HIQ – Köp efter Q3-rapporten

Det var väldigt länge sedan vi uppdaterade vår syn på IT-konsultbolaget HiQ (augusti 2017). Vid det tillfället handlades aktien till 58 kr och rekommendationen blev att avvakta med köp.

HIQ Kp efter Q3 rapporten

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1801 (16 augusti 2020)

HiQ | Mid Cap | 53 kr | AVVAKTA

Sett med facit i hand ett bra beslut. För trots att det har gått tre år sedan dess har avkastningen varit mager även om man beaktar avskilda utdelningar. Bättre läge idag?

HiQ levererade under många år lönsamhetssiffror som många inom IT-branschen bara kunde drömma om. Tillsammans med en bra fart i verksamheten och en stark balansräkning motiverade det en premievärdering. På senare år har konkurrenterna kommit ifatt HiQ och vår favorit bland IT-konsulerna har ofta varit Knowit.

Under årets första sex månader omsatte HiQ 917,8 Mkr, en nedgång från 965,5 Mkr föregående år. Rörelseresultatet uppgick till 92,9 Mkr (98,6). Jämförelsetalen exkluderar en realisationsvinst på 22,8 Mkr på grund av en avyttring av en fastighet under motsvarande period 2019. Kassaflödet under första halvåret blev 171,5 Mkr och bolaget var vid utgången av Q2 synnerligen stadd i kassa. Likvida medel uppgick nämligen till 340,6 Mkr.

Q2 blev som ledningen förutspådde en utmaning på många sätt. Det som startade som effekterna av en viruspandemi har till stor del övergått till en recession. HiQ är idag nästan helt omställda till digitalt arbete. Möten hålls digitalt, samarbeten likaså och bolaget har utvecklat och lanserat digitala erbjudanden som är tänkta att passa den förändrade efterfrågan. Pandemin gör att digitaliseringen accelereras ytterligare.

HiQ har påverkats negativt av fordonsindustrins och tillverkningsindustrins stora permitteringar och tillfälliga neddragningar som gjorts på grund av covid-19. Det handlar främst om delar av bolagets verksamheter i Göteborg och Stockholm och till viss del Linköping som berörs. Nedgången parerar bolaget till viss del med god kostnadskontroll. Telekomsektorn, som är ett av HiQ:s kärnområden, drivs mycket av utvecklingen av 5G. Telekomindustrin är därmed en av de branscher som fortsätter att ha god efterfrågan. Efterfrågan på HIQ:s tjänster till bank- och finanssektorn fortsätter även den att vara god. Offentlig sektor och e-handel är andra områden som tuffar på hyfsat.

Historiskt sett har HiQ varit väldigt selektiva på förvärvsfronten, vilket är en anledning till den stabila marginalen. Mindre förvärv har genomförts men enbart i syfte att stärka bolaget geografiskt och tillföra ny spetskompetens. Ledningen med vd Lars Stugemo i spetsen uppger dock att man söker aktivt efter nya förvärv och eventuella fusioner. Till sin hjälp har man gott om resurser inte minst efter att årets aktieutdelning ställdes in.

Vi tror att HiQ kan stärka sin position under den pågående nedgången, vilket man gjort i tidigare lågkonjunkturer. HiQ bör för innevarande helår omsätta kring 1,8 Mdr kr med en EBIT-marginal på strax under 10%. För 2021 bör marginalen återhämta sig mot 11% då HiQ tidigare visat en god förmåga att hålla uppe lönsamheten även i sämre tider. Vinsten per aktie för 2020 och 2021 estimerar vi till 2,45 respektive 3 kr. Det innebär en värdering om P/E-tal kring 21-22 respektive ca 18 som i våra ögon inte lämnar särskilt mycket potentialutrymme på kort och medellång sikt. I synnerhet som semesterkvartalet (Q3) normalt sett är relativt svagt och lär av den anledningen sannolikt inte utgöra en kurstrigger. Rekommendationen sätts därför till Avvakta/Behåll med riktkurs 55 kr.

Det som vi tror kan ”få liv i aktien” senare i höst är spekulationer om extra utdelning. Nettokassan i dagsläget motsvarar nära 6 kr per aktie och bör med stor sannolikhet ha goda förutsättningar att öka ytterligare under hösten och vintern. Därmed kan aktien bli hett villebråd för alla utsvultna kupongjägare.

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2020-08-19 15:40:00
Ändrad 2024-11-13 08:02:16