Hanza - Tufft år för kontraktstillverkaren
Hanza som grundades 2008 har sedan dess vuxit snabbt och är idag Nordens tredje största kontraktstillverkare.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1779 (19 april 2020).
HANZA | Small Cap | 11,6 kr | AVVAKTA
De senaste två åren har bolaget varit i det man kallar expansionsfas, vilket innebär att man växer via förvärv samtidigt som det görs ett omfattande arbete med att samordna och effektivisera företagets tillverkningsenheter. Dessa enheter är i sin tur placerade i fem stycken kluster som servar kunder på tre primära marknader: Norra Europa, Centraleuropa och Asien. Under fjolåret förvärvades finska Toolfac och tyska Ritter som tillsammans omsätter cirka 430 Mkr på årsbasis. Det effektiviseringsprogram som har pågått i snart två år har dock samtidigt hållit nere lönsamheten när resultatet har pressats av kontinuerliga omstrukturerings- och förvärvskostnader.
Vi tittade senast på Hanza i mitten av december och gick då ut med ett spekulativt köpråd trots att vi räknade med ytterligare omstrukturerings- och förvärvskostnader även i fjolårets sista kvartal. Bidragande till detta var att omstruktureringarna sades vara i slutskedet och att lönsamheten i koncernen därför väntades öka redan under inledningen av 2020. En annan bidragande faktor var bolagets låga multipelvärdering.
Initialt gick också rekommendationen hem då aktien som då stod i drygt 15 kr ganska omgående steg med 20% upp mot 18 kr och stundtals mer än så, och därmed var riktigt nära riktkursen på 19 kr. Lyckan blev tyvärr kortvarig då aktien följde med börsen ner när Coronaviruset började härja börsen på allvar, vilket har fått aktien att tappa hela den tidigare uppgången och betydligt mer därtill. Med tanke på den konjunkturkänsliga verksamheten känns en nedgång rimlig även om storleken på nedgången kan ifrågasättas.
Q4-rapporten som presenterades den 21 februari kom in ungefär som väntat, om än något svagare än vår prognos. Nettoförsäljningen ökade med 27% till 547,9 Mkr (432,8), varav en stor del av ökningen berodde på förvärvade finska Toolfac och tyska Ritter från januari respektive juli. Segmentet Norden ökade marginellt med 2% till 232,3 Mkr (227,3) medan ”Övriga Världen” ökade med 54% till 315,6 Mkr (205,5). Förutom positiv påverkan från förvärv och nyförsäljning har omsättningen påverkats negativt av uppsägning av mindre lönsamma avtal.
Rörelseresultatet före avskrivningar av materiella anläggningstillgångar (EBITA) förbättrades till 11,7 Mkr (-1,1) men påverkades då av direkta kostnader på cirka -4,8 Mkr (-14,0) från avvecklingen av en enhet i Kina och integrationskostnader från förvärvet av Ritter. Justerat för dessa blev EBITA-resultat 16,5 Mkr (12,9) och rörelseresultatet före direkta kostnader 8,1 Mkr (-3,1).
Under Coronavirusets framfart har det blivit tydligt att det kan vara fördelaktigt att ha flertalet teknologier och verksamheter i ett kluster, precis som Hanza har i Norden/Baltikum, Centraleuropa och Kina. Dels sparar det pengar och tid men efter Corona kommer nog nu också fokus att öka på en säker och stabil tillverkningskedja på mer lokal nivå. Ett kluster ger också positiva miljöpåverkansaspekter. Hur Corona i övrigt påverkar Hanza är nästan omöjligt att säga i dagsläget, mer än att innevarande år troligen påverkas starkt negativt. Skulle nedgången i ekonomin bli relativt kortvarig ser förutsättningarna goda ut de kommande åren, men skulle den bli mer långvarig, vilket är fullt tänkbart, kan effekterna bli betydligt värre. Bolaget har dragit tillbaka förslaget på en utdelning på 0,25 kr per aktie för att bibehålla en god finansiell ställning.
Med nuvarande osäkerhet i världen och om konjunkturen väljer vi att ta bort vår spekulativa köprekommendation. Hanza är uppenbart konjunkturkänsligt och det kan nu dröja länge innan vi får se några egentliga positiva nyheter kring bolaget. För 2021 skulle ändå p/e-talet kunna vara så lågt som 6-7, vilket innebär att aktien kan vara superintressant när det väl vänder.