Hanza Holding - lovande framtidsutsikter

Efter att vi under åtminstone andra halvan av 2023 var skeptiska till kontraktstillverkaren Hanza, bytte vi fot en bit in på 2024, närmare bestämt i slutet av februari.

Hanza Holding lovande framtidsutsikter

KÖP | HANZA | Small Cap | 61,1 kr

Den höga värderingen hade då kommit ner mot vad vi tyckte var en mer rimlig sådan efter att aktien från årsskiftet hade tappat i storleksordningen 20%.

Med facit i hand kan vi nu se att vi definitivt hade kunnat vara mer avvaktande ännu ett tag, detta inte minst som Hanza-aktien därefter har tappat ytterligare drygt 10–15%. Aktien som vid köprekommendationen handlades kring 69 kr har nämligen sjunkit ned mot 60-kronorsnivån men då har man också fått en utdelning på 1,20 kr per aktie som avskildes i mitten av maj.

Bidragande till nedgången har både Q1- och Q2-rapporterna varit och då kanske framförallt det senast nämnda som presenterades i juli och var något svagare än väntat. Nettoomsättningen uppgick i kvartalet till 1 221 Mkr (1 068), motsvarande en tillväxt på 14%. Justerat för förvärvet i december av Orbit One samt valuta var dock den organiska tillväxten negativ med -8%.

Den svaga konjunkturen fortsatte således att dämpa flera av kundernas volymer, vilket ändå var väntat. Segmentet ”Huvudmarknader” som utgörs av Sverige, Norge, Finland och Tyskland ökade omsättningen med 20% men var organiskt ner -9% medan det andra segmentet ”Övriga marknader” ökade med 8%, varav organisk tillväxt var -7%.

Mer positivt i kvartalet var att det är just konjunkturen som för närvarande påverkar bolaget negativt. Bolaget säger sig inte ha tappat en enda kund under perioden och säger sig också ha en mycket god nyförsäljning väl fördelad över olika kundsegment och olika geografier. Hanzas bedömning är att en konjunkturmässig återhämtning av kundernas volymer sker mot slutet av 2024.

Annons

En ny högintressant kund under kvartalet är Munters som just nu utvecklas mycket starkt. Man har även fått en order på 134 Mkr från en ledande global aktör inom försvarsindustrin, vilket vi förmodar är redan existerande kunden SAAB. Tillverkningen av kompletta eldrivna gaffeltruckar för Mitsubishi som annonserades för ett år sedan har nu också nått full produktionsvolym. Så sent som i veckan flaggade man därtill för att ha tecknat ett tillverkningsavtal med ett tyskt företag som vid full volym förväntas generera omsättning överstigande 10 Meur.

På resultatsidan var utvecklingen relativt svag men förbättras successivt justerat för förvärv. Rörelseresultatet före avskrivningar på immateriella anläggningstillgångar, Ebita, minskade i kvartalet till 50 Mkr (92), men påverkades då negativt med 20 Mkr för ett konsolideringsprojekt där två mindre enheter integreras i de större tillverkningsklustren. Justerat för detta var ebita 70 Mkr (92), motsvarande en marginal om 5,7% (8,6). För jämförbara enheter, det vill säga exklusive förvärvade Orbit One, var rörelsemarginalen 6,7%. Orbit One som initialt påverkades negativt av ett effektivitets- och integrationsprogram sägs i slutet av kvartalet ha ökat lönsamheten.

Sammantaget kan vi konstatera att Hanzas Q2-rapport kom in något svagare än väntat men att en hel del ser riktigt lovande ut inför framtiden. En förbättrad konjunktur mot slutet av året i kombination med en stark nyförsäljning innebär att tillväxten in i nästa år bör kunna bli stark och med det kommer även marginalen att kunna stärkas markant. Bolaget har ett mål om att omsätta 6,5 miljarder under 2025 med en ebita marginal om 8%. För att lyckas med detta måste man utan tvekan göra fler förvärv men det skulle, om det lyckas, innebära ett mycket lågt P/E-tal.

Vi räknar inte med att så blir fallet men utesluter ändå inte att P/E-talet faller från dagens cirka 16–17 till omkring 10 nästa år. Vi är av uppfattningen att Hanzas kurstapp på drygt 30% hittills i år har varit för stort och att aktien bör ha goda chanser att återta delar av detta under hösten och vintern. Vi väljer därför att upprepa en köprekommendation även om vi samtidigt sänker riktkursen till 70–75 kr (85). Räkna dock inte med några snabba ryck.

En trigger för uppgång skulle vara ytterligare förvärv som gör nästa årsprognos mer trolig. Observera också att huvudägaren Färna Invest, som ägs av Gerald Engström, har köpt 174 198 aktier i bolaget under juli. Vidare har Första AP-fonden köpt 542 530 aktier och äger vid utgången av månaden 950 000 aktier i Hanza, motsvarande 2,18%. Företagets styrelseordförande Francesco Franzé har även han köpt 100 000 aktier. Uppenbarligen är vi inte ensamma om att se med viss optimism på företagets framtidsförutsättningar.

hanza analysgraf 1

Källa: Infront

NASDAQ Stockholm
HANZA
Sektor
Kontraktstillverkning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
​HANZA är en svensk kontraktstillverkare som erbjuder kompletta tillverkningslösningar inom mekanik och elektronik. Företaget grundades 2008 och har verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina. HANZA är noterat på Nasdaq Stockholm under tickern HANZA. Under 2024 förvärvade bolaget finska Leden Group Oy för cirka 400 miljoner SEK, vilket stärker dess position på den nordiska marknaden. ​
Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2024-08-20 15:00:00
Ändrad 2024-11-13 12:03:29