Hanza Holding - Nere på intressanta nivåer
Efter att länge ha varit positiva till kontraktstillverkare som Note och Hanza har vi de senaste åren ansett dem vara lite väl mastiga sett till värderingen med p/e-tal under exempelvis 2021 som översteg 20 med råge och var höga även 2022 och delar av 2023 då den ekonomiska utvecklingen inte riktigt kunde få dem att växa i värderingen.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2099 (25 februari 2024)
KÖP | HANZA | Small Cap | 69,4 kr
Det senaste året har dock värderingarna till slut kommit ner då marknaden har återupptäckt att bolagen trots allt är konjunkturkänsliga (förr ansågs de superkonjunkturkänsliga och värderades därför nästan alltid lågt) och känner av en svacka i den tidigare så höga efterfrågan, vilket i flera fall har fått kursen att sjunka. I Note har exempelvis aktiekursen det senaste året tappat mer än 35% medan Hanza i sin tur är ner mer än 20% procent bara i år (!).
I våra ögon gör detta att aktierna i sektorn återigen börjar bli mer intressanta för köp och nyligen höjde vi följdriktigt för första gången på länge rekommendationen i Note till Köp, även om det var med viss tvekan. Ett par veckor senare har nu även Hanza presenterat sitt bokslut och även här ser läget ungefär likadant ut. Nettoomsättningen steg i kvartalet med 5% till 1 056 Mkr (1 001) och ökade genom nyförsäljning och ökade volymer hos befintliga kunder.
På bolagets segment ”Huvudmarknader” ökade nettoomsättningen med 7,7%, varav organisk tillväxt var 4,6%. För det andra segmentet ”Övriga marknader” var tillväxten 3,0%, varav organiskt med -1,4 %. ”Huvudmarknader står för tillverkningskluster som ligger inom eller i närheten av Hanzas primära kundmarknader som Sverige, Norge, Finland och Tyskland medan ”Övriga marknader” består av tillverkningskluster i Baltikum, Centraleuropa och Kina.
Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar av immateriella anläggningstillgångar (Ebita) förbättrades också i kvartalet och ökade till 76 Mkr (63), vilket motsvarade en marginal på 7,2%. Då belastades dock resultatet av kostnader från förvärvet av Orbit One som gjordes i december med 12 Mkr och kostnader för omvärdering av tilläggsköpeskilling för förvärv om 1 Mkr. Justerat var därmed det underliggande ebita-resultatet 89 Mkr, motsvarande en rörelsemarginal på 8,4%, vilket vi upplever som klart godkänt, om än något svagare än i både Q2 och Q3 i fjol.
Även kassaflödet var starkt och uppgick till 97 Mkr (19). Nettoskulden minskade och uppgick vid periodens slut till 363 mkr (556), vilket främst berodde på en riktad nyemission efter förvärvet i december. Utdelningen föreslås höjas med 60% till 1,20 kr (0,75), vilket knappast antyder någon oro för betydligt sämre tider hos ledningen.
Visst har Hanza under inledningen av 2024 sett kunder som har en svagare efterfrågan, medan andra fortsätter växa. Samtidigt har bolaget en jämnt fördelad kundbas där ingen kund har 10% av den totala omsättningen och de tio största kunderna utgör mindre än 50% av årsomsättningen. Man verkar också i ett flertal branscher som logistik-, gruv-, försvar-, energi-, jordbruksprodukter- och återvinningsbolag, vilket sänker risken om en eller flera sektorer får det tufft eller åtminstone tuffare framöver. Med sitt konkurrenskraftiga alternativ till klassiska kontraktstillverkaren räknar bolaget också med att också kunna öka sina marknadsandelar i en sektor om en annan får minskad efterfrågan.
Att bolaget är optimistiska till framtiden på relativt kort och lite längre sikt syns i utdelningshöjningen på 60% och i att bolaget har satt upp nya höjda mål för 2025, där omsättningen 2025 ska uppgå till minst 6,5 miljarder och rörelsemarginalen (ebita) samtidigt uppgå till minst 8%. Det är heller inga orimliga mål då förvärvet av Orbit one redan nu gör att omsättningen Pro forma omsätter mer än 5,2 miljarder på årsbasis (4 143 Mkr för 2023).
Skulle man lyckas i den föresatsen handlas aktien enligt vår prognos till ett p/e-tal kring 8 för 2025 och kanske 11-12 för i år, och då räknar vi ändå med en svagare marginal i år. Vi tycker att detta är en attraktiv nivå om inte konjunkturen viker rejält mer än väntat i dagsläget och sätter en riktkurs till omkring 85 kr, att jämföra med dagens nivå kring knappa 70 kr. Vi höjer nu också rekommendationen till Köp (Neutral).