HANZA – Enligt förväntningarna
Kontraktstillverkaren Hanza har utvecklats ganska bra sedan bolaget i maj i fjol fick en köprekommendation och hamnade bland våra Top Picks. Uppgången har på ett år varit cirka 20%, vilket kan jämföras med Stockholmsbörsen som under samma tid har haft en närmast oförändrad utveckling.
Från Stockpicker Newsletter (5 juni 2019)
Hanza | First North | 16,30 kr
Sedan bolaget placerades på Top Picks har också bolaget i våras bytt lista från First North till OMX Small Cap och förvärvade i början av 2019 finska Toolfac Oy, som erbjuder skärande bearbetning med en årsomsättning kring 80 Mkr. För ett drygt år sedan förvärvades även Wermtech med en omsättning kring 300 Mkr. Som helhet har Hanza det senaste året successivt utvecklats allt bättre, och vi tror att det är en utveckling som fortsätter. Därmed bibehåller vi också köprekommendationen.
Bolagets senaste kvartalsrapport som avser Q1 2019 var precis som tidigare kvartal det senaste året stabil och kom in i stort sett i linje med vad vi hade förväntat oss. Nettoomsättningen steg i kvartalet med 13,5% till 497,7 Mkr (438,6), vilket justerat för valuta var en ökning med 9,5%. Förvärven av Wermtech i februari i fjol och Toolfac Oy den 31 januari i år stod för en stor del av omsättningsökningen som dock även ökade på grund av nya kunder och nya kontrakt. Samtidigt minskades tillväxten av att bolaget aktivt arbetar med kundportföljen och fasar ut ej strategisk volym efter förvärv och sammanslagning av fabriker. Bolaget har tidigare aviserat ett beslut under inledningen av fjolåret att säga upp ett tillverkningskontrakt med en årsvolym om cirka 80 Mkr med en avvecklingstakt på cirka ett år.
Samtidigt har man även fått nya avtal. I februari tecknade exempelvis Hanza ett flerårigt, globalt tillverkningsavtal med Epiroc (avknoppning från Atlas Copco) avseende leveranser av mekanik och delsystem för utrustning till gruvindustrin. Efter kvartalets utgång har ett samarbete även presenterats med medicinteknikföretaget Getinge om tillverkning av monterade mekanikdetaljer till bolagets ventilatorer och anestesimaskiner. I dagarna blev också ett treårsavtal med ABB Norway klart.
Även resultatutvecklingen var stabil och ungefär som väntat. Rörelseresultatet minskade något till 17,3 Mkr (18,4) men belastades då av kostnader av engångskaraktär om 5,5 Mkr (0,3). Dessa kostnader avser bytet från First North till Small Cap med 3,5 Mkr, och 2 Mkr för förvärvet av Toolfac Oy. Justerat för detta var rörelseresultatet 22,8 Mkr (18,7), vilket motsvarade en rörelsemarginal på 4,6% (4,3). Marginalen har därmed förbättrats i ett antal kvartal i rad och ser åtminstone ut att sakta men säkert lyftas mot det nya lönsamhetsmålet 6% (justerades upp från 5% i Q3 i fjol).
Av bolagets två geografiska segment; Norden och Övriga Världen är det Norden som utvecklas bäst. I Q1 visade Norden upp en tillväxt på 15% och en ebita-marginal på 6,7% (6,5). För Övriga Världen var motsvarande siffror 12% och 3,3% (3,8).
Sammantaget var inledningen på året stabilt och vi tror att det är en utveckling som fortsätter och då är bolaget fortfarande försiktigt värderat. Vi räknar i år försiktigtvis med en omsättningstillväxt kring 10% och en rörelsemarginal kring första kvartalets 4,6% och redan då hamnar p/e-talet kring dryga 9. Med en något förbättrad marginal nästa år om drygt 5% når bolaget enligt vår prognos inte heller då målet om en rörelsemarginal på 6 %, men handlas lika fullt till ett p/e-tal kring bara lite drygt 7.
Ovanstående innebär att Hanza redan på nuvarande meriter känns klart köpvärt och skulle man närma sig lönsamhetsmålet snabbare än vi räknar med finns en ganska tydlig uppsidespotential kvar i aktien. Vi väljer att upprepa köprekommendationen och höjer riktkursen något till 20 kr (19). Intressant att konstatera är att största ägaren Gerald Engström (Systemair) nyligen köpte ytterligare 100 000 aktier i bolaget och har successivt ökat ägandet de senaste åren.