Hexicon – Framsteg ger höjning
Q2-rapporten från Hexicon visade en nettoomsättning på 2,8 Mkr (1,0) och ett rörelseresultat om -44,0 Mkr (-22,1) för kvartalet.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1980 (18 september 2022)
HEXI | First North | 2,07 kr | CHANS
Nettoresultatet blev -44,4 Mkr (-22,2), varav -42,3 Mkr (-22,2) hänförligt till moderbolagets ägare. Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital uppgick till -25,9 Mkr (-17,6) medan samma kassaflöde efter förändringar av rörelsekapital blev -27,5 Mkr (15,5). Kassaflödet från investeringsverksamheten kom in på -21,5 Mkr (-8,4).
Det första halvåret totalt summerar därmed till en nettoomsättning på 8,5 Mkr (12,6) och ett rörelseresultat om -63,4 Mkr (-23,5). Nettoresultatet blev -62,6 Mkr (-22,3), varav -60,2 Mkr (-22,3) hänförligt till moderbolagets ägare. Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital uppgick till -38,5 Mkr (-22,2) medan samma kassaflöde efter förändringar av rörelsekapital blev -49,3 Mkr (0,9). Kassaflödet från investeringsverksamheten kom in på -34,3 Mkr (-11,3). Likvida medel uppgick till 203,5 Mkr (253,0 Mkr vid utgången av Q1). Soliditeten var 66% (86), ned från 72% vid utgången av Q1 och 75 % vid årsskiftet.
Hexicons delårsrapporter är allt jämt relativt sett icke-händelser i och med att bolaget ännu befinner sig i ett intensivt utvecklingsskede. Q2-rapporten var således inte mycket att säga om mer än att bolaget följer plan och allt jämt har en god finansiell ställning. Det senare är särskilt viktigt då potentiellt bestående positivt kassaflöde sannolikt ännu ligger mycket långt fram i tiden, samtidigt som läget på aktiemarknaden inte är vidare gynnsamt för större kapitalresningar. Beroende på exakt vilka projekt bolaget genomför och hur, blir det sannolikt aktuellt med ytterligare en eller flera kapitalanskaffningar på vägen mot hägrande mål. Det behöver dock inte bli något problem så länge Hexicon gör starkt ifrån sig och hittills har bolaget lyckats etablera riktigt intressanta förutsättningar. Nuvarande finansiella ställning kan förhoppningsvis räcka för att överbrygga tiden fram till dess att börserna bottnat.
Hexicon gör ingen hemlighet av att man vill skaffa sig ett first mover advantage och är också på god väg att etablera sig som en spelare att räkna med på en förmodat mycket stor framtida marknad för flytande vindkraft. Sedan föregående analys och efter utgången av Q2 har bolaget hunnit med ett flertal framsteg. Hexicon Korea har ingått ett köp- och försäljningsavtal med ett icke namngivet globalt energibolag avseende hela Yeonggwang-projektet, som är ett omfattande projekt för flytande vindkraft utanför Sydkoreas sydvästkust. Hexicon Korea säljer därmed sin andel på 40% av projektet och mottar ett icke offentliggjort belopp. Hexicon Korea är ett joint venture mellan Hexicon och det koreanska bolaget COENS & Co, i vilket Hexicon äger 49%. Avtalet avser utveckling och drift av Yeonggwang-projektet, ett omfattande projekt för flytande vindkraft om upp till 1200 MW. Den icke namngivna köparen, ett globalt energibolag, kommer att äga 100% av projektet och övertar det finansiella ansvaret. Även om inga finansiella detaljer offentliggjorts ser Stockpicker positivt på affären som visar att bolagets affärsmodell som tidig projektutvecklare verkar fungera hela vägen fram till transaktion. Hexicon identifierade projektet så sent som under 2020 och har sedan dess utvecklat det genom att inhämta nödvändiga godkännanden från koreanska myndigheter, påbörjat tillståndsprocesser och genomfört olika undersökningar. Projektet har erhållit tillstånd för nyttjande av allmänt vattenområde och är nu redo för nästa utvecklingsfas.
Därefter har Hexicon ökat sitt direkta ägande i MunmuBaram-projektet utanför Sydkoreas sydöstra kust. Hexicon har köpt 20% av projektbolaget från tidigare nämnda joint venture-bolaget Hexicon Korea. MunmuBaram-projektet planeras bli en av världens största flytande vindkraftparker med sina 1300 MW. Projektet inleddes 2019 och ägandet har hittills fördelats mellan Shell Overseas Investment B.V med 80% och Hexicon Korea med 20%. Hexicons ägande i Hexicon Korea motsvarade före transaktionen ett indirekt ägande om knappt 10%. Hexicon har nu alltså dubblat sitt ägande medan resterande 80% ägs av Shell Overseas Investments B.V.
Hexicon har även växlat upp i Italien där tillståndsansökningar inlämnats för fem flytande havsvindsprojekt. Hexicons verksamhet i Italien bedrivs genom joint venture-bolaget AvenHexicon, tillsammans med Avapa Energy SRL. AvenHexicon utvecklar för närvarande fem parker för flytande havsbaserad vindkraft utanför Sardinien, Sicilien och Apulien. Ansökningar för nätanslutning är inlämnade för alla fem anläggningarna och för den 1200 MW omfattande vindparken i Siciliensundet har en så kallad State Maritime Concession påbörjats.
Slutligen har Hexicons TwinHub-projekt i keltiska havet vunnit den fösta auktionsrundan i Storbritannien som helt dedikerats till flytande vindkraft. Det innebär att projektet får ett 15-årigt kontrakt på 87,30 brittiska pund per MWh. Projektet bygger på Hexicons flytande plattform TwinWind, en patenterad teknologi som optimerar energiproduktionen på ett givet havsområde genom att två fullskaliga turbiner monteras på ett flytande fundament. Att TwinHub-projektet realiseras är betydelsefullt för Hexicon, som har planer på att utveckla större kommersiella projekt med TwinWind-teknologin i keltiska havet i närtid. Det 32 MW stora demo-projektet utvecklas med teknikpartnern Bechtel och förväntas bidra till ökad innovation och minskade kostnader för havsvind. Projektet förväntas vara färdigställt 2025 - 2027.
Stockpicker väljer efter den senaste tidens positiva nyhetsflöde att höja riktkursen till 3,55 kr (3,05). Den spekulativa köprekommendationen kvarstår.