Hårdblankad aktie köpvärd igen
Sedan vår senaste analys i juni 2019 (Newsletter 1711) har den tyska batteritillverkarens aktie mer än fördubblats i kurs.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1853 (7 mars 2021)
VAR1 | Tyskland | 106 euro | KÖP
Det har även omsättningen gjort, bland annat tack vare förvärvet av det gamla Varta-varumärket för hushållsbatterier. Enligt preliminära siffror för helåret 2020 som släpptes för några veckor sedan, ökade omsättningen med 140%, jämfört med året innan, till 870 Meuro, varav 45% var organisk tillväxt.
Det var dock inte därför som kursen sköt upp som en raket i mitten av januari till som mest 181 euro. Snarare gynnades aktien av ”Gamestop-effekten”, då placerare utlöste ett liknande scenario där blankare tvingades stänga sina positioner till allt högre priser på kort tid (”short-squeeze”). I likhet med Gamestop har Varta-aktien varit hårdblankad under det senaste året, vilket har blivit en nagel i ögat för småspararna.
Själva verksamheten rullar dock på ett imponerande sätt, drivet av en boomande marknad för trådlösa hörlurar som kännetecknas av volymökningar runt 30% per år. Till dessa trådlösa hörlurar behövs nämligen Vartas små litium-batterier som används bland annat i Apples populära AirPods. Trenden bland mobiltelefontillverkarna är tydlig mot trådlösa lösningar och bolaget räknar med en fortsatt stark tillväxt inom denna kategori framöver. Glädjande är att efterfrågan även är hög inom kategorierna smarta modulära energilösningar (Power Pack Solutions), samt laddbara hörapparater där man dessutom har lyckats att stärka sin marknadsposition ytterligare.
För att behålla sin ledande position investerar man både i produktutveckling och utökad produktionskapacitet. Nyligen lanserades en ny generation av litium-batterierna med högre energidensitet, vilket utgör en viktig konkurrensfördel i en bransch som mer och mer påverkas av asiatiska aktörer som vill ha en del av kakan. Tyskarna har dock starka argument i form av kvalitet och prestanda, samtidigt som de hela tiden förbättrar den egna effektiviteten. För 2021 siktar man på att öka produktionshastigheten med över 50% och dessutom ska kapaciteten stiga till 300 miljoner batterier per år (jämfört med 200 miljoner idag).
Att bolaget sitter på värdefull kunskap visar även den tyska regeringens finansiering om 300 Meuro för ett forskningsprojekt som ska leda till utvecklingen av litium-celler i ett större format. Potentiella användningsområden är energilagring, robotteknik och mobilitet (dvs elbilar).
Till följd av den starka tillväxten på översta raden utvecklas även lönsamheten väl och den justerade rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar (EBITDA) ökade under 2020 med 0,6 procentenheter till 27,5%. Den finansiella ställningen är därför mycket god, alla investeringar till trots. Bland annat därför har styrelsen föreslagit att dela ut 2,50 euro per aktie till sina ägare, vilket i skrivande stund motsvarar en direktavkastning på 2,3%.
Optimism syns också i ledningens kommentarer kring utsikterna för 2021. Med strukturell tillväxt i alla viktiga kärnområden, starka marknadspositioner och den planerade expansionen av produktionskapaciteten i ryggen, räknar man med en hög ensiffrig organisk omsättningstillväxt och en markant tvåsiffrig procentuell vinsttillväxt. Negativa Covid-19 effekter finns egentligen inga, vilket är anmärkningsvärt.
I konkreta siffror borde en omsättning nära 1 miljard euro vara realistisk för i år. Vinsten i ett sådant scenario landar då kring 4 euro per aktie. P/e-talet är då ca 26-27 vilket inte är direkt billigt men en bra bit under det historiska snittet och inom ramen av det försvarbara för ett tillväxtcase som Varta. Exponeringen mot battericeller är dessutom mycket lockande och bolagets ställning i branschen är exceptionellt bra. Förutom potentialen i den nuvarande verksamheten finns det även en intressant krydda i och med det pågående forskningsprojektet kring större litium-celler.
I likhet med förra gången landar vi i slutsatsen att aktien är köpvärd på dagens nivåer och tror på kurser kring 130 euro inom 12 månader.