Irisity – Stora avtal runt hörnet?

Trots att IT-bolaget Irisity är verksamt inom ett hett område står aktien idag på samma nivåer som för två år sedan. Börsvärdet har förvisso ökat med 45% till runt 245 Mkr eftersom flera emissioner har genomförts under tiden.

IRISITY Stora avtal runt hrnet

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1787 (20 maj 2020)

IRIS | First North | 10,8 kr | KÖP

Dels för att finansiera ett förvärv, men framförallt för att kunna fortsätta utveckla produkterbjudandet och organisationen.

Bolaget grundades år 2006, då under namnet Mindmancer, och sysslar idag med intelligent kameraövervakning. Med hjälp av bl.a. artificiell intelligens (AI) och självlärande algoritmer uppgraderar man såväl befintliga som nya övervakningskameror och bevakningssystem från passiva till larmande enheter. Erbjudandet är tillgängligt via en molnbaserad plattform och används redan av hundratals kunder för att bevaka många olika applikationsområden.

Bevakningsuppgifter inkluderar allt från skolgårdar till kritisk infrastruktur och bevakning av olika typer av skyddsområden. År 2009 kom genombrottet för bolagets ”Skolbevakare” som då installerades i över 50 skolor. Idag har det blivit fler än 150, tack vare de patenterade anonymiseringstekniker som används för att skapa ett integritetsskyddande system som förebygger skadegörelse och otrygghet på skolor.

Under åren har man ingått många partnerskap, både med larmcentraler och installatörer. Det som skiljer Irisitys lösning från många andra är att den har en hög precision och kan avgöra mänsklig aktivitet på långa avstånd i alla ljusförhållanden, vilket bland annat minskar antalet falsklarm. Framförallt elimineras dock det största problemet med traditionell videoövervakning, nämligen den enorma överbelastningen av data som är nästan omöjligt att hantera för en mänsklig operatör.

Försäljningsmässigt handlar det dock fortfarande om relativt blygsamma volymer och nettoomsättningen uppgick till 35 Mkr i fjol. Det var i alla fall 19% mer än året innan, tack vare en tilltagande efterfrågan på den inhemska marknaden, men även utomlands där man har byggt upp samarbeten med ett flertal ledande säkerhetsbolag och kameratillverkare. Prioritering läggs på större multiterritoriella avtal med internationella säkerhetsbolag, som å ena sida har längre sälj- och utrullningsledtider, men å andra sidan ett betydligt större volympotential på sikt.

Under 2019 slutfördes också omställningen till ett SaaS-affärsmodell (Software-as-a-Service), inklusive lanseringen av en ny version av tjänsten under namnet IRIS Cortex. IRIS Cortex anses vara den hittills mest betydande releasen i bolagets historia och inkluderar nu bland annat en helt molnbaserad version som inte kräver någon installation och är enkel att använda.

Totalt uppgick återkommande SaaS-intäkter till 26 Mkr i fjol och tillväxttakten är hög. Under Q1 i år ökade SaaS-intäkterna med 51%, jämfört med samma period ett år tidigare, till 8,3 Mkr. Totalt ökade nettoomsättningen med 17% till 9,8 Mkr, vilket var en ny rekordnivå trots det allmänt osäkra läget. Framförallt försäljningen i Norden har påverkats mindre av covid-19-pandemin, inte minst tack vare bolagets starka position inom offentlig sektor. Däremot har man varit tvungna att pausa den internationella expansionen, men utrullningen av IRIS Cortex löper enligt plan och har hittills nått samtliga kunder.

Vd Marcus Bäcklund är dock vaksam och har vidtagit omedelbara åtgärder för att minska risken för den fortsatta utvecklingen, till exempel korttidspermittering och allmänna kostnadsbesparingar. En alltför stor finansiell kudde sitter man inte på eftersom bolaget fortfarande går med förlust. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -1,2 Mkr under Q1, men man fortsatte även att investera i nyutveckling av mjukvara och den geografiska expansion samt stödjande säljinsatser. Till följd av dessa landade periodens totala kassaflöde på -5,2 Mkr.

Efter den senaste nyemissionen i november 2019 är kassan för tillfället dock ganska välfylld och vid slutet av mars hade man 34,6 Mkr i likvida medel. Nettoskuldsättningsraden uppgick vid samma tidpunkt till 35%, soliditeten var 79%. Någon akut risk för fler utspädande kapitalanskaffningar ser vi därför inte just nu. 

Den globala säkerhetsbranschen befinner sig mitt i en transformation från traditionell bevakning till ett digitaliserat erbjudande för att effektivisera verksamheten och öka kundnyttan. De fem ledande globala säkerhetskoncernerna har miljontals kameror som mestadels fortfarande förvaltas manuellt. Här framstår Irisitys lösning för avancerad AI-baserad kameraanalys som ett mycket attraktivt komplement. Vi vet tex att Securitas har aggressiva tillväxtambitioner som endast kommer kunna nås med hjälp av just digitala teknologier. Sannolikheten att dessa satsningar kommer fortsätta även under den pågående pandemin framstår i våra ögon som ganska hög. Därför avskräcks vi inte av det faktum att börsvärdet justerat för nettoskulden motsvarar omkring 7x årets förväntade omsättning (EV/Sales). Skulle man landa ett avtal med en av de stora drakarna lär förlusterna på sista raden vara ett minne blott. Tills dess blöder bolaget dock pengar varje kvartal, vilket gör att en köprekommendation enbart kan bli av spekulativ karaktär.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-05-27 17:13:00
Ändrad 2024-11-13 07:56:25