Green Landscaping – Sköter sig fint
Glada besked hittade vi i Q3-rapporten där specialisten för utemiljöskötsel redovisade en organisk omsättningstillväxt på 12%, jämfört med samma period i fjol, vilket innebar en acceleration av tillväxttakten jämfört med första halvåret (+4,5%).
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1998 (23 november 2022)
GREEN | Small Cap | 55 kr | KÖP
Totalt ökade intäkterna med 54% till 1 176 Mkr, tack vare bidragen från den höga förvärvsaktiviteten och den starka efterfrågan från kundsidan.
Ett flertal nya kontrakt har vunnits under kvartalets gång, bland annat ett förnyat skötselavtal från Stena Fastigheter i Region Mitt samt ett nytt skötselavtal från Stockholm Stad. Sammanlagt uppgick orderboken till drygt 7 miljarder kr vid slutet av september, vilket kan jämföras med 4,1 miljarder kr i intäkter under de senaste 12-månaderna. Merparten av orderboken avser dessutom kontrakt mot offentlig sektor vilket ger extra trygghet och planeringssäkerhet.
Trenden är positiv både i Sverige och Norge, som numera står för mer än 40% av koncernens nettoomsättning. Även Finland (ca 5%) utvecklas enligt förväntan och efter periodens slut förvärvades ytterligare ett bolag i landet. Generellt förblir M&A en viktig del av bolagets strategi och ledningen kring Johan Nordström utvärderar kontinuerligt nya verksamheter. Per sista september bestod koncernen av 44 operativa dotterbolag. Sedan dess har, utöver det finska förvärvet, även ett norskt företag tillkommit, samtidigt som man har tagit ett steg in i Baltikum genom förvärv av UAB Stebule i Litauen.
UAB Stebule är det första förvärvet utanför Norden och omsätter kring 130 Mkr. Bolaget tillhandahåller ett komplett utbud av tjänster inom urban väg- och gatuunderhåll, grönyteskötsel, arboristtjänster, blomsterplantering, skogspark- och kyrkogårdsunderhåll. Ambitionen är att öka närvaron i flera länder och bygga kluster med minst 3-4 bolag där samordningsvinster kan uppstå.
Gemensamt för alla marknader är för tillfället att kostnaderna har ökat märkbart under de senaste kvartalen, samtidigt som det finns bestämda tidpunkter i kundavtalen när indexering får ske (normalt årsvis). Det innebär att det uppstår en fördröjning från att kostnader ökar till att priset justeras. Till följd av denna effekt minskade rörelsemarginalen (EBITA) i Q3 1,4 procentenheter till 7,6%. Samma nivå uppnåddes under de första nio månaderna vilket var 0,9 procentenheter högre än under jämförelseperioden. Det är ännu ett gott tecken på att man har kommit en bra bit på vägen i arbetet med att förbättra den underliggande lönsamheten. Tydliga förbättringar syns tex i den tidigare problemtyngda regionen Stockholm, där marginalen är upp fem (5) procentenheter sedan början av året. För hela koncernen är ambitionen att nå en EBITA-marginalnivå på 8%.
Skuldsättningen har ökat något under det senaste kvartalet, till följd av gjorda förvärv. I förhållande till rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA, pro-forma 12-månader rullande) är nettoskulden dock fortfarande på en hanterbar nivå (2,7x). Förvärven betalas vanligtvis genom en kombination av kontanter och egna aktier, så det finns gott om utrymme för att fortsätta M&A-resan framöver.
Även om efterfrågan på utemiljöskötseltjänster är tämligen ocyklisk, har vd Johan Nordström noterat en viss negativ påverkan från höjda räntor, ökad inflation samt tecken på en svagare ekonomi. Orderboken är dock, som tidigare nämnt, välfylld och lönsamheten bör inom inte alltför lång framtid få stöd från den kommande indexeringen av kundavtalen. Q4 brukar dessutom vara säsongsmässigt starkt, med mycket snöröjning, halkbekämpning och beskärningsarbeten.
Till vår förvåning har aktien haft det ganska tufft de senaste veckorna, i motsats till börsens återhämtningsrally. Vi hittar inga fundamentala anledningar till det, men konstaterar att serieförvärvare (compounders) som har tillhört vinnarna under bull-marknaden befinner sig nu i blåsvädret när räntorna stiger. I Green Landscapings fall känner vi oss, emellertid, komfortabla med skuldsättningen, givet de långa kundavtalen och därmed stadiga kassaflöden.
Justerat för nettoskulden motsvarar börsvärdet i skrivande stund runt 14x nästa års förväntade rörelseresultat (EV/EBIT). Det är 12% längre än vid senaste analystillfället i augusti (Newsletter 1971), samtidigt som vi inte ser en anledning att göra större estimatrevideringar. Med det som utgångspunkt bibehåller vi såväl köprådet som riktkurs (85 kr).