Götenehus - Fortsatta styrketecken

Vi har det senaste dryga året haft en spekulativ köprekommendation i småhustillverkaren Götenehus Group.

Gtenehus Fortsatta styrketecken High Quality

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1872 (23 maj 2021)

GHUS B | First North | 5,06 kr | KÖP

Utfallet har varit skapligt efter att aktien sedan dess har stigit med mer än 30% till dagens cirka 5 kr trots att coronapandemin i fjol våras stundtals sänkte aktien till kursnivåer långt under 3 kr. Det mest positiva med caset är dock att aktien fortfarande ser högst intressant ut trots kursuppgången. Efter en tuff period 2019 tog tillväxten fart under 2020 och även lönsamheten har de senaste kvartalen sett allt bättre ut. Vi ser fortfarande en ganska skaplig uppsida om den positiva utvecklingen fortsätter. 

Den starka trenden fortsatte definitivt i 2021 års Q1 som överraskade positivt nyligen och fick aktien att stiga med närmare 7% på rapportdagen. Intäkterna ökade i kvartalet med 19% och blev 315 Mkr (264), och då ska man veta att tillväxten redan i jämförelsekvartalet var 15%. Många svenskar har det senaste året i allt högre grad efterfrågat villor, radhus och lägenheter, där många har köpt tomter utanför stadskärnorna för att bygga. Bostadspriserna är också på rekordnivåer och hushållens förväntningar på den framtida prisutvecklingen är hög. Dessutom är det bostadsbrist i de flesta av landets kommuner.

Att efterfrågan är stark och kommer att stärka intäkterna ytterligare i kommande kvartal tycks också högst troligt då antalet sålda bostäder i kvartalet ökade med 67% till 214 bostäder (128) och att antalet byggstarter ökade med 41% till 147 bostäder (104). Baksidan är att det leder till längre leveranstider, som tillfälligt kan inverka på försäljningen och även kundnöjdheten. Ett krux är även att den höga efterfrågan har bidragit till stigande priser, framförallt på trävaror, vilket har haft en negativ påverkan på bolagets marginaler.

Något större fel på lönsamheten jämfört med tidigare kvartal är dock svår att se i kvartalsrapporten. Rörelseresultatet förbättrades med 48% till 16,4 Mkr (11,1), motsvarande en rörelsemarginal på 5,2% (4,2). Ur detta kommer ett resultatbidrag på totalt 3,1 Mkr från det under 2018 startade fastighetsbolaget Trähusstaden i Sverige AB där Götenehus äger 19,9%.

Bolagets mål är att successivt bygga upp ett fastighetsbestånd av nyproducerade bostäder med hyresrätt. I dagsläget består beståndet av 45 hyreslägenheter men byggnation pågår av ytterligare 58 lägenheter som färdigställs 2022. Att rörelseresultatet har påverkats av prishöjningar på trävaror innebär att den underliggande potentiella marginalen bör kunna vara ännu högre.  Bolaget ska nu växa kapaciteten och stärka utbudet ytterligare för att därefter kunna växa marginaler och lönsamhet.

Orderstocken inom affärsområde Styckehus motsvarar i nuläget 330 villor, vilket innebär ett och ett halvt år av produktion och man vill nu öka sitt markinnehav med fler byggrätter och större och effektivare produktion. Under kvartalet har mark för 57 bostäder köpts i områden som Helsingborg och Göteborg. Idag har Götenehus direkta och indirekta markinnehav som motsvarar tre års behov.

Såvitt vi kan bedöma ser framtiden riktigt bra ut för Götenehus där intäkterna kommer att fortsätta att öka med viss eftersläpning när försäljningen och antalet produktionsstarter stiger kraftigt. Det enda som oroar i dagsläget är priset på trävaror, men här bör med tanke på den höga efterfrågan priserna kunna justeras uppåt. Ett starkt kassaflöde har även gjort att bolaget på bara några år har gått från relativt skuldtyngda till att numera ha en nettokassa på 15 Mkr, vilket sänker risken i aktien. En utdelning har sedan dess gjorts på 0,15 kr per aktie men det motsvarar inte mer än vad bolaget tjänade bara i Q1. Chansen är därmed god att utdelningen kan höjas kommande år.

Trots ganska bra kursutveckling ser aktien fortsatt ut att värderas mycket försiktigt. Med en vinst per aktie i Q1 på 0,15 kr (0,09) skulle det förvåna om inte samma resultat på helåret överstiger åtminstone 0,50 kr och kanske hamnar uppåt 0,60 kr. Det ger i så fall att P/e-talet trots kursuppgången det senaste året fortfarande ligger kring eller under 10 och mycket väl kan falla ner mot 8 nästa år. Det är lågt med tanke på den starka balansräkningen och nuvarande starka efterfrågan, även om företaget historiskt har värderats relativt lågt.

Vi har sedan tidigare en riktkurs på 6 kr, men kan absolut se potential på högre kurser än så och höjer nu till 6,50 kr. Vi upprepar köprekommendationen men lyfter nu även in aktien i Top Picks (aktien fick tidigare en spekulativ köprekommendation). Risken har sjunkit i aktien med nettokassan och när flera år av produktion nu redan är säkrad.

Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2021-05-24 10:47:00
Ändrad 2024-11-13 08:38:49