Hexicon – Rea

I slutet av juli månad analyserade vi dåvarande börsnykomlingen Hexicon. Aktiekursen låg vid det laget runt 10% under introduktionskursen som var 3,00 kr.

Hexicon Rea

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1900 (3 oktober 2021)

HEXI | First North | 2,296 kr | KÖP

Bortsett från ett lyft på som mest 15% den första tiden efter analysen har kräftgången sedan fortsatt. I veckan som gick sattes ett nytt bottenrekord på 2,16 kr.

Hexicon projektutvecklar flytande vindkraftsparker och utvecklar samtidigt en egen teknologi för flytande plattformar för två turbiner. Under de senaste åren har bolaget etablerat en marknadsposition i länder som Sydkorea, Skottland, Sverige, Spanien, Sydafrika och Irland. Emissionen i samband med introduktionen inbringade hela 300 Mkr före emissionskostnader. Bland ägarna märks såväl Ilja Batljan som familjen Lundins investmentbolag.

Annons

Ett betydelsefullt avtal med energibolaget Shell är det som sticker ut mest i Hexicons verksamhet. Intäkterna är ännu mycket små samtidigt som verksamheten ännu blöder respektabla summor. Namnkunniga investerare i ägarlistan samt en välfylld kassa visar samtidigt att bolaget har goda förutsättningar att exekvera på sin långsiktiga plan.

Samarbetsavtalet med Shell ingicks sommaren 2019 och handlar om att bygga en flytande vindkraftspark utanför Sydkorea. Men även om det gått mer än två år är projektet ännu i ett mycket tidigt skede. Ledtiderna inom flytande vindkraft är mycket långa och branschen är kapitalintensiv. I början av september kom dock beskedet att samriskbolaget för projektet hade bildats och fått namnet MunmuBaram. Detta joint venture ägs till 80% av Shell och till 20% av CoensHexicon. CoensHexicon är i sin tur ett joint venture mellan Hexicon och det sydkoreanska bolaget COENS Co, där Hexicon äger 49%.

I augusti började projektet samla in en rad mätningar, inklusive kritisk vinddata till havs, på projektplatsen. Målet var att med de insamlade uppgifterna lämna in en ansökan om en Electricity Business License i september. I juli genomfördes geofysisk undersökning och senare startade en geoteknisk undersökning för att samla in nödvändig data för projektgenomförande och teknisk design.

Även om det är långt kvar innan projektet blir genomfört råder det således rejäl aktivitet. Shell täcker utvecklingskostnaderna fram till byggstart som planeras till första halvåret 2024. Det slutliga investeringsbeslutet kommer sedan fattas först under 2024. Enligt nuvarande tidplan planeras anläggningen driftsättas 2026. Projektets budget är på 7 Mdr usd.

Kikar vi på rapporten för Q2, visade Hexicon en blygsam nettoomsättning på 1,0 Mkr (2,1) och ett rörelseresultat såväl som nettoresultat om -22,1 Mkr (-3,2). Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital uppgick till -17,6 Mkr (-3,3) medan samma kassaflöde efter förändringar av rörelsekapital blev 15,5 Mkr (-1,7). I det senare bidrog en ökning av kortfristiga skulder med 35,4 Mkr till att siffran blev positiv. Kassaflödet från investeringsverksamheten kom in på -8,4 Mkr (-0,3). Likvida medel uppgick till 374,2 Mkr. Soliditeten var 86%.

I föregående analys konstaterade vi att aktien kan vara intressant för den riktigt tålmodige och riskvillige som har möjlighet att låsa in investeringspengar för lång tid framåt. Utan rejält med tålamod, långsiktighet och stort utrymme att ta en hög risk är det ingen idé att investera i aktien. Om allt går enligt plan bör dock avkastningsmöjligheterna vara goda i det riktigt långa perspektivet. För tillfället råder lite av risk off på aktiemarknaden, vilket sannolikt bidragit starkt till den fortsatta kräftgången i aktiekursen.

Samtidigt fortsätter jättelika klimatinvesteringar att utlovas på löpande band jorden runt. Med andra ord går saker och ting i grunden allt jämt helt i Hexicons favör. Projektportföljen imponerar och fördelarna med bolagets teknik ger tveklöst utrymme för att kunna ta en skaplig marknadsandel de kommande decennierna. Möjligheterna till ytterligare finansiering i takt med att projektportföljen förhoppningsvis växer bör dessutom än så länge vara mycket goda. Vi ser således ingen anledning att ändra vår rekommendation för aktien, som därmed kvarstår på Spekulativt Köp. Riktkursen bibehålls på 3,25 kr trots den ökade riskaversionen på aktiemarknaden, framför allt avseende mindre bolag. Detta möjliggörs av att det viktiga sydkoreanska projektet av allt att döma gått vidare framåt utan negativa överraskningar.

Skriven av
Per Bernhult
Analytiker
Publicerad 2021-10-04 10:16:00
Ändrad 2024-11-13 08:55:47