Green Landscaping - Närmar sig rättvis värdering
Som vi hade hoppats på (Newsletter 2095) gynnades utemiljöbolagets Q1-rapport av det kalla vintervädret som har dominerat Sverige och Norge under de senaste månaderna.
KÖP | GREEN | Mid Cap | 82,3 kr
Nettoomsättningen ökade organiskt med 8%, jämfört med samma period ifjol, till 1 383 Mkr, då större snömängder än normalt ledde till en hög aktivitet inom snöröjning och halkbekämpning.
För majoriteten av koncernens bolag innebär vintermånaderna givetvis lågsäsong. Snö och kyla begränsar möjligheterna för skötsel och finplanering, vilket i sin tur påverkar lönsamheten negativt och marginalerna är därför säsongsmässigt svagast i början av året. Att rörelsemarginalen (EBITA) dessutom minskade i detta kvartal med 0,4 procentenheter till 6,5% var hänförligt till högre kostnader för förvärv och en ny periodiseringsrutin för koncerngemensamma kostnader. De sistnämnda ökade följaktligen till 10 Mkr (3).
Sett på den senaste tolvmånadersperioden har nettoomsättningen ökat med 15% (inkl. förvärv) till 5 964 Mkr. EBITA-resultatet har under samma period stigit med 19% till 517 Mkr, vilket motsvarar en marginal om 8,7%. Därmed ligger man alltjämt över målnivån på 8%, tack vare bidragen från Norge (41% av omsättningen) med en EBITA-marginal på 10,4% och Övriga Europa (Finland, Litauen, Tyskland; 11% av omsättningen) där marginalen har legat på 20,8% under de senaste 12 månaderna.
”Svarta fåret” i sammanhanget förblir därmed segmentet Sverige (48%), med en marginal på drygt 6%. De senaste kvartalen pressades lönsamheten på hemmaplan främst för bolag med exponering mot finplanering och anläggning, till följd av den tilltagande konkurrensen vilket i sin tur är kopplat till den låga aktiviteten inom bostadsbyggandet. Under 2023 belastades Sverige-marginalen dessutom negativt med engångsnedskrivningar och reserveringar relaterade till ett enskilt förlustprojekt.
Stora framsteg gör man med expansionen i Kontinentaleuropa, specifikt på de tysktalande marknaderna (DACH-regionen). I mars genomförde det tyska dotterbolaget Rainer Gartengestaltung & Landschaftsbau en inkråmsaffär av Baier Garten- und Landschaftsbau, vilket i praktiken innebär en expansion av verksamheten genom maskiner, en full orderbok och ett erfaret team inklusive en chef, med en årsomsättning på cirka 10 Mkr.
I mars förvärvades sedan Lässle Landschaftsbau & Tiefbau, verksamt inom grönyteskötsel, finplanering och återvinning av markmaterial i Baden-Württemberg. Nettoomsättningen uppgick 2023 till cirka 3,3 Meuro (38 Mkr). Det största tillskottet hitintills i år kom i april, i och med förvärvet av det tyska bolaget Gartenidee Kuchler GmbH, verksamt inom mark- och grönyteskötsel och finplanering i München-området, med en nettoomsättning på 14,6 Meuro (169 Mkr) år 2023.
Efter två år av internt analysarbete satsar Green Landscaping alltså hårt på sin tyska etablering. Logiken bakom är lätt att förstå: Den tyska marknaden är mångdubbelt större än den nordiska, samtidigt som den har stora likheter. Den är fragmenterad med långvariga kundrelationer där lokala företag utför arbeten till lokala kunder. Koncernens M&A-strategi i största allmänhet har dessutom visat sig vara framgångsrik med en avkastning på totalt kapital vid förvärv på omkring 20%, motsvarande omkring 35-50% i avkastning på eget kapital. Därmed är allokering av kapital till förvärv värdeskapande och bidrar till att öka vinsten per aktie.
Vid slutet av mars uppgick nettoskulden i relation till EBITDA (proforma 12-månader rullande) till 2,4x dvs. strax under det finansiella målet på 2,5x. Det är högt, men koncernens starka kassaflöde möjliggör att reglera skuldsättningsnivån på egen hand och skapar förutsättningar för att kunna upprätthålla en hög förvärvstakt på lång sikt. Chansen är därför ganska god att man kommer kunna öka sin nettoomsättning i linje med det finansiella målet om 10% per år framöver, som en kombination av organiskt och förvärvsdriven tillväxt. Under den senaste 15-årsperioden har koncernens adresserbara marknad haft en årlig genomsnittlig tillväxt om 4-6%, underbyggt av ett flertal megatrender.
Efter en uppgång om nästan 17% i sedan årsskiftet motsvarar börsvärdet justerat för nettoskulden omkring 12x det förväntade rörelseresultatet i år (EV/EBITA). P/e-talet ligger runt 20. Vi ser i dagsläget ingen anledning att göra några större förändringar till vår riktkurs på 95 kr, vilket fortfarande ger hyfsad uppsida. Potentialen i det här skedet är dock inte lika stor som tidigare. Faktum är den här och nu gör att det blir ett gränsfall för huruvida man ska upprepa köprekommendationen eller sänka den. För det först nämnda strävar vi normalt sett efter uppsida som motsvarar i alla fall 15-20%. Just nu är den precis i underkant av den nedre gränsen. Det som får fälla avgörandet för att köpråd upprepas även idag är aktiens uppåtriktade trend. Allt enligt devisen ”let the trend be your friend”.
Källa: Infront