GOMSPACE - kraschlandat rymdäventyr
New Space-företaget GomSpace utvecklar och säljer nanosatelliter. Efter en ljummen debut på First North i juni 2016 fick aktieägarna på drygt ett år uppleva en ”tenbagger” (tiofaldigad aktiekurs). Raketbränslet räckte däremot inte långt då GomSpace tillhörde en av fjolårets börsförlorare med ett kursfall på nästan 90%. I regel brukar dock aktiemarknaden överreagera såväl uppåt som nedåt. Så tror vi också är fallet nu.
GOMX | First North | 12,02 kr
Nanosatelliter är som namnet antyder mycket små i storlek och färdas i en låg omloppsbana runt jorden på ungefär 500 – 800 kilometers höjd. De kubformade sektionerna (1 – 12 st/satellit) med en baslängd på endast 10 cm är ett resultat av den snabba tekniska utvecklingen inom processorkraft, mjukvara och radioteknologi. Utvecklingen har medfört att också kostnaden för att utnyttja satelliter sjunkit dramatiskt då en nanosatellit i dag kan utföra uppdrag till en tusendel av kostnaden för en traditionell satellit.
Inte oväntat har detta inneburit en accelererad efterfrågan på nanosatelliter och på rymdbaserade applikationer inom ett bredare kundsegment, framförallt inom den kommersiella sektorn. Om några år förväntas tusentals nanosatelliter färdas i omloppsbana innebärande en adresserbar marknad för GomSpace värd flera miljarder dollar.
Vanligtvis börjar en vunnen affär med ett demoprojekt omfattande 3 – 5 satelliter och följs därefter av en order på en konstellation av satelliter i en flerårig projektutrullning. Antalet kan uppgå till flera hundra beroende på uppdragsbehovet. Priset per satellit ligger i dag på ca 1 – 3 Mkr men förväntas dubbleras tack vare krav på bl.a. mer sofistikerade delsystem och nyttolaster.
GomSpace har redan deltagit i över 50 satellituppdrag och har i dag över 200 anställda. Marknadserbjudandet är brett omfattande delsystem, kompletta plattformar, nyttolaster o satellitdriftstjänster. Specifikt är bolaget framstående inom radioteknologi vilket är en betydelsefull konkurrensfördel.
Tillväxten har legat på ca 70% per år sedan 2013 och väntas för fjolåret landa på ca 148 – 168 Mkr vilket skulle innebära en ökning på 53 – 74%. Svansföringen är hög då målsättningen är att intäkterna skall överstiga 1,5 Mdr kr år 2023. Halvvägs förväntas bruttomarginalen passera 50% och bidra till lönsamhet.
Noterbart är att redan befintliga projekt i pipeline bedöms räcka för att överträffa intäktsmålet. I estimatet har det dock tagits höjd för att vissa projekt aldrig kommer att förverkligas och att vissa affärer kommer att skjutas på framtiden. Huvudanledningen bedöms vara kundernas finansieringsbehov.
Osäkerhet kring finansiering är även fallet med Sky and Space Global vilka beställt 200 nanosatelliter för telekomservice och som ligger bakom lejonparten av dagens orderbok på ca 700 Mkr. Kundens finansieringsosäkerhet är också tillsammans med en utökad men framskjuten försäljningsprognos och en genomförd jätteemission under börsfrossan i slutet av fjolåret huvudorsaken till att aktiekursen kollapsat.
Vi tycker dock att det finns flera faktorer som framhäver GomSpace som ett spännande investeringsobjekt. För det första spelar pengarna en roll. Att bolaget ifjol tog in totalt ca 375 Mkr och har finansiella muskler för att satsa på den snabbväxande nanosatellitmarknaden bäddar för att GomSpace skall få skörda de största frukterna. För det andra finns förutsättningar till betydande återkommande intäkter.
Livslängden för en nanosatellit ligger nämligen på ca fem år vilket i praktiken innebär att 20% av en konstellation kommer att förnyas varje år. En hög förnyelsetakt är också fördelaktigt ur kundens perspektiv då satellitnätverket regelbundet kan uppdateras med den senaste teknologin. Dessutom byggs nu ett dotterbolag upp inom satellitdriftstjänster. Här finns en lukrativ marknad som kan inbringa ytterligare en femtedel av ordervärdet för ett satellitsystem per år.
Totalt skulle alltså de årliga återkommande intäkterna kunna uppgå till två femtedelar av ordervärdet för en konstellation. Det är värdefullt och innebär en trygg livväst och ett betydelsefullt tillväxtfundament, i synnerhet då även kundlojaliteten väntas vara hög då det är komplicerat att byta satellitleverantör. Slutligen gillar vi en lönsamhetsfrämjande satsning på mjukvara och en aktieägarvänlig avknoppningsstrategi.
Beaktat ovanstående och då ungefär hälften av dagens börsvärde består av kassa tycker vi att GomSpace är billigt och värda en chansning. Visserligen finns en risk för vattentrampning och kallsupar beroende på hur befintliga kundprojekt utvecklas.
Tack vare att Sky and Space Global är marknadsnoterade och framgångsrikt nu knyter till sig kunder till deras satellitprojekt tror vi dock att huvudkunden kommer att säkerställa viss finansiering och inleda utrullningen. En kraftig förväntad marknadstillväxt talar dessutom för fler kunderövringar i samma storleksklass. Då kan mycket väl GomSpace på nytt ömsa skinn och bli en av de absoluta kursvinnarna.