Gränges – Fortsatt tro på framtiden
Glädjen var kortvarig bland placerarna när aluminiumbolaget nyligen meddelade att man ser ett fortsatt starkt momentum under Q2.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1963 (26 juni 2022)
GRNG | Mid Cap | 76,30 kr | KÖP
Enligt ledningen väntas koncernens försäljningsvolym under perioden uppgå till över 90% av volymen för motsvarande kvartal ifjol. Samtidigt ska rörelsemarginalen fortsätta att stärkas jämfört med Q1 då prisjusteringar i högre utsträckning kompenserar för kostnadsökningar.
Beskedet lyfte aktien med 8,4% samma dag det kom, men bara några dagar senare var uppgången utraderad igen. Hittills i år har kursen sjunkit med runt 25% (utdelningen om 2,25 kr per aktie medräknad). Problemet är nämligen hur efterfrågan kommer se ut om 6-9 månader, givet kombinationen av hög inflation och centralbankernas försök att få bukt med den. Risken finns att vi kommer se en allvarlig lågkonjunktur, då den finansiella åtstramningen kommer dämpa köpkraften och investeringsviljan, på samma gång som energipriser kommer förbli på höga nivåer som en konsekvens av västvärldens strävan att fasa ut ryska leveranser.
Det är utan tvekan uppmuntrande att se hur bolaget hanterar den motvind som redan finns idag, bl.a. i form av Covid-19 relaterade nedstängningar i Kina. Hittills har man kunnat lindra effekterna av de stora kostnadsökningarna på frakt, energi och vissa legeringsämnen med hjälp av ett flertal interna åtgärder samt egna prisjusteringar mot kund. Det kraftigt ökade aluminiumpriset påverkar inte bolagets rörelseresultat, men leder till ökat rörelsekapital och därmed svagare kassaflöde. Icke desto mindre är det imponerande trots nuvarande omvärldsfaktorer lyckas öka rörelsemarginalen jämfört med Q1:s 5,9%.
Vd Jörgen Rosengren har dessutom höga ambitioner för framtiden. På en kapitalmarknadsdag för några dagar sedan presenterade han en ny långsiktig plan i tre steg för att ”återställa lönsamheten, bygga ett världsledande aluminiumteknikbolag samt investera i hållbar tillväxt”.
Efter tre år med avtagande ekonomisk utveckling, är det ledningens högsta prioritet att återställa lönsamheten och återgå till en normal skuldsättning. Den senare nämnda har ökat till följd av storförvärvet av Konin i slutet av 2020, och vid slutet av mars motsvarade nettoskulden 2,9x det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt/EBITDA, 12m rullande). Målet är att komma ner till 1-2x det justerade EBITDA-resultatet.
Strukturellt finns det intressanta tillväxtmöjligheter för bolaget till följd av samhällets ökade fokus på regionalisering, elektrifiering och hållbarhet. Därför har man sedan tidigare gjort betydande investeringar i utveckling av teknik för den snabbt växande marknaden för elfordon och batteriteknik, inklusive förvärvet av Konin och den pågående kapacitetsexpansion i koncernen.
Den senaste annonseringen i detta sammanhang gjordes i början av maj, i och med satsningen i amerikanska Newport, där man ska expandera sin produktionsanläggning för att möjliggöra produktion av katodfolie till batterier, som är en kritisk komponent i tillverkningen av litiumbatterier till elfordon. Genom investeringen stödjer Gränges fordonselektrifieringen i alla regioner och kompletterar de batterifolieinvesteringar som redan pågår i de befintliga produktionsanläggningarna i Europa och Asien.
Gradvisa kapacitetsökningar under de kommande åren, i kombination med positiva underliggande trender på bolagets marknader, ska framöver leda till en genomsnittlig årlig rörelseresultatstillväxt på minst 10%, samt en avkastning på sysselsatt kapital på över 15%.
Elektrifiering och hållbarhet till trots är den kortsiktiga efterfrågeutvecklingen dock onekligen beroende av konjunkturen, inte minst inom HVAC-segmentet (ca. 22% av försäljningsvolymer) där efterfrågan påverkas av konsumentförtroendet och den allmänna aktiviteten inom bygg- och anläggningsmarknaden.
Inom Fordon är orderböckerna än så länge fulla, vilket dock framförallt är en konsekvens av tillverkarnas leveransproblem. I sin senaste uppdatering räknar analysföretaget IHS fortfarande med en uppgång på 4% av produktionen av lätta fordon under helåret 2022. Det återstår dock att se hur köpvilliga konsumenterna kommer vara i sämre ekonomiska tider, givet att nya (el-)bilar helt klart bör anses som lyxvaror.
Utgångsläget har försämrats markant sedan vår senaste analys i februari (Newsletter 1929). Osäkerheten har framförallt ökat kring 2023, medan vi gör endast små förändringar till våra 2022-estimat. På årets förväntade vinst handlas aktien till ett P/e-tal på 9 medan EV/EBITDA-multipeln uppgår i skrivande stund till 6,5x. Frågan är om den typen av värdering inte redan tar höjd för betydligt sämre tider nästa år?
Även om så inte skulle bli fallet, talar de långsiktiga trenderna till bolagets favör och vi håller därför fast vid vår köprekommendation. Ett högre avkastningskrav och sänkta prognoser för 2023 ligger bakom riktkurssänkningen till 115 kr (145 kr). Vi konstaterar att aktiemarknaden brukar vara mycket snabb med att prisa in ekonomiska cykler och ligger vanligtvis 6-9 månader före realekonomin. Det innebär samtidigt att aktier ofta bottnar när rubrikerna i medierna är som mörkast.