Intressanta insiderköp i Ambea
När vi nyligen uppdaterade vår syn på Humana skrev vi att omsorgsbolagen på Stockholmsbörsen hade haft en dyster kursutveckling de senaste åren. Humana, som har varit favoriten i sektorn har överpresterat rent kursmässigt mot branschkollegorna Attendo och Ambea. Alla de noterade omsorgsbolagen har dock haft sina egna problem förutom tuffa tider i spåren av pandemin.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1894 (12 september 2021)
AMBEA | Mid Cap | 66,4 kr | KÖP
I dagens tidning tänkte vi titta lite närmare på Ambea som tidigare var en våra favoriter men där vi i fjol tog ned rekommendationen till Neutral. Ambea är verksamt inom hälsovårdssektorn och erbjuder äldrevård, inklusive boende, support, utbildning och bemanningstjänster. Vidare erbjuds stöd för barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder eller psykosociala problem. Coronapandemin har särskilt drabbat de allra äldsta i samhället, så också på Ambeas äldreboenden. Bolaget har därför under de senaste kvartalen lagt stor kraft vid att klargöra drivkrafter för smittspridning och faktorer som motverkade den.
Koncernens nettoomsättning ökade med 3% och uppgick till 2 851 Mkr (2 776). Förvärvad tillväxt uppgick till 3%, valutakurseffekt påverkade tillväxten med 1% och organisk tillväxt uppgick till -1 %. Ambea bedömer att nettoomsättning och Ebita påverkats negativt med omkring 85 Mkr respektive 40 Mkr under kvartalet till följd av coronasituationen. För Q2 rapporterade Ambea ett EBITA-resultat på 146 Mkr (156), vilket var i nivå med förhandstipsen. Bakom det lägre resultatet ligger olika typer av pandemieffekter i koncernens norska affärsområde Stendi.
Under Q2 2020 betalade norska staten ut omfattande stödpaket, vilket gör jämförelsetalen med fjolåret särskilt tuffa. Under det gångna kvartalet var beläggningen lägre inom vissa delar av Stendis verksamhet. Därför har det gjorts anpassningar av kapaciteten där flera verksamheter har avvecklats. Vidare har affärsområdet tyngts med betydande kostnader förknippade med pandeminedstängningen, där hårda karantänsregler innebar höga sjukskrivningstal och extra kostnader för inhyrd personal.
Nytida, verksamhet inom funktionsnedsättning, tyngdes av sämre beläggning inom vissa segment. VD Mark Jensen sade i samband med rapporten att bolaget sett tydliga tecken på förbättrad beläggningsgrad.
I vår senaste uppdatering av Ambea estimerade vi en vinst per aktie om 4,50 kr för 2021. Vinstprognosen för innevarande år höjs nu till 4,70 kr och för 2022 räknar vi med att man skall kunna nå ca 6,20 kr per aktie. Det betyder att aktien handlas till P/e-tal på knappt 11 på nästa års vinstestimat. Värderingen är helt klart attraktiv och i linje med branschkollegan Humana. Verksamheten är ocyklisk och förutsättningarna är goda för en förbättrad lönsamhet. Detta i synnerhet som vi räknar med att verksamheten i Norge kommer att förbättras framöver och bidra positivt till marginalen samtidigt som kostnaderna relaterade till pandemin kommer att minska.
En risk som alltid när det gäller verksamheter som är finansierade av stat, kommun och landsting är de politiska besluten. Inför nästa års val i Sverige lär säkert vissa partier på vänsterkanten köra en hård retorik mot vinster i välfärden. Detta i huvudsak som ett sätt att värva röster då det i verkligheten inte finns något som talar för att kommunala verksamheter sköts på ett bättre sätt än privata dito.
En intressant sak i sammanhanget är att styrelseledamoten Daniel Björklund nyligen köpte aktier för 3,1 Mkr i Ambea. Han är riskkapitalbolaget Tritons styrelserepresentant som tillsammans med KKR äger 25% av röster och kapital och bör därmed ha en god inblick i Ambea. Även VD Mark Jensen har köpt aktier i bolaget.
Vi höjer rekommendationen till Köp med riktkurs 81 kr.