Investor – stabil grundplåt i portföljen
Vi har vid flertal tillfällen nämnt att Investor lämpar sig väl som en grundplåt i en långsiktig aktieportfölj.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1991 (26 oktober 2022)
INVE B | Large Cap | 180,98 kr | KÖP
Den bör även fungera väl som ett insteg på aktiemarknaden. För den som står i begrepp att köpa sin första aktie (alternativt öppna ett aktiesparande till barn eller barn) erbjuder investmentbolaget en diversifierad portfölj med exponering mot en rad branscher. Såväl cykliska som mindre cykliska. Här finns som bekant allt från verkstad och försvarsindustri till bank & finans, läkemedel och healthcare. Som om inte det var bra nog kan allt det köpas till viss rabatt eftersom Investor likt de flesta andra investmentbolag åsätts en sådan.
Vill du också veta när vi köper och säljer kvalitetsbolag som Investor? Läs mer och teckna ett abonnemang på aktietidningen Newsletter HÄR
Hur stor rabatten är tenderar att variera över tid. Här och nu ligger den i spannet 15–20% eftersom man i förra veckans rapport angav substansvärdet till 204 kr per aktie (den bör ha ökat 7-8% sedan dess). I extremt goda börstider är det inte ovanligt att bolagen till och med åtnjuter någon form av premie. Huruvida detta är motiverat eller ej kan man förstås alltid diskutera. Normalt sett tenderar nämligen den börsnoterade delen av portföljen inte vara särskilt svår att kopiera. I Investors fall står den noterade delen för nära 75% av den totala portföljen och består av 13 börsnoterade koncerner där Atlas Copco, ABB, Astra Zeneca och SEB hör till de värdemässigt största.
Fullt lika lätt blir det däremot inte att få exponering mot den onoterade delen (Patricia Industries) av portföljen som i Investors fall har stor slagsida mot tämligen konjunkturokänsliga healthcare och medtech med Mölnlycke som det överlägset största av dotterbolagen. Det är mycket riktigt också i den delen av portföljen som utvecklingen har varit bäst i år. Värdet uppges ha ökat med ca 3% i år vilket kan jämföras med drygt 17% minskning för den noterade delen.
Investors aktie är precis som börsen inte immun mot börsnedgångar. Substansvärdet följer nämligen börsutvecklingen tämligen väl men med den goda egenskapen att den tenderar att utvecklas något bättre eller i linje med Stockholmsbörsen när det är goda tider och mindre dåligt under perioder av nedgångar. I år har exempelvis substansvärdet sjunkit med 16% fram till slutet av Q3 medan breda OMXSPI-index har backat med nära det dubbla. Under den senaste femårsperioden har ökningen varit nära 13% i snitt per år.
Summa summarum är det svårt att inte gilla Investor vars portfölj innehåller mycket av det allra bästa som Stockholmsbörsen har att erbjuda. Tittar man på portföljens sammansättning är det väl egentligen enbart EQT som vi inte är särskilt förtjusta i pga. verksamhetens komplexitet, förhållandevis höga värdering samt i viss mån även affärsetik som kan ifrågasättas (här åsyftar vi framförallt det sätt som man bl.a. rundande lock-up avtalet för inte så länge sedan).
Teckna ett abonnemang på Aktietidningen Newsletter för att få tillgång till denna och andra vinnaraktier före alla andra.
I övrigt är Investor involverat i kvalitetsbolag som över tid har utvecklats väl vilket också har bidragit till Investors goda utveckling. Tittar vi fem (5) år tillbaka i tiden har aktien avkastat ca 90% vilket kan jämföras med Stockholmsbörsens knappa 25%. Tittar vi tre (3) år tillbaka bak i tiden är facit minst lika imponerande (drygt 50% vs 15%) och samma sak gäller även under de senaste 12-månadersperioden då aktien visserligen backat med 10% men på en börs som har fallit 25%.
Skall man anmärka på något så kan det möjligtvis vara utdelningsnivån. På årets bolagstämma klubbade man genom en utdelning om totalt 4 kr varav 3 kr delades ut i maj och 1 kr delas ut inom kort (avstämningsdag 7 november). Det kan tyckas lite snålt givet den starka balansräkningen. Vid utgången av september låg skuldsättningen på låga 2,2% (1,9% vid årsskiftet) vilket var i lägre delen av målintervallet 0–10%. Å andra sidan har man historiskt sett varit riktigt bra på att allokera och förränta det kapital som portföljbolagen genererar vilket substansvärdeutvecklingen över tid är bästa beviset på. Det är också nu, när konjunkturen ser ut att bli sämre, som en del intressanta affärsmöjligheter kan uppstå.
Enligt bolagets VD, Johan Forssell är man väl positionerade för att dra nytta av sin starka finansiella position och är redo att agera såväl inom den noterade som onoterade delen av portföljen. För precis som han skriver i sitt VD-ord har historien visat att långsiktiga värden allt som oftast skapas av dem som är väl förberedda och har kapacitet att investera när konkurrenterna inte har det. Huruvida man lyckas att slå mynt även av den eventuellt annalkande krisen återstår att se. Under Q3 köpte man exempelvis aktier i Atlas Copco till ett värde av närmare 500 Mkr
Med allt ovan sagt är det givetvis inte säkert att aktien blir en bra placering för aktiva placerare med tidshorisont på 6–12 månader. Skall Investor utvecklas väl krävs det nämligen att också börsen gör det. Hur den skall utvecklas är förstås närmast omöjligt att gissa på kort eller medellång sikt. Över tid (flera år) är vi däremot övertygade att aktien kommer fortsätta utvecklas väl och med stor sannolikhet också bättre än Stockholmsbörsen generellt. Det allra bästa är därför att köpa aktier i investmentbolaget med jämna mellanrum för att kringgå tajmingaspekten. Aktien känns som närmast ett perfekt val för barnspar, tjänstepension och liknande upplägg (istället för fonder).