Hanza Holding - Nytt förvärv

Efter att ha varit skeptiska till kontraktstillverkaren Hanza under stora delar av fjolåret har vi haft en mer positiv inställning under 2024.

Hanza Holding Nytt frvrv

Senast vi tittade på aktien i slutet av augusti gav vi den en köprekommendation med riktkursen 72,50 kr (70-75). Med facit på hand hade vi utan tvekan kunnat vara mer försiktiga med eventuella inhopp i aktien ytterligare en tid då aktien precis som börsen som helhet därefter utvecklades svagt under hösten, men det är som bekant lätt att vara efterklok. Som sämst var aktien nere kring nästan 50 kr i början av oktober, vilket vid tillfället innebar en orealiserad ”förlust” på närmare 20%.

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2099 (25 december 2024)

KÖP | HANZA | Small Cap | 76,2 kr

Tur i oturen var dock att aktien har repat sig bra sedan dess och inte minst i samband med att Q3-rapporten presenterades i slutet av oktober, och visade sig vara bättre än befarat. Detta avspeglades i att aktiekursen under rapportdagen steg med 16–17% och veckan därefter både nådde och överträffade vår riktkurs och därmed försvann aktien från Top Picks. Som högst nådde aktien nivåer lite över 75 kr.

Vi bedömer också att den positiva responsen på rapporten var rimlig. Nettoomsättningen i Q3 ökade med 16% till 1 107 Mkr (955), vilket var i linje med våra estimat. Justerat för Orbit One som förvärvades i början av året backade omsättningen annars organiskt med 4% vilket ändå är bättre än flertalet konkurrenter som exempelvis Note som tappade i storleksordningen drygt 20% under samma period. Bidragande till detta bedömer vi vara bland annat Hanzas exponering mot tämligen stabila mindre konjunkturkänsliga branscher som försvar, jordbruk och hälsovård och det faktum att ingen kund står för mer än 10% av årsomsättningen. Hanza har också behållit samtliga kunder och har även tagit nya kontrakt under året.   

Även resultatmässigt kom Q3-rapporten in starkt med tanke på förvärv, en svag konjunktur och allmän osäkerhet. Rörelseresultatet uppgick till 82 Mkr (89), motsvarande en rörelsemarginal på 7,4% (9,3). Även detta en bättre utveckling än flertalet konkurrenter. Under kvartalet togs beslut om den tredje och avslutande delen av det åtgärdsprogram som har genomförts under 2024, vilket medförde en engångskostnad om 33 Mkr, varav 25 Mkr påverkade rörelseresultatet. Omvärdering av köpeskilling för Orbit One påverkade därefter också rörelseresultatet positivt med 33 Mkr.

Justerat för ovanstående poster uppgick rörelseresultatet till 74 Mkr, vilket motsvarar en rörelsemarginal om 6,7%. Vi ser detta som ett styrkebesked då rörelsemarginalen därmed har stärkts från 5,3% i Q1 till 5,7% i Q2 och nu 6,7% i Q3 och då tenderar Q3 att vara svagt på grund av semesterperioden. Bolaget räknar därför också med en fortsatt marginalförstärkning i Q4. Nettoskulden uppgick vid periodens slut till 909 Mkr (642), vilket var en minskning med 69 Mkr under kvartalet. Den snabba integrationen av Orbit One bidrog positivt till lönsamheten och förväntas bidra ännu mer framöver och gör att Hanza är redo för nya förvärv.

Ett nytt förvärv är också precis vad som genomfördes också i mitten av december när bolaget tecknade avtal om förvärv av finländska Leden Group med verksamhet inom avancerad mekaniktillverkning. Bolaget omsätter omkring 1,1 mdr kr med en köpeskilling som motsvarar en EV/EBITDA-multipel på 7x på en kassa- och skuldfri basis. Betalningen kommer att ske i en kontantdel om 21 Meur samt genom 2,3 miljoner nyemitterade aktier i Hanza värderade till 14 Meur. De nyemitterade aktierna motsvarar en utspädning på cirka 5%. Förvärvet gör också att bolagets finansiella mål om en omsättning under 2025 på 6,5 mdr kr och en rörelsemarginal om 8 % som tidigare har sett mycket utmanande ut, nu ser betydligt rimligare ut att nå. 

Skulle Hanza nå de finansiella målen så känns aktien åtminstone inte speciellt dyr. Från dagens aktiekurs kring (aktien steg med närmare 10% på beskedet om förvärvet av Leden) så skulle årets P/E-tal falla från höga 26 och under 2025 hamna kring 10–11 och kanske neråt 9 året därpå. Som de försiktiga generaler vi är så räknar vi dock inte med att målen nås men kan ändå konstatera att värderingen inte avskräcker. På vår försiktigare prognos hamnar P/E-talet ändå kring 12 på 2025 års vinst, vilket även det känns billigt när bolaget växer och lönsamheten stiger samtidigt som man utvecklas bättre än marknaden generellt och därmed tar marknadsandelar. Vi väljer i skenet av detta att ge aktien en ny köprekommendation och höjer denna gång riktkursen till 85–90 kr.

NASDAQ Stockholm
HANZA
Sektor
Kontraktstillverkning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
HANZA är en kontraktstillverkare med lösningar inom bland annat mekanik, elektronik och kablage.
Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2025-01-03 11:35:00
Ändrad 2025-01-23 14:06:57