ICA Gruppen – Ett säkert kort
Sedan börsnoteringen (2013) har dagligvarujätten ICA gradvis ökat sin utdelning, samtidigt som man har kunnat upprätthålla en hög investeringsnivå.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1874 (30 maj 2021)
ICA | Large Cap | 407,3 kr | NEUTRAL
För 2020 betalades nyligen ut 13 kr per aktie till ägarna, vilket motsvarade en direktavkastning på drygt 3%. Stabiliteten i verksamheten talar för en fortsatt trend åt rätt häll, samtidigt som ledningen har högt satta ambitioner för bolagets e-handelerbjudande.
Efter den positiva effekten från Covid-19-pandemin under fjolåret, har nu jämförelsetalen börjat bli mer utmanande i början av detta år. Nettoomsättningen under Q1 ökade med blott 0,8%, jämfört med samma period i fjol, till 30,6 miljarder kr där bara ICA Sverige och ICA Banken har bidragit med positiv tillväxt, medan de övriga verksamheterna tyngdes av negativa coronaeffekter.
Särskilt utmanande är situationen inom Apotek Hjärtat (12% av nettoomsättningen 2020) till följd av en allmänt svag apoteksmarknad. Bland annat har ett mycket lågt antal fall av säsongsmässiga sjukdomar och ett minskat antal icke akuta operationer inneburit skarpa nedgångar i försäljningen av läkemedel. Inom områdena förkylning samt värk & feber har försäljningen av receptfria läkemedel minskat med upp till 50%. Även om ledningen tror att man befinner sig nära bottenläget, så har man bantat strukturen med kostnadsbesparingar och effektiviseringar.
ICA Sverige å andra sidan ökade i kvartalet sin nettoomsättning med 3% till 22,1 miljarder kr, delvis hjälpt av en positiv påskeffekt. Försäljningsökningen och kundbeteenden fortsatte att påverkas av pandemin, vilket innebar kraftigt ökade snittköp med fler poster per kundbesök men färre antal kundbesök. Totalt växte man, emellertid, något långsammare än marknaden i snitt.
Fortsatt snabbare än marknaden växer man inom e-handeln och ICA Sveriges onlineförsäljning steg kraftigt i kvartalet till nästan 2 miljarder kr, vilket motsvarade en tillväxt om 149%. Det kan jämföras med marknadens 128% under samma period. Som bekant står expansionen av e-handeln högt upp på ledningens agenda och under de kommande två åren vill man driftsätta flera viktiga utvecklingsprojekt inom online. Ett av dessa är migreringen till Ocados e-handelsplattform som redan har påbörjats i en liten skala, och för några veckor sedan var det officiell start för det nya e-handelslagret i Göteborg, vilket är ett viktigt steg för att öka e-handelskapaciteten i västra Sverige. Ännu ett steg längre har man kommit i Stockholmsområdet där man numera kan erbjuda sina kunder samleveranser av mat och apoteksvaror via e-handelslagret.
Kräftgången inom Apotek Hjärtat har givetvis även påverkat koncernens lönsamhet och rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster minskade med 46 Mkr till 1 264 Mkr. Hela nedgången förklaras dock av minskningen inom Apotek Hjärtat som uppgick till 108 Mkr, på grund av de stora negativa volymeffekterna och en lägre andel egna märkesvaror. Ett förbättrat e-handelsresultat och besparingsåtgärder kunde bara till viss del kompensera för detta. Rörelseresultatet förbättrades å andra sidan inom både ICA Sverige, ICA Fastigheter, ICA Banken och även Rimi Baltic i lokal valuta.
Pandemin kommer med stor sannolikhet fortsätta ha stor påverkan på konsumentbeteendet under resten av året och vi tror att tex onlineförsäljningen av mat kommer spela en stor roll även ”post Covid”. Det är därför mycket glädjande att ICA skördar stora framgångar med sin e-handel och tar en allt större del av denna marknad.
Koncernens starka kassaflöden ge utrymme för investeringar i IT och logistik, samt generösa utdelningar till aktieägarna. Med en värdering kring p/e 20 ser vi aktien därför fortfarande som köpvärd för en mer defensiv placerare med fokus på stabilitet och direktavkastning, gärna med en längre horisont än våra vanliga 6-12 månader. Avsaknaden av större kurstriggers på kort sikt gör dock att vi väljer att ta bort aktien från våra Top Picks.