Hanza - Överträffade omvänd vinstvarning
Vi har vid flera tillfällen i år haft köp på kontraktstillverkaren Hanza.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1976 (4 september 2022)
HANZA | Small Cap | 45,8 kr | KÖP
Bl.a. en köprekommendation från början av mars då det inte tog mer än 11 dagar innan vi kunde inkassera en uppgång på drygt 40% (!) Efter att börsen fortsatte ner under senare delen av våren, vilket fick med sig även Hanzas aktiekurs, satte vi därefter återigen köp på aktien i början på maj till en kurs som bara var ett par kronor högre än vid köptillfället i mars. Även denna gång blev utfallet lyckat även om det tog lite längre tid. Aktien nådde dåvarande riktkurs i mitten av juli och hade då avkastat närmare 20% inklusive utdelning.
Bidragande till uppgången var en omvänd vinstvarning i juni som påvisade fortsatt god ekonomisk utveckling för bolaget. I den omvända vinstvarningen framgick exempelvis att omsättningen trots ett ansträngt materialläge skulle komma att överstiga 850 Mkr beroende på en kombination av hög efterfrågan och ett framgångsrikt expansionsprogram som ska avslutas i år. Det innebar därmed en tillväxt i omsättningen kring 35% trots hygglig tillväxt även i jämförelsekvartalet, vilket var högre än vi räknade med. Bättre än väntat utvecklades även resultatet med ett Ebita-resultat som förväntades överstiga 50 Mkr, motsvarande en marginal kring 6%. Man förvärvade i början av juli också tyska Budelman som har en årlig omsättning kring cirka 15 Mkr.
När Q2-rapporten till slut presenterades i slutet av juli visade det sig också att utvecklingen faktiskt överträffade även den omvända vinstvarningen med ganska god marginal. Nettoomsättningen visade sig ha stigit med 40% till 885,8 Mkr (633,8) via nyförsäljning, ökade volymer hos befintliga kunder, prishöjningar samt förvärv. Exklusive valuta och förvärv var ökningen cirka 29%. Då har ändå materialbrist medfört senarelagd produktion och påverkat omsättningen negativt.
Av bolagets två geografiska segment ökade Huvudmarknader med 43% till 484,5 Mkr (338,0) medan Övriga marknader förbättrades med 36% till 401,3 Mkr (294,9).
Även resultatsidan var överraskande stark och överträffade den omvända vinstvarningen. Koncernens rörelseresultat före avskrivningar på immateriella anläggningstillgångar (Ebita) kom in på 57,3 Mkr (40,3), motsvarande en rörelsemarginal på rekordhöga 6,5% (6,4). Själva rörelseresultatet uppgick till 53,1 Mkr (36,2), motsvarande en marginal på 6,0% (5,7). Ett stort utropstecken var segment Övriga marknader där ebita-marginalen uppgick till 5,6% (5,0), vilket var en kraftig förbättring från 1,3 % i Q1. Samma marginal i segmentet Huvudmarknader minskade något till 7,6% (7,9) men påverkades då negativt av den förvärvade elektronikenheten i Tyskland som ännu inte har uppnått samma marginal som övriga kluster i segmentet. Förvärvet av Helmut Beyers gjordes i Q4 i fjol.
Sammantaget utvecklas Hanza ännu bättre än vi har vågat tro och frågan är väl snarast vad som händer när konjunkturen kyls ner under hösten. Man lämnar dock Q2 med en rekordstor orderstock och gynnas av nuvarande trend mot mer komplett tillverkning nära slutmarknaden som har accelererats ytterligare av kriget i Ukraina och nedstängningar i Kina. Positivt i kvartalet var också det stora lyftet av lönsamheten i segment Övriga marknader.
Med höjda prognoser efter ett starkt Q2 ser heller inte värderingen speciellt hög ut även om aktien numera handlas över vår riktkurs från tidigare i år. P/e-talet för i år och nästa ser ut att ligga kring 14 respektive 11–12, vilket knappast är särdeles utmanande och också betydligt lägre än vad konkurrenter såsom exempelvis Note värderas till. Vi höjer riktkursen till 60 kr och kan då konstatera att potentialen skulle kunna tillräcklig för att åter platsa bland våra Top Picks. Därmed sätter vi också köp på aktien.