Hexatronic – sent skall syndaren vakna

Efter två fantastiska börsår med rejäla kursuppgångar som följd blev så slutligen 2023 ett praktfiasko för både fiberkommunikationsföretaget Hexatronic och dess aktie.

Hexatronic sent skall syndaren vakna

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2091 (20 december 2023)

HTRO | Mid Cap | 26,82 kr | NEUTRAL

Därmed tvingas vi konstatera att vår köprekommendation från i våras blev allt annan än lyckad. Ökad osäkerhet kring fiberbolagens finansiering efter otaliga räntehöjningar och även kring utbyggnadsplanerna av fiber i både Europa och USA, i kombination med ledningens minst sagt svaga kommunikation har lett till en kursmässig utförslöpa och rejält urholkat förtroende för den tidigare hyllade ledningen.

Sett med facit i hand kan man dock konstatera att den operativa ledningen uppvisade osedvanlig fingertoppkänsla när de sålde aktier för mångmiljonbelopp efter ett antal så kallade ”omvända vinstvarningar”. Sedan den tämligen synkroniserade aktieförsäljningen ägde rum har inga fler sådana levererats. Tvärtom har man på tämligen kort tid bjudit aktieägarna på två regelrätta dito. Den första ville dock VD Henrik Larsson Lyon inte benämna som en vinstvarning utan snarare ett klargörande pm till följd av kraftiga kursrörelser (som i sin tur följde på selektiv informationsgivning eller analytikermassage)

För exakt en månad sedan meddelade bolaget att man justerar ned utsikterna på kort sikt då man bedömer att EBITA-marginalen, exklusive omstruktureringskostnader, kommer uppgå till 12–14% för det andra halvåret 2023. Eftersom lönsamheten uppgick till 15,4% i Q3 tyder det mesta på att marginalen i Q4 blir ensiffrig något som faktiskt inte har inträffat under de senaste tre åren sett till ett enskilt kvartal. Det skulle med andra ord inte förvåna om utfallet blev hälften av det finansiella målet (15–17%) som upprättades så sent som i början på februari i år.  

Nedjusteringen sker som en följd av fortsatt försvagning av marknaden för fiberoptisk telekommunikationsinfrastruktur under Q4. Svagheten tycks ha kommit relativt plötsligt för den tidigare prognosen upprepades så sent som vid publicering av Q3-rapporten knappt fyra veckor tidigare. Det faktum att man i samband med vinstvarningen även introducerar ett kostnadsreduceringsprogram tyder på att svackan kanske blir längre än något enstaka kvartal. I annat fall hade man sannolikt inte gjort sig av med uppskattningsvis nära 10% av arbetsstyrkan på flertalet olika geografiska marknader. Omstruktureringskostnader bedöms uppgå till cirka 30 Mkr och kommer att belasta Q4. Från och med utgången av Q1 räknar man med att programmet leder till årliga kostnadsbesparingar om cirka 90 Mkr.

Annons

Vi har under lång tid varit av åsikten att marknaden hade alldeles för negativ syn på Hexatronic då ledningen gång efter annan upprepade mantrat att man inte såg den svaghet som konkurrenterna gjorde (i främst USA) till följd av att man med sin duktlösning riktade sig mot en annan typ av kunder än de större bolagen gjorde. Finansieringsproblem i Europa (i huvudsak UK) hade man förvisso lagt märke till men även där jobbade man inte med de bolag som drabbades värst.

Droppen för vår del blev Q3-rapporten som såg så pass svag ut att den borde ha föregåtts av en vinstvarning. Detta i synnerhet som ledningen var relativt snabba med att komma ut med positiva nyheter så fort utvecklingen hade varit bättre än förväntningarna. Aktien lämnade vår Referensportfölj trots rejäl förlust men borde förstås även ha exkluderats från våra Top Picks. Det gör den nu. Sent ska syndaren vakna. För sent rent av?

Faktum är att vi också idag tror att de långsiktiga tillväxtförutsättningarna bör framstå som goda. Nästa år förväntas stora statliga investeringsprogram i kombination med normaliserade lagernivåer driva på utvecklingen framåt. Det gäller i synnerhet USA som är en marknad som bolaget har stora förhoppningar på. Brasklappen här är förstås att de kraftiga subventionerna gäller främst lokalproducerade produkter vilket är ett kriterium som Hexatronic inte uppfyller fullt ut ännu. Bolaget har dock agerat proaktivt genom att dels köpa in mindre företag dels påbörja uppbyggnad av en produktionsanläggning. Kortsiktigt medför det dock ökade kostnader vilket i kombination med svagare efterfrågan samt möjlig prispress kan leda till ytterligare ett par riktigt svaga kvartal även bortom årsskiftet.

Den långsiktigt positiva marknadssynen till trots är det relativt tydligt att Hexatronic inte tycks ha någon större visibilitet över marknadsutvecklingen. Det tillsammans med händelserna i höst (selektiv informationsgivning, oerhört svag Q3 rapport och därefter en kraftig vinstvarning 3–4 veckor senare) har ihop med tidigare väldigt vältajmade utförsäljningar gjort att vårt förtroende för ledningen har gröpts ur.

Att marknaden kommer tillbaka är vi tämligen övertygade om. Dock tror vi inte att marginalnivåerna om 15–17% är något som lär återkomma på vare sig kort eller medellång sikt (om ens någonsin). Det ser nämligen ut som om den kraftiga lönsamhetsökningen berodde på pandemieffekter ihopkopplade med lågt ränteläge. Tills motsatsen har bevisats räknar vi därför med att lönsamheten snarare kommer ligga i intervallet 8–12% där risken är påfallande hög att utfallen blir ännu lägre under första halvåret 2024.

Dyr är aktien inte givet att bolaget klarar stormen som man tycks befinna sig mitt i. I det korta perspektivet kan kursen till och med ”studsa upp” rätt bra när marknadens fokus hamnar på årets kursförlorare vilket i regel sker omkring årsskiften. Men givet det vi nämnt ovan tycker vi inte längre att aktien förtjänar en plats bland våra Top Picks.

Hexatronic analysgraf

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-12-22 14:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:19:30