten sjönk till 2,1 Mkr (7,4). Före förändringar av rörelsekapital minskade detta kassaflöde betydligt mindre till -2,1 Mkr (-0,2). Kassaflödet från investeringsverksamheten var -1,1 Mkr (-0,8). Likvida medel utöver checkkredit om 8,0 Mkr (8,0) uppgick till 10,0 Mkr (13,2), att jämföra med 9,0 Mkr vid utgången av föregående räkenskapsår. Soliditeten var 59%, att jämföra med 61% vid utgången av föregående räkenskapsår.
Q1-rapporten var som förväntat ingenting att yvas över. Men likafullt visade ScandiDos i densamma återigen att bolaget står på helt andra fötter inför framtiden än tidigare. Om vi dissekerar siffrorna från Q1 en aning blir det fortsatt tydligt att ScandiDos lyckats skapa ett fundament som ligger närmare än någonsin att äntligen kunna nå lönsam tillväxt.
Den något försämrade bruttomarginalen talar inte om det faktum att en geografisk mix, som inkluderade en större andel affärer på distributörsmarknader påverkade densamma negativt. Och vad gäller den marginellt lägre nettoomsättningen så var den i lokal valuta i linje med förra året.
Lönsamhetsmässigt var den huvudsakliga anledningen till försämringen under Q1 de statliga ersättningar som bolaget fick under Q1 förra året i form av stöd för korttidsarbete. Vidare ökade omkostnaderna en aning relativt fjolåret i och med vissa strategiska personalförstärkningar och ett påbörjat resande i vissa regioner.
Under Q1 lanserade SandiDos också sin nya Independent Motion Platform, vilken tillsammans med bolagets mätfantom Delta4 Phantom+ och rörelseplattform Delta4 HexaMotion erbjuder en helhetslösning för att kvalitetssäkra behandlingar av rörliga mål i sju dimensioner. Produkten är framtagen i nära samarbete med terapibolaget Accuray och lämpar sig särskilt bra för kunder som investerat i deras terapisystem Radixact Synchrony. Intresset för produkten uppges ha varit mycket stort och redan ha resulterat i flera leveranser.
Allt sedan pandemin slog till har SandiDos missgynnats av allt från förseningar i inköpsprocesser och installationer av ny utrustning till ogynnsam valutapåverkan, men har navigerat genom utmaningarna på ett utomordentligt sätt och står idag bättre rustat än någonsin. Ett eftersatt investeringsbehov inom sjukvården under pandemin talar i framtiden istället i ScandiDos favör, speciellt som bolaget under de senaste åren kraftigt stärkt såväl sitt helhetserbjudande som kompatibiliteten med de största tillverkarna av utrustning för modern strålterapi av cancer. Bolaget har en stark produktlinje med god tillväxtpotential framåt varför ScandiDos i ett normaliserat läge inom några år kan uppnå riktigt goda vinster och kassaflöden.
Kring nuvarande kursnivåer är förväntningarna på ScandiDos måttligt högt ställda och vi kvarstår vid bedömningen att det inte hade förvånat om bolaget blev uppköpt. Till detta kan läggas RTI Groups ökade ägande i bolaget, vars potentiellt positiva effekter vi belyste djupare i föregående analys. Vi kvarstår vid vår långsiktiga spekulativa köprekommendation och riktkursen på 5,50 kr.