Hexicon – En kort romans?
För en dryg månad sedan blev Hexicon ännu ett av vindkraftsalternativen på den svenska aktiemarknaden.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1882 (25 juli 2021)
HEXI | First North | 2,72 kr | KÖP
Bolaget projektutvecklar flytande vindkraftsparker och utvecklar samtidigt en egen teknologi för flytande plattformar för två turbiner. Hexicon har under de senaste åren etablerat en marknadsposition i länder som Sydkorea, Skottland, Sverige, Spanien, Sydafrika och Irland. Tanken om havsbaserad vindkraft lockar många och emissionen i samband med noteringen blev övertecknad. Teckningspriset var 3,00 kr per aktie och redan första dagen mäktade aktien med att nå 3,69 kr. Därefter har det dock gått stadigt utför och aktien ligger i nuläget runt 10% under introduktionskursen. Är romansen redan över?
Börsvärdet ligger runt miljarden, vilket förpliktigar för ett bolag som rekonstruerades för några år sedan och ännu har mycket små intäkter samtidigt som verksamheten ännu blöder respektabla summor. Likafullt blev emissionen i samband med introduktionen övertecknad och inbringade goda 300 Mkr före emissionskostnader. Bland investerarna märks redan sedan tidigare såväl Ilja Batljan som familjen Lundins investmentbolag, vilka gick in i samband med en emission om totalt 122 Mkr under senare delen av 2020. Med andra ord har det tidigare skraltiga bolaget numera kapitaliserats upp rejält och samtidigt fått in namnkunniga investerare. Ett betydelsefullt avtal med energibolaget Shell är sannolikt glorian som drar mest blickar till sig.
Samarbetsavtalet med Shell ingicks sommaren 2019 och handlar om att bygga en flytande vindkraftspark utanför Sydkorea. Men även om det redan gått två år är det ännu långt kvar innan projektet är färdigt. Ledtiderna inom flytande vindkraft är mycket långa och branschen är kapitalintensiv. Hexicon saknar inte konkurrenter inom havsbaserade vindkraftverk, men när det gäller flytande vindkraftverk finns det ännu synnerligen få kraftverk på plats. Av de mer än 5000 havsbaserade vindkraftverk som fanns när Hexicon upprättade sitt prospekt, bedömdes endast cirka 15 vara flytande diton.
Normalt står tornen på bottenmonterade fundament, vilket sätter ekonomiska och tekniska begränsningar på maximalt vattendjup, vilket i sin tur medför att lösningen utesluter mycket stora kuststräckor som har för stort vattendjup. Hexicons patenterade koncept för flytande vindkraftplattformar har dessutom två vindkraftverk per plattform. Det i sin tur gör att kostnaderna per kraftverk kan hållas nere i och med att två kraftverk därigenom delar på kostnader för förankring, kablage och installation. Vidare uppnås fördelar när det gäller underhåll. Jämfört med konkurrerande alternativ kan Hexicons koncept dessutom leverera högre kapacitet på ett givet havsutrymme, alternativt samma kapacitet på ett mindre utrymme, vilket skapar ytterligare fördelar vid upphandlingar.
Utöver projektet med Shell finns flera andra intressanta projekt igång, men det sydkoreanska äventyret är ändå det som sticker ut mest och innefattar de största potentiella värdena. Shell täcker utvecklingskostnaderna fram till byggstart som planeras till första halvåret 2024. Det slutliga investeringsbeslutet kommer sedan fattas först under 2024. Enligt nuvarande tidplan planeras anläggningen driftsättas 2026. Projektets budget är på 7 Mdr usd.
Enligt Hexicons modell väntas projektutveckling ta allt mellan 2-8 år, konstruktion 1-3 år och driftverksamheten sedan pågå i 30 år där betalning sker vid leverans. Det är med andra ord fråga om mycket långsiktiga projekt där värdeskapandet kan ta tid att synliggöras. Målet är dock att kunna visa intäkter om totalt cirka 400 Mkr år 2025. Vidare är målsättningen att nå en EBITDA-marginal om 70%. Intäkterna från aktieägande i projekt- och andra intressebolag ska i genomsnitt stå för cirka två tredjedelar av de totala intäkterna, medan licensintäkter ska står för majoriteten av den resterande tredjedelen. Hexicon har också som mål att uppnå lönsamhet från och med ett första fattat byggbeslut i ett av projekten inom Hexicons portfölj.
Hexicon är onekligen ett spännande alternativ inom vindkraftssektorn, vilket också speglas i den modiga värderingen i detta tidiga skede. Med det sagt imponerar projektportföljen liksom viljan att investera i bolaget i ett tidigt läge och fördelarna med bolagets teknik ger tveklöst utrymme för att kunna sno åt sig en skaplig marknadsandel de kommande decennierna. Möjligheterna till ytterligare finansiering i takt med att projektportföljen förhoppningsvis växer torde dessutom än så länge vara mycket goda.
Summa summarum kan aktien således vara intressant för den riktigt tålmodige och riskvillige som har möjlighet att låsa in investeringspengar för lång tid framåt. Då torde avkastningsmöjligheterna vara goda om allt går enligt plan. Vi rekommenderar spekulativt Köp med en initial riktkurs om 3,25 kr.