Gränges - Grumliga utsikter
Sedan vår senaste analys förra augusti (Newsletter 2060) har aluminiumbolaget Gränges aktie klättrat knappt 10%.
NEUTRAL | GRNG | Mid Cap | 113,5 kr
Riktigt nöjd är vi ändå inte, med tanke på Stockholmsbörsens (OMXSPI) uppgång om 17% under motsvarande period. Ett klassiskt tidig-cykliskt verkstadsbolag som SKF har exempelvis rusat med 30%. Varför har då Gränges halkat efter (aktien är faktiskt ned från årsskiftet sett)?
Som global ledare inom valsning och återvinning av aluminium tillverkar bolaget lösningar för effektiv klimatkontroll i fordon och byggnader, i elektrifiering, batterikomponenter och återvinningsbara förpackningar. 44% av försäljningsvolymerna ifjol var relaterade till fordonskunder, 19% till HVAC-industrin, 17% till specialförpackningar och 20% till övriga nischer såsom vindkraftverk och transformatorer.
Fundamentalt gynnas bolaget av en växande efterfrågan på hållbara lösningar, elektrifiering av transportbranschen och regionalisiering av leveranskedjor. Till exempel ökar den snabbväxande batteriindustrin efterfrågan på valsat aluminium, bland annat för batterikatodfolie och batterihöljen. Värmereglering av batterier och andra komponenter, där aluminium är ett nödvändigt material, är dessutom helt avgörande för att elfordonen ska vara tillförlitliga och säkra.
På kort sikt är dock försäljningen till både fordons- samt HVAC-industrin konjunkturkänslig. Ju fler bilar som tillverkas desto högre är efterfrågan på Gränges produkter, samma gäller för aktivitetsnivån inom bygg- och anläggningsmarknaden. Under 2023 var situationen tudelad, eftersom Automotive fortfarande gynnades av återhämtningen inom bilproduktionen efter de tidigare utmaningarna på komponentsidan. HVAC tyngdes däremot mer eller mindre omedelbart i takt med konjunkturavmattningen.
Sammanlagt minskade bolagets försäljningsvolymer under 2023 med 3,4% till 463,2 kton. Nettoförsäljningen sjönk med 8% till 22,5 miljarder kr. Ändå nådde man sitt högsta justerade rörelseresultat någonsin med 1,5 miljarder kr, vilket var 34% mer än 2022. Det är givetvis ett mycket bra betyg för ledningens systematiska arbete och fokus på produktivitet och pris i alla regioner. Positivt bidrag kom inte minst från det nyligen färdigställda återvinnings- och gjutningscentret i amerikanska Huntingdon.
Bolaget fortsätter dessutom att investera för att ytterligare accelerera sin långsiktiga plan för hållbar tillväxt med fokus på återvinning, optimering, nya marknader och partnerskap. I USA håller man på att bygga sitt andra återvinnings- och gjutningscenter, vilket kommer göra det möjligt för bolaget att tillhandahålla produkter med ett mycket lågt klimatavtryck. Dessutom har man ingått ett nytt partnerskap i Kina för hållbart aluminium, där man genom ett samägt bolag bygger en återvinnnings- och gjutningscenter.
Alla satsningar till trots har nettoskulden minskat till 2,7 miljarder kr vid slutet av december, vilket motsvarar 1,1x det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt / EBITDA). Den robusta balansräkningen rymmer utan problem styrelsens föreslagna utdelningshöjning till 3,00 kr per aktie (2,50).
Förklaringen till den relativt sett trötta aktieutvecklingen hittar vi alltså inte så mycket i de senaste kvartalens utveckling utan snarare i utsikterna för de kommande månaderna. Vd Jörgen Rosengren flaggade i samband med bokslutskommunikén i slutet av januari för en fortsatt svag efterfrågan och något lägre försäljningsvolymer under Q1 jämfört med samma period ifjol. Han påpekar samtidigt att ambitionen är att motverka ökad prispress och fortsatt ökande lönekostnader genom ökade marknadsandelar och kostnadseffektivitet.
Problemet i Gränges fall är att den hittills så starka fordonssidan börjar visa allt fler svaghetstecken. Flera västerländska elbilstillverkare har börjat banta sin produktion till följd av lägre intresse från konsumenten och tilltagande konkurrens från kinesiska aktörer. Även den spända situationen i Röda Havet har orsakat produktionsproblem, vilket bland annat Volvo Cars har vittnat om. Till skillnad från till exempel SKF ser vi därför risken vara påtaglig att Gränges faktiskt visar negativ vinsttillväxt i år, då en väntad återhämtning av den allmänna ekonomiska aktiviteten inte lär vara tillräcklig för att väga upp motgångar inom Automotive.
Värderingen kring P/e-tal på cirka 12 baserat på estimaten för 2024, är i ett sådant scenario inte tillräckligt attraktivt längre. Då har den dessutom ökat med 20% jämfört med förra analystillfället. Vi tar tillfället i akt och realiserar en förhållandevis godkänd vinst och sänker rekommendationen till Neutral (Köp). Aktien lämnar följdriktigt även våra Top Picks.
Källa: Infront