ICA Gruppen – Bra defensivt val
Den svenska dagligvarumarknaden tillhör de få vinnarna under Covid-19-pandemin. Bunkringsperioden i mars var visserligen extrem, men tillväxten har fortsatt att vara högre än normalt även under Q2.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1803 (23 augusti 2020)
ICA | Large Cap | 436,3 kr | KÖP
Volymerna ökade under perioden med 4,6%, vilket kan jämföras med fjolårets +1,6%. Främsta drivkraften är givetvis det drastiskt förändrade beteendemönstret där många har minskat sina restaurangbesök och i stället äter mer hemma. Samtidigt handlar fler än någonsin på nätet, och e-handeln för mat har ökat med över 100% varje månad. Bland den äldre befolkningen har till exempel en femtedel börjat handla dagligvaror på nätet sedan coronavirusets utbrott.
För ICAs del ökade e-handelsförsäljningen under första halvåret med 91%, jämfört med samma period i fjol, till 2 186 Mkr. Det motsvarade 3,5% av koncernens totala nettoomsättning på 62,3 miljarder kr, som i sin tur ökade med 6,2%. Det största segmentet ICA Sverige (72% av nettoomsättningen) växte med 7,8%, varav Covid-19-effekter bedöms ha uppgått till 3,2 procentenheter.
Förutom de högre volymerna gynnas bolaget även av ökande snittköpen, samtidigt som kunderna har börjat föredra de större butikerna då man söker ett brett sortiment vid varje köptillfälle. Ur ett relativt perspektiv missgynnas ICA här något, på grund av en hög andel små och medelstora butiker i sitt butiksnätverk. Många av dessa butiker har dessutom vanligtvis extra god tillväxt under semestertider när folk spenderar mer tid i sina fritidshus, men till följd av restriktionerna har det inhemska resandet varit lägre än under ett normalår.
Koncernens andra och tredje största segment Rimi Baltic (13% av nettoomsättningen) och Apotek Hjärtat (12%) drabbades däremot mycket hårdare av pandemin. Den baltiska kedjan påverkades negativt av den strikta nedstängning som skedde i alla tre baltiska länder, vilket har lett till en svag försäljningsutveckling i Q2. Även efter återöppningen är kundflödena inte tillbaka på normala nivåer. Nettoomsättningen ökade visserligen fortfarande med 2,5% under första halvåret, men ledningen är mån om att trappa upp sina satsningar i regionen, tex genom utrullning av e-handel. Det är även ett sätt att parera Lidls planerade inträde i Estland och Lettland som oundvikligt kommer förvärra konkurrenssituationen.
Kanske något överraskande blev Covid-19 effekten på Apotek Hjärtats försäljning under första halvåret negativ med nästan 3%. Efter bunkringseffekt i Q1 upplevde hela apoteksmarknaden en kraftfull reversering under april – juni med stort volymtapp som följd. Mindre gränshandel, färre vårdbesök och minskade kundflöden i apotekslägen i shoppingcenter och vid sjukhus bidrog till nedgången som överraskade till och med ledningen kring vd Per Strömberg.
Som tur är, väger den positiva utvecklingen inom ICA Sverige betydligt tyngre i koncernen så att det totala rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster ökade med 11% till 2 762 Mkr. Det innebar samtidigt att rörelsemarginalen steg med 0,2 procentenheter till 4,4%. Stöd fick man från ett flertal åtgärder som genomförts för att sänka kostnaderna, samtidigt som man å andra sidan fortsatte investera i den digitala affärsutvecklingen och e-handel.
För helåret 2020 håller man fast vid prognosen att de totala investeringarna kommer uppgå till cirka 5 miljarder kr, varav 2,6 miljarder är relaterat till ICA Fastigheter. På agendan står bland annat köp av en logistikfastighet, framtida butikslägen, investeringar i koncernens e-handel, IT-investeringar, ett nytt lager i Riga och nya butiker. Finansiella muskler har man, och relationen mellan nettoskulden och rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA, 12-månader rullande) på 1,9x är väl i linje med det långsiktiga målet på högst 3x. På en extra bolagsstämma den 22:a september ska man dessutom fatta beslut om en ytterligare utdelningsbetalning på 6 kr per aktie, i tillägg till de redan utbetalda 6 kr. Givet den positiva operativa trenden borde det inte finnas hinder till det varvid direktavkastningen motsvarar sammanlagt omkring 2,8%.
Förutsättningar för resten av året framstår som alltjämt goda och ICA räknar med att den relativt högre försäljning som matmarknaden hittills har upplevt under coronakrisen kommer att hålla i sig under hösten, främst tack vare ”äta hemma-effekten”. Det finns dessutom förhoppningar att e-handelns framfart kommer hålla i sig, även när situationen har normaliserats, nu när folk har blivit vana vid konceptet och fördelarna med det.
Bolaget är på god väg att nå en nettoomsättning kring 125 miljarder kr i år, vilket i kombination med nuvarande lönsamhetsnivå innebär att en vinst per aktie på runt 20 kr är inom räckhåll. Det är i så fall 17% mer än i fjol. ICA kommer givetvis aldrig vara en snabbväxare på längre sikt och med det i åtanke är dagens värdering kring p/e 21 inte direkt billigt. I en lågräntemiljö som sannolikt kommer bestå i flera år framöver, övertygar dock bolagets stabila egenskaper och god utdelningsförmåga. Vi ser aktien som ett utmärkt defensivt val för den som söker stabil avkastning. Men en riktkurs på 500 kr blir därför rekommendationen Köp.