Hexicon – Vind i seglen
Lite drygt två månader har gått sedan vår föregående analys av Hexicon. Till en början fortsatte kursen ned efter analysen och nya bottnar nåddes, men sen har det vänt uppåt med besked.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1917 (5 december 2021)
HEXI | First North | 2,28 kr | KÖP
En ström av positiva nyheter ligger sannolikt bakom det ökade intresset för bolaget, som utvecklar vindkraftsprojekt i djuphavsområden baserade på en patenterad teknik för flytande vindkraftverk som möjliggör produktion av stora mängder förnybar energi offshore.
Företaget grundades 2009 och har deltagit i utvecklingsprojekt över hela världen. Under de senaste åren har man etablerat en marknadsposition i länder som Sydkorea, Skottland, Sverige, Spanien, Sydafrika och Irland.
Låt oss börja med att titta på rapporten för Q3. Där visade Hexicon en nettoomsättning på 4,4 Mkr (0,5) och ett rörelseresultat om -11,3 Mkr (-4,0) för kvartalet. Nettoresultatet blev -11,2 Mkr (-4,0). Kassaflödet från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital uppgick till -15,2 Mkr (-4,0) medan samma kassaflöde efter förändringar av rörelsekapital blev -42,3 Mkr (-4,0). Kassaflödet från investeringsverksamheten kom in på -15,3 Mkr (-0,4).
Likvida medel uppgick till 320,9 Mkr, ned från 374,2 Mkr i slutet av Q2. Soliditeten var 76%, ned från 86% vid utgången av Q2. I det intensiva utvecklingsskede bolaget befinner sig, är förväntningarna på intäkter, resultat och kassaflöde därefter, men vi kan ändå konstatera att Q3-rapporten var i linje med vad vi räknat med.
I veckan som gick framkom att Ilija Batljan Invest ökat sitt innehav i Hexicon med 2,5 miljoner aktier. Efter detta äger Ilija Batljan Invest ca 36,6 miljoner aktier i Hexicon. Att döma av en annan rapporterad affär såldes aktierna av Hexicons styrelseledamot Peter Martin Anker, som via bolag sålt lika många. Innan affären ägde Anker ca 5,6 miljoner aktier.
Några dagar tidigare kom också beskedet att MunmuBaram erhåller Electricity Business License, EBL, för havsbaserad flytande vindkraft i Sydkorea. En viktig pusselbit i Hexicons viktigaste projekt, nämligen det som beskrivs som världens största flytande vindkraftspark utanför Sydkorea. Ett projekt som Hexicon driver tillsammans med energibolaget Shell. MunmuBaram är ett joint venture mellan Shell (80%) och CoensHexicon (20%). CoensHexicon är i sin tur också ett joint venture, här mellan Hexicon och det koreanska företaget COENS Co, där Hexicon äger 49%. Den EBL som MunmuBaram erhållit för sitt havsbaserade flytande vindkraftsprojekt utanför Ulsans kust i Sydkorea ger företaget ensamrätt att utveckla vindkraft på 420 MW, vilket motsvarar en tredjedel av projektets totala planerade produktion på 1,3 GW.
Under andra halvan av oktober meddelades även att CoensHexicon beviljats fyra nya vattenområden i haven utanför Sydkorea. Det är två provinser i Sydkorea som har beslutat att bevilja Hexicons koreanska joint venture tillstånd att mäta vindförhållanden på totalt fyra områden i sydkoreanskt vatten, vilket medför en prioriterad rätt att upprätta vindkraft inom området. De nya områdena innebär också att CoensHexicon nu tar steget vidare till andra delar av Sydkorea.
Summerar vi utvecklingen sedan föregående analys kan vi konstatera att verksamheten sprintar på framåt i god takt. Samtidigt visar skenande energipriser med all önskvärd tydlighet att det skriande klimatomställningsbehovet samtidigt med förväntat ökad energiförbrukning kräver våldsamma investeringar i ny hållbar energiproduktion. Hexicon ligger mycket väl positionerat med starka huvudägare och samarbetspartners, lovande teknologi och betydande framtidsprojekt som dessutom avancerar väl. Möjligheterna till ytterligare finansiering i takt med att projektportföljen förhoppningsvis växer bör dessutom än så länge vara mycket goda.
Vi ser således ingen anledning att ändra vår rekommendation för aktien, som därmed kvarstår på Spekulativt Köp. Riktkursen bibehålls på 3,25 kr. Aktien passar endast den riktigt tålmodige och riskvillige som har möjlighet att låsa in investeringspengar för lång tid framåt då ledtiderna kan förväntas vara mycket långa i pågående och nya projekt.