Hanza Holding - Ny köpchans (igen)?

Det har inte varit enkelt att göra bra aktieaffärer i år, och definitivt inte sådana som relativt snabbt går i mål.

Hanza Holding Ny kopchans igen

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1953 (8 maj 2022)

Hanza | Small Cap | 37,3 kr | KÖP

Därtill har börsen varit alltför volatil och tolkningsföreträdet alltför negativt. Från undertecknads penna har det främst handlat om aktier i specifikt starka branscher som exempelvis Wise Group, Ogunsen och Hexatronic som samtliga har lyckats ta sig upp till riktkursen relativt snabbt och endera försvunnit från Top Picks, eller som i Hexatronics fall fått höjd riktkurs.

Ytterligare en aktie där vi hamnade rätt under våren är kontraktstillverkaren Hanza. Efter flera bra affärer i aktien i fjol satte vi ånyo köp på aktien i början av mars och det tog då inte längre än 11 dagar innan vi kunde ta hem en vinst på drygt 40% (!). Lyckan blev dock kortvarig för just Hanza där aktien under senare delen av våren har bjudit på nya nedgångar. Sedan aktien försvann från Top Picks har den tappat 20% och är nu återigen ner cirka 40% på helåret. Frågan är med andra ord om det är köpläge på nytt? Helt omöjligt är det faktiskt inte.

Den första kvartalsrapporten som presenterades i början av maj fick initialt ett mycket gott mottagande med en kursuppgång på mer än 10%, men aktien sjönk därefter tillbaka hela vägen igen och har fortsatt att sjunka ytterligare. Förenklat kan man beskriva rapporten med att tillväxten fortsätter att vara urstark men att marginalen pressas av kapacitetsbrist och produktionsstörningar. 

Annons

I kvartalet i fråga steg nettoomsättningen med 45% till 823,9 Mkr (567,4), vilket organiskt var en ökning med 28%. Utöver den organiska ökningen kom 16% av tillväxten från förvärv och 3% från valutaeffekter. Sammantaget var det betydligt bättre än vi hade räknat med och det visar också att efterfrågan fortsatt är hög.

Orderingången ökar på samtliga områden och i Tyskland var till och med orderingången på rekordnivåer då marknaden har kommit igen efter att tidigare covidrelaterade nedstängningar nu har upphört. Tillväxten har då i kvartalet dessutom begränsats i viss mån av covid men främst av materialbristsituationen som har medfört senarelagd produktion.

Samtidigt spelar tillgången på råvaror och komponenter, tillsammans med höga transportkostnader, långa leveranstider och inte minst kriget i Ukraina Hanza i händerna, och ger chans till ökade marknadsandelar. Detta eftersom många bolag nu ser över sina leveranskedjor och det stärker trenden mot komplett tillverkning nära slutmarknaderna.

Under kvartalet fick den centraleuropeiska verksamheten en ny norsk kund med en uppskattad årsomsättning om 20 Mkr, och en befintlig tysk kund aviserade ny volym om 40 Mkr. I Sverige tecknades ett avtal med en global utvecklare av digitala säkerhetslösningar med en initial årsomsättning på cirka 30 Mkr, samt utökade ett avtal med en norsk kund med en årsomsättning om ett tvåsiffrigt miljonbelopp.    

En svår materialbristsituation i kombination med ryckig produktion och även personmalfrånvaro från covid har också påverkat resultatet som dock ändå förbättrades. Rörelseresultatet före avskrivningar av immateriella anläggningstillgångar, Ebita, förbättrades i kvartalet till 41,2 Mkr (22,5), motsvarande en marginal på 5,0% (4,0), vilket var något lägre än vi räknade med.

För bolagets två geografiska segment Huvudmarknader (Norden och Tyskland) steg omsättningen med 60% medan Övriga marknader (Estland, Polen, Tjeckien och Kina) steg med 28 %. Skillnaden var också stor avseende lönsamheten med en ebita-marginal för Huvudmarknader på 7,8% (5,1) medan Övriga marknader minskade till 1,3% (3,9). Ett kapacitetsprogram i Övriga marknader påverkar segmentet negativt men tillfälligt och lönsamheten väntas normaliseras andra halvåret i år.

En expansion av bolagets verksamheter i Polen och Tjeckien genomförs just nu via förvärv av en grannfastighet samt en utbyggnad av en redan befintlig produktionsanläggning. I mars invigdes också en nybyggd produktionsanläggning i Estland om cirka 12 000 kvm.

Även om konjunkturutsikterna just nu är minst sagt är grumliga tycker vi nog att Hanza återigen är köpvärd efter årets kraftiga nedgång. Trenden mot mer komplett tillverkning nära slutmarknaden accelereras ytterligare av kriget i Ukraina och bolaget säger sig frekvent få förfrågningar som beror på de stora störningarna som har uppstått från kriget. Även om vi justerar ner våra marginalantaganden i år och nästa år en bit så vägs det ungefärligen upp av den oväntat starka försäljningen och fortsatt goda efterfrågan. Värderingen är fortsatt låg med p/e-tal i år kring 13 som nästa år faller ner mot 10. Det är betydligt lägre än en konkurrent som Note, även om också lönsamheten är lägre.

Vi tror att marknaden underskattar trenden att producerande företag tar hem produktionen från politiskt osäkrare länder till Europa och Sverige. Därför väljer vi återigen att rekommendera köp på kurse en bit under 40 kr och sätter också samma riktkurs som senast, nämligen 47 kr.

Innehavsredovisning: Jan Axelsson

NASDAQ Stockholm
HANZA
Sektor
Kontraktstillverkning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
​HANZA är en svensk kontraktstillverkare som erbjuder kompletta tillverkningslösningar inom mekanik och elektronik. Företaget grundades 2008 och har verksamhet i Sverige, Tyskland, Finland, Estland, Polen, Tjeckien och Kina. HANZA är noterat på Nasdaq Stockholm under tickern HANZA. Under 2024 förvärvade bolaget finska Leden Group Oy för cirka 400 miljoner SEK, vilket stärker dess position på den nordiska marknaden. ​
Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2022-05-10 09:30:00
Ändrad 2024-11-13 09:29:55