Hög aktivitet - Köp First North-aktien

”Regtech”-branschen skulle kunna kallas för coronavinnare, givet den starka utvecklingen under 2020 men faktum är att den positiva trenden har börjat redan före krisen, drivet av samhällets ökande digitalisering.

Hog aktivitet Kop First North aktien

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1841 (20 januari 2021)

ZIGN | First North | 19,24 kr | KÖP

Pandemin har enbart påskyndat utvecklingen då även företag som inte tidigare har behövt följa en digital agenda, har tvingats anpassa sig till en ny verklighet.

Regtech beskriver ett område som hjälper företag att hantera det digitala flödet genom att automatisera och digitalisera hela processen kring kundidentifiering. Många branscher påverkas även av förändrade globala och lokala villkor för regelefterlevnad. Ett exempel är GDPR, som ställer krav på en bättre och säkrare hantering av personuppgifter och mer strukturerade rutiner. Samtidigt stärks pengartvätts- (AML) och Kundkännedomsdirektiv (KYC) från EU, vilket ökar kraven på säker identitetsverifiering.

Sedan år 2015 är ZignSec aktivt inom regtech, där man tillhandahåller en teknisk plattform för ID-verifieringslösningar med global räckvidd. Produktportföljen innehåller ett stort urval av verifieringstjänster som erbjuds via en plattform för att säkerställa identiteten och verifiera information om slutanvändaren. Kunderna återfinns inom ett flertal branscher, men den absoluta majoriteten av nettoomsättningen på omkring 12 Mkr (rullande 12 månader) kommer i dagsläget från finansiella tjänster och iGaming.

Affärsmodellen följer ett klassiskt SaaS-upplägg med låga integrationskostnader och därefter återkommande månads- och transaktionsavgifter. Skalbarheten är god, då bolagets utgifter består främst av utvecklings- och integrationskostnader samt löpande verifierings- och transaktionsavgifter. Efter integrationen kan antalet transaktioner för varje kund öka utan att det driver ökade personalkostnader. Det går dessutom att addera ytterligare lösningar eller ansluta fler marknader för att verifiera sina användare, vilket skapar incitament för kunden att använda ZignSec som en helhetsleverantör för samtliga marknader.

De senaste kvartalen har visat hur snabbrörlig regtech-branschen är. Under de första nio månaderna av 2020 lyckades ZignSec öka sin nettoomsättning med 113%, jämfört med samma period året innan, till 9,8 Mkr, samtidigt som man fick nya kunder och partners över hela världen. Utöver det har man även varit aktiva på förvärvsfronten och lanserat nya produkter.

Hittills visar bolaget fortfarande röda siffror på sista raden och rörelseresultatet mellan januari och september uppgick till -8,3 Mkr (-4,4 Mkr). Orsaken är diverse expansionsåtgärder inklusive nyanställningar, samt en ökad satsning på försäljning och marknadsföring. Det ligger i SaaS-modellens natur att den initiala tillväxten är relativ kostsam innan de stadiga återkommande intäktsflöden är etablerade.

Pengarna verkar dock vara välspenderade och framgångerna på säljsidan är imponerande. I slutet av juni ingicks tex ett avtal med Tysklands ledande kreditinformationsbyrå SCHUFA, där man bygger en gemensam produkt baserad på ZignSecs e-ID-plattform. Samarbetet utökades bara några månader senare och VD Timm Schneider hoppas på ett betydande orderinflöde under 2021, då ZignSe tar del av rörliga intäkter som genereras från samtliga kunder som ansluter sig till tjänsten.

I Sverige har man under hösten adderat nätauktionsplatsen Tradera till kundlistan. Här kommer man leverera ID-och verifieringstjänster för både köpare och annonsörer på Sveriges största cirkulära marknad med över 5 miljoner besökare i veckan. Sedan september har man även fått ytterligare intressanta avtal från Afrika, Sydamerika och Asien, vilket tyder både på produkternas kvalité och marknadens dynamik. Mellan 2019 och 2024 förväntas det globala marknadsvärdet för digitala ID-verifieringslösningar stiga med en CAGR på över 17% till 30,5 miljarder usd.

ZignSec nöjer sig emellertid inte med att växa organiskt och i slutet av augusti annonserades förvärvet av en 70% andel i BASIS ID, ett ID-verifieringsbolag med kontor i Estland och Singapore. Med en omsättning på omkring 5 Mkr, visade BASIS ID en EBITDA-marginal på 33% under 12-månadersperioden som slutade den 30:e juni 2020.

Köpeskillingen på 10,4 Mkr betalades till 50% med egna aktier och 50% kontant. I samband med förvärvet passade man dessutom på och gjorde en riktad nyemission om 40 Mkr före kostnader. Vid slutet av september hade man därmed en nettokassa på drygt 58 Mkr. Det dröjde dock bara några veckor tills man annonserade ännu ett förvärv, denna gången Malta-baserade Wyzer med en årsomsättning kring 5 Mkr. Även här betalas hälften av köpeskillingen (30,5 Mkr) med aktier.

Enbart genom M&A har man alltså adderat omkring 70% i omsättning och som tidigare nämnt, ligger den organiska tillväxttakten just nu på över 100%. I vårt scenario kommer nettoomsättningen öka från cirka 15 Mkr år 2020 till åtminstone 40 Mkr år 2021. Börsvärdet justerat för nettokassan motsvarar i skrivande stund omkring 10x denna siffra, och även om det är inte säkert när man kommer vända till vinst, så är det en attraktiv nivå givet tillväxten. Vi skulle inte bli förvånade om aktien lyckades nå upp till kurser runt 30 kr inom loppet av 6-12 månader från nu. Därav som vi åsätter aktien visserligen spekulativ men ändå en köprekommendation. Att den inte blir Top Pick för vår del beror på att det trots allt handlar om ett microcap bolag där risken generellt är avsevärt högre.   

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-01-23 07:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:18:25