HANZA - Håll blicken på 2019
Kontraktstillverkaren Hanza har utvecklats väl sedan vi satte köp på aktien i början av maj i år. Trots att bolaget inte gav någon utdelning i våras så har kursuppgången gjort att aktien numera är upp cirka 20%. Aktien har också stundtals varit upp mer än 30%.
HANZA | First North | 16,35 kr
Reaktionen på bolagets Q3-rapport som presenterades nyligen blev dock tyvärr negativ, om än någorlunda måttlig. Orsaken var heller inte främst utvecklingen i kvartalet utan berodde snarare på kommande kostnader för att trimma bolagens kluster utanför Norden samt även kostnader för ett listbyte från First North till Stockholmsbörsens Small-Cap-lista under våren 2019. Det kan minska intresset för aktien i det korta perspektivet men borde gynna både bolaget och aktien på lite längre sikt. Vi behåller därför köprekommendationen.
Något fel på rapporten var det annars inte. Nettoomsättningen steg med 33% till 431,4 Mkr (324,3), vilket var i paritet med tillväxten även för niomånadersperioden som blev 32,2% till 1 377,8 Mkr (1 041,9). En stor del av tillväxten förklaras naturligtvis av förvärvet av Wermland Mechanics ”Wermechs” som gjordes i början av 2018 men även justerat för detta var tillväxten 7,4% i Q3 och ungefär 5% över niomånadersperioden.
Hanza ser ingen avmattning i konjunkturen i sina kontakter med kunderna men tror ändå att slutet av året kan ge en viss inbromsning av volymer på grund av julens placering (flertalet helgdagar mitt i veckan) då många kan tänkas ta ledigt och då många företag kan tänkas vilja reducera sina lager. Med förvärvet av Wermland Mechanics ökar också säsongseffekten i den nordiska verksamheten där juli och just december är svagare på grund av ledigheter. Bolaget ser i övrigt stora tillväxtmöjligheter under 2019.
Även resultatutvecklingen var stark i Q3. Rörelseresultatet i kvartalet steg kraftigt till 17,1 Mkr (6,9), motsvarande en marginal på 4,0% (2,1). Då påverkades ändå resultatet negativt av den påbörjade processen att notera bolaget på börsens huvudlista. Justerat för dessa kostnader som var -2,5 Mkr i kvartalet och -3,0 Mkr totalt för hela niomånadersperioden blev kvartalsresultatet 19,6 Mkr, motsvarande en rörelsemarginal på 4,5%. För niomånadersperioden blev rörelseresultatet justerat 60,2 Mkr (29,3) och rörelsemarginalen 4,4% (2,8).
Riktigt bra är utvecklingen i det nordiska segmentet där rörelsemarginalen i kvartalet var 7,8%. Lite sämre är gåt det utanför Norden där marginalen (Ebita) föll till 2,6% (3,6) men den belastas då av olika effektivitetsprojekt för att utveckla och anpassa tillverkningsklustren inte minst i Narva, Estland men även i Kina och Centraleuropa. Dessa kostnader väntas fortsätta åtminstone till och med Q1 2019 med förhoppningen att höja lönsamheten mer mot den nordiska nivån.
Med viss risk för ett något svagare sista kvartal på året än vi har räknat med, sänker vi prognosen för helåret en aning. Dock ser vi fortsatt positivt på 2019, inte minst om bolaget får ordning på lönsamheten på sina utländska kluster på samma sätt som i de nordiska, och om ingen kraftig konjunkturnedgång tar vid. Så sent som efter halvårsrapporten gick ju bolaget om inte annat ut med en höjning av lönsamhetsmålet till en rörelsemarginal på minst 6% över en konjunkturcykel.
Även om vi inte räknar med att denna nivå nås vare sig i år eller nästa (5%) är också värderingen fortsatt låg. På vår nya men något sänkta prognos för i år och nästa år är p/e-talen omkring 11-12 respektive 8-9. Att bolaget ska byta lista från First North till Stockholmsbörsens Small-Cap-lista under våren torde också öka intresset för aktien. Vi står fast vi vår köprekommendation men sänker riktkursen ett snäpp till 19 kr (20).