Husqvarna – Ingen brådska

Trädgårdsproduktspecialistens Q1-rapport kom in bättre än väntat av analytikerkåren (Factset) och visade dessutom styrka på de viktigaste punkterna.

Husqvarna Ingen bradska

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2034 (26 april 2023)

HUSQ B | Large Cap | 85,54 kr | NEUTRAL

Vi tar det som anledning att granska aktiens potential på nytt, efter att ha stått vid sidlinjen sedan april 2022 (Newsletter 1949). Trots uppgången om cirka 20% i år står kursen fortfarande där den låg för 12 månader sedan.

Föga förvånande blev 2022 utmanande för bolaget och nettoomsättningen minskade organiskt med 1% till 54 miljarder kr. Samtidigt sjönk rörelsemarginalen med 3,1 procentenheter till 9%, till följd av lägre volymer och en ogynnsam produktmix. Ökade kostnader för råvaror och logistik har man dock kunnat kompensera för genom egna prishöjningar, vilket talar för bolagets prissättningskraft.

Fjolåret bjöd även på några höjdpunkter, däribland lanseringen av den första robotgräsklipparen med virtuella gränser för trädgårdar. Dessutom genomfördes de första kundinstallationerna av Husqvarna CEORA, en robotgräsklippare för kommersiell grönyteskötsel. Enligt bolaget har kundernas omdömen varit mycket positiva och försäljningen har överstigit förväntningarna.

Annons

Just försäljningen av robotgräsklippare samt batteridrivna- och hjulburna produkter har gått starkt även i inledningen av detta år. Sammanlagt ökade koncernens nettoomsättning under de första tre månaderna organiskt med 2%, jämfört med samma period i fjol, till 17,2 miljarder kr.

Inom divisionen Forest & Garden (61% av nettoomsättningen, 12m-rullande), där robotgräsklipparna ingår, uppgick den organiska försäljningstillväxten till 14%. Efterfrågan var stark inom både inom konsument- och professionella segmenten och efterförsäljarna var ivriga med att fylla på sina lager inför säsongen. Dessutom förbättrades leveranskedjan och orderstocken kunde betas av.

Betydligt sämre gick det däremot för divisionen Gardena (23% av nettoomsättningen), där försäljningen rasade organiskt med 20%. Här noterades en fortsatt försiktighet att öka lagernivån från detaljhandelns sida. Samtidigt mötte Gardena utmanande jämförelsetal från föregående i år, så nedgången kom inte direkt överraskande. Även Gardenas robotgräsklippare visade dessutom god tillväxt, drivet av nya modeller med ny teknik.

Inom Construction-divisionen (15%) var den organiska utvecklingen oförändrad, med positivt bidrag från Nordamerika och affärssegmentet Concrete Surface & Floors. Likt de övriga områden visar även kunderna inom Construction ett stort intresse för batteridrivna produkter, där bolaget hela tiden utökar sitt sortiment.

Oförändrad var också koncernens rörelsemarginal i Q1 på 13,8%, med positivt bidrag från ytterligare prisökningar. Det direkta operativa kassaflödet förbättrades dessutom med 1,2 miljarder kr till -239 Mkr. Till följd av den säsongsmässiga uppbyggnaden av rörelsekapital är kassaflödet normalt svagare under Q1, följt av starkare utveckling under Q2 och Q3.

Bolagets finansiella ställning fortsätter att vara bra och nettoskuldsättningsgraden (net debt/equity) uppgick till 67% vid slutet av december. Det ger utrymme för en utdelning, som enligt styrelsens förslag ska vara 3,00 kr för 2022, vilket innebär en direktavkastning kring 3,4% i skrivande stund. Dessutom fortsätter ledningen att accelerera koncernens transformation som tillkännagavs i oktober 2022. Ytterligare 400 Mkr ska investeras i områden robotgräsklippare, batteridrivna produkter, smarta bevattningslösningar och professionella lösningar.

Ambitionen är att minska den installerade produktionskapaciteten och lämna verksamheten inom bensindrivna konsumentprodukter med låg marginal motsvarande en årlig försäljning på cirka 2 miljarder kr från 2024. Sammanlagt ska dessa åtgärder leda till totala årliga kostnadsbesparingar på omkring 800 Mkr med full effekt år 2025 och netto 400 Mkr efter de ökade investeringarna.

Den finansiella målsättningen siktar på en årlig organisk nettoomsättningstillväxt om 5% och en rörelsemarginal på 13%. För att nå ditt är ska bland annat försäljningen av gräsklippare fördubblas och andelen elektrifierade produkter öka från 38 till 67% inom fem år. Framstegen med Husqvarna CEORA är särskilt lovande i sammanhanget, då det finns en betydande outnyttjad potential inom det professionella segmentet. Marginalen inom detta område är dessutom betydligt högre än snittet för koncernen.

På medel till lång sikt framstår Husqvarna som mycket välpositionerad för att dra nytta av samhällets elektrifieringstrend. Det går, emellertid, inte att ignorera att konsumenten pressas alltmer av höga räntor och inflation, så kortsiktigt ser vi en del frågetecken vad gäller efterfrågeutvecklingen. Att köpa en ny robotgräsklippare kan kanske vänta ett tag om hushållens ekonomi är ansträngd i övrigt?

På dagens kursnivå uppgår p/e-talet till drygt 18 baserat på årets förväntade vinst. Osäkerheten kring verksamhetens utveckling i år är samtidigt hög och förutom ekonomin är det som vanligt vädret som påverkar försäljningen. I våra ögon är det därför inte brådskande att köpa aktien och vi upprepar vår neutrala syn.

Husqvarna analysgraf

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2023-04-28 14:00:00
Ändrad 2024-11-13 10:29:48