ITAB Shop Concept – Lovande turnaround case
Butiksinredningsbolaget genomgår för tillfället en omfattande omstrukturering.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1870 (12 maj 2021)
ITAB B | Mid Cap | 18,5 kr | KÖP
Den snabba förändringen på detaljhandelsmarknaden har redan före Covid-19-pandemins utbrott satt press på verksamheten och skiftet mot mer online-handel har tilltagit markant sedan början av 2020.
ITAB utvecklar, tillverkar, säljer och installerar kompletta butikskoncept, produkter och tjänster inom butiksinredning och butiksutrustning till butikskedjor. I helhetserbjudandet ingår kundspecifika konceptinredningar, innovativa lösningar för kassalinjen, professionella belysningssystem och interaktiva produkter. Drygt hälften av omsättningen kommer från dagligvaruhandeln, följt av hemförbättring och mode.
Historiskt har ITAB hjälpt många stora detaljhandlare med sina expansionsprogram, vilket har karaktäriserats av långa utrullningar i stora volymer. Idag är det dock nästan enbart lågprisaktörer som kan fortsätta etablera nya butiker i högt tempo och marknaden kännetecknas istället av mindre projekt med mindre volymer och kortare ledtider.
Bolagets försäljning har följdriktigt minskat från 6 381 Mkr år 2017 till 5 323 Mkr i fjol. För att anpassa sig till den nya realiteten lanserades förra februari en strategi- och transformationsplan, ”OneITAB”, vars kärna är att utveckla en mer lösningsbaserad affärsmodell med fler flexibla projekt än tidigare. En annan viktig hörnpelare är att man vill bli mer av en tjänsteleverantör med återkommande serviceintäkter.
Även vad gäller lönsamheten har resan gått söderut de senaste åren och rörelsemarginalen har minskat med 5,7 procentenheter sedan 2017. Här bör man dock påpeka att fjolårets utfall på 2,1% har visserligen pressats av pandemin. Icke desto mindre omfattar One ITAB också en rad åtgärdar för att accelerera omstruktureringen av värdekedjan, samt en konsolidering och förenkling av interna processer för att utnyttja synergier. Rent konkret har man exempelvis stängt produktionen i Frankrike, sammanslagit två fabriker i Kina och flyttat montering och lager från Skellefteå till Kina och Tjeckien.
I samtliga fall har det varit en kombination av optimerat kapacitetsutnyttjande internt samt förbättring av förutsättningar att reducera ledtider och kostnader. Det handlar dock inte bara om att skala ner; för att stärka marknadspositionen i södra Europa inom dagligvaruhandeln förvärvade man i oktober 81% av italienska Ceflas affärsenhet för retaillösningar. Affären skapar möjligheter att erbjuda ITABs lösningar till en bredare kundkrets och innebär tydliga synergifördelar för både ITAB och kunderna.
Omstruktureringskostnader i samband med One ITAB, i kombination med den negativa lönsamhetsutvecklingen och förvärvet har lett till ett refinansieringsbehov som ledningen valde att adressera med en företrädesemission om 768 Mkr, samt en kvittningsemission om 100 Mkr. Dessutom sålde den tidigare huvudägaren majoriteten av sina teckningsrätter till Aeternum Capital, uppbackat med kapital från den norska redarmiljardären John Fredriksen. Aeternum är numera den största ägaren i ITAB med cirka 25% av aktierna.
Vid slutet av mars hade koncernen likvida medel kring 1,5 miljarder kr, vilket borde vara en tillräcklig buffert under tiden som detaljhandeln återhämtar sig från effekterna av Covid-19-pandemin. Bilden har redan börjat ljusna under inledningen av detta år och intäkterna mellan januari och mars ökade organiskt med 4%, jämfört med samma period i fjol, till 1 523 Mkr. Tillsammans med bidraget från Cefla landade den totala tillväxten under kvartalet på +8%. Merparten av omsättningsökningen kom från Sydeuropa, där kundernas framtidstro verkar sakta men säkert komma tillbaka, främst inom kundgruppen dagligvaruhandel.
Lönsamhetsmässigt fortsatte koncernens positiva trend från slutet av 2020 och rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) justerat för engångseffekter uppgick till 179 Mkr, motsvarande en ökning med nästan 50% jämfört med Q1 2020. Förutom omsättningstillväxten var det tydliga effekter från det pågående transformationsarbetet som bidrog till lönsamhetsförbättringen. På den negativa sidan märktes en negativ valutautveckling samt fortsatta utmaningar från pandemin. Utöver detta visar sig vd Andréas Elgaard oroad över brant stigande priser på st ål och andra viktiga råvaror samt brister på elektronik- och plastkomponenter. Här finns det en tydlig risk för marginalpress framöver, som förhoppningsvis kan vägas upp av bolagets ompositionering mot att vara en lösningsleverantör.
Givet de pågående vaccineringskampanjer världen runt framstår sannolikheten som god att de positiva effekterna från de internt vidtagna initiativen kommer förstärkas av en successiv bättre efterfrågesituation under andra hälften av året. Vårt basscenario för 2021 är därför en uppgång av nettoomsättningen om 8% till runt 5 750 Mkr, samt en vinst per aktie kring 1 kr. Det innebär att aktien handlas just nu till P/e-tal på ca 18-19, vilket vi ser som attraktivt i ett tidigt skede av en turnaround.
Med ovan som utgångspunkt landar vi idag i ett köpråd med riktkurs 24 kr.