Green Landscaping - ♫ ”Let it snow, let it snow” ♫
Det ser ut att kunna bli ett bra Q1 för utemiljöbolaget Green Landscaping.
KÖP |GREEN | Small Cap | 74,5 kr
2024 började kallt och med rikligt snöfall i stora delar av Sverige. Ingen har nog undgått bilderna från trafikkaoset i Skåne, där hundratals bilister satt fast och behövde evakueras med hjälp av bandvagnar. -44 grader som uppmättes i Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lappland motsvarar den lägsta temperaturen sedan mätstationen installerades år 1888, och i hela landet var samma natt den kallaste januarinatten på 25 år. Vintervädret har därefter hållit i sig med kraftigt snöfall på många håll.
Green Landscaping genererade omkring 20% av sin nettoomsättning genom väg- och vintertjänster under 2022. Andelen har sannolikt minskat något, i och med expansionen söderut i Europa, men utan tvekan är det fortfarande en viktig del av bolagets vinterverksamhet. Beredskapen inleds vanligtvis i september/oktober och upprätthålls till april/maj. Där emellan utförs snöröjning och halkbekämpning av gator, vägar, parkeringsytor, torg och fastighetsmark vid behov.
Den stora majoriteten av kontrakten har en fast ersättning för beredskap medan såväl snöröjning som halkbekämpning ersätts per tillfälle, vilket innebär att ju mer det finns att göra, desto mer tjänar bolaget. Tidigare vinterkvartal har dessutom visat att lönsamheten inom snöröjning och halkbekämpning är ganska hög. Förutom vägar tar bolaget även hand om fastighetsytor som skolgårdar, entréer eller trappor.
Vintervädret bör alltså kunna ge välkommet stöd till segmentet Sverige, som under andra halvåret ifjol fått alltfler problem med den hårdnande konkurrensen inom finplanering och anläggning. Under Q3 minskade segmentets intäkter organiskt med 7% till 610 Mkr, samtidigt som rörelsemarginalen (EBITA) minskade med 1,2 procentenheter, jämfört med samma period 2022, till 3,4%. Även om koncernens direkta exponering mot bostadsmarknaden är begränsad, så påverkas man av att några större anläggningsbolag har gett sig in på angränsade marknader. Det bör dock vara rimligt att anta att kontrakten för snöröjning och halkbekämpning är svårare att komma åt för den typen av aktörer.
Utanför Sverige har aktiviteten hållit uppe bättre. I Norge ökade intäkterna i Q3 organiskt med 6% till 598 Mkr. Segmentet ”Finland och övriga Europa” växte till och med 29% organiskt till 222 Mkr. Eftersom jämförelsetalen har varit relativt sett små, har en del betydande projektleveranser av de finska bolagen fått en stor effekt. Mycket glädjande var dessutom segmentets lönsamhetsförbättring, bland annat tack vare positiva förvärvseffekter, och EBITA-marginalen ökade med 12,3 procentenheter till 25,2%. Det innebar på koncernnivå att EBITA-marginalen landade på 9,0% för kvartalet och 8,5% för de första nio månader. Samtidigt har man nu legat över den finansiella målsättningen på 8% fyra kvartal i rad.
Under Q4 fortsatte etableringen i den tyskspråkiga regionen (DACH) genom förvärven av Rainer Gartengestaltung & Landschaftsbau, Hartmann Ingenieure och även schweiziska Viva Gartenbau. Tillsammans adderar de tre bolagen cirka 125 Mkr till den årliga omsättningen och alla har åtminstone under 2022 haft en bättre lönsamhet än Green Landscaping själva. M&A-ambitionen för 2024 är fortfarande hög och efter ett något lugnare år ifjol, siktar vd Johan Nordström på att komma tillbaka till en mer normal nivå om 8 – 10 förvärv per år.
För att vara en så kallad serieförvärvare har an en robust balansräkning med en nettoskuld som vid slutet av september motsvarade 2,5x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt / EBITDA, proforma 12-månader rullande), vilket är exakt i linje med det egna finansiella målet.
Även om 2023 har visat att bolaget är inte helt immun mot konjunktursvängningar, så kvarstår ändå faktumet att den offentliga sektorn är den viktigaste kundgruppen. Förvisso kan även kommuner behöva se över sina utgifter men här styrs man trots allt mest av långsiktiga trender såsom urbanisering, befolkningstillväxt och tilltagande fokus på hållbara utemiljöer. Den allt större geografiska diversifieringen av koncernen bidrar dessutom med ytterligare stabilitet.
Utan några nya större förvärv lär det dock icke desto mindre bli svårt att i år öka vare sig omsättningen eller vinsten i någon större utsträckning. Givet de dystra makroekonomiska utsikterna ser vi dock även en förväntad vinstökning på omkring 5% som godkänd. Efter en bra start på året (+5%) motsvarar nuvarande börsvärde justerat för nettoskulden drygt 12x det förväntade rörelseresultatet 2024 (EV/EBITA). Vi ser fortfarande kurser kring 95 kr som realistiska och upprepar därför vårt tidigare köpråd.