Hexagon - Kina oroar
Mätteknikbolaget Hexagon levererade en rapport för Q4 som var i linje med våra och marknadens förväntningar.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2099 (25 februari 2025)
NEUTRAL | HEXA B | Large Cap | 121,75 kr
En svagare efterfrågan från bygg- och anläggningssektorn motverkades av god tillväxt inom gruv- och tillverkningsindustrin. Det mest positiva var att kassagenereringen var stark i slutet av året. Det operativa kassaflödet ökade med 105 % till 353 Meuro (173).
Nettoomsättningen växte med 2% till 1 435,3 Meuro (1 403,2). I fasta växelkurser och jämförbar struktur ökade nettoomsättningen med 5%, där skillnaden mellan rapporterad och organisk tillväxt främst påverkades av negativa valutakurseffekter. Regionalt uppgick den organiska tillväxten till 9% i Asien, 3% i EMEA och 3% i Amerika. I Asien rapporterade Kina 6% organisk tillväxt, driven av stark utveckling inom kraft och energi samt inom infrastruktur- och byggmarknaderna, vilka var särskilt svaga förra året.
Justerat rörelseresultat för koncernen förbättrades med 5% till 438,4 Meuro (418), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 30,5% (29,8). Förbättringen är ett resultat av bolagets rationaliseringsprogram där man är på god väg att nå sitt mål om besparingar på 160-170 Meuro som ska vara fullt realiserade från 2025.
För helåret 2023 rapporterade koncernen 7% organisk tillväxt, och genom fortsatta investeringar i innovation och med bra momentum i Hexagon mjukvaruportfölj levererade bolaget en ökning av bruttomarginalen till starka 66,1% för året (65,4). Försäljningstillväxten för koncernen innevarande år gynnas av ett rekordantal nya eller uppdaterade produkter och lösningar. Under den senaste användarkonferensen presenterade Hexagon 3-4 gånger fler nya produkter jämfört med året innan. Utvecklingsutgifterna har motsvarat 16-17% av intäkterna de senaste två åren, en klart högre nivå än tidigare.
Stockpicker prognostiserar en organisk tillväxt på 6-7 % under 2023-2025, i linje med målet på 5-7% per år fram till 2026. Under innevarande år spår vi ett fortsatt starkt kassaflöde drivet av en god vinsttillväxt samt en reduktion av rörelsekapital när kapitalbindningen i rörelsefordringar och skulder normaliseras. Som vi skrivit i tidigare uppdateringar gynnas Hexagon av flera viktiga trender som ökad industriautomation samt global omflyttning av produktionskapacitet. Desto mer innovativa och mjukvarucentrerade produkter Hexagon lanserar ju mer stiger marginalen.
Med ovan sagt saknas det inte utmaningar framgent. Smolken i bägaren är utan tvekan läget i Kina. Hexagon är nämligen ett av de bolagen på Stockholmsbörsen som har störst beroende av just denna marknad. På senare tid har det inkommit indikationer att de styrande i landet vill dra ned på investeringar i infrastrukturprojekt. Skulle dessa besannas är det utan tvekan en negativ signal för Hexagon. Detta eftersom Kina de senaste åren har hjälpt till att driva på Hexagons tillväxt i Asien. Även den stora nedgången i Kinas bostadsbyggande är dåliga nyheter. Här har dock landets myndigheter satt in åtgärder för att vända den svaga trenden.
En annan utmaning är att tillväxten inom tillverkningsindustrin väntas framöver bli lite svagare med hänvisning till inköpschefsindex som har kommit in svagt under den senaste tiden. Till viss del har detta redan reflekterats i bolagets aktiekurs. Hexagon handlas på 2024 års estimat till ett P/E-tal om ca 21 vilket inte är en hög nivå historiskt sett.
Vår positiva syn till trots sticker vi inte under stol med att vi är lite oroande över utvecklingen på Hexagons tillväxtmarknader och då i synnerhet Kina som är av stor vikt för bolaget. Att det går upp och ner i efterfrågan i Kina är inget nytt för så var situationen även tidigare. Däremot har Kina under de senaste 10 åren växt i betydelse så pass att denna region har blivit allt viktigare för Hexagon i Asien. Kina visade på en klart lägre tillväxt i Q4 än Asien som helhet.
Det är också mot bakgrund av ovanstående som vi tar det säkra före det osäkra och sänker rekommendationen till Neutral (Köp) samtidigt som riktkursen justeras ned till 130 kr (138).
Innehavsredovisning: Fredrik Larsson