Kahoot! - Edtech intressant även efter corona

Det norska bolaget Kahoot! AS noterades på Oslobörsen i oktober 2019, bara några månader innan coronapandemin bröt ut i Europa.

Kahoot Edtech intressant aven efter corona

Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 4 (7 februari 2022)

NEUTRAL | KAHOT | NORGE | 32,93 NOK | FUNDAMENTAL ANALYS

Sammanfattning

• Global Edtech-aktör
• Höga tillväxtmål och skalbar affärsmodell
• Aktien tappat över 70 procent på ca ett år

Inledningsvis hade bolaget en vacker utveckling på börsen som höll i sig ända till början av år 2021, men sedan dess har Kahoot tappat ca tre fjärdedelar av sitt börsvärde. Bolaget utreder även möjligheten för parallellnotering av aktien i USA och förväntas ge mer information om detta under det första kvartalet i år.

Kahoot är ett av de främsta företagen inom Edtech (Educational Technology) och strävar efter att göra utbildning roligt genom att kombinera inlärning med spelfunktioner. Man erbjuder t.ex. quiz liknande spel och inlärningsapplikationer till mobilen. Bolagets inlärningsplattform är gratis att använda och marknadsföringen bygger långt på word-of-mouth, vilket innebär att man använder begränsat med marknadsföringskostnader.

Det fina med affärsmodellen är att användarna själv skapar utbildningarna (t.ex. en frågesport för inlärning) på Kahoots plattform. Utbildningsmaterialet växer således utan några större insatser från bolagets sida och Kahoots främsta uppgift blir då främst att kontinuerligt förbättra, samt lägga till nya funktioner, på plattformen för att attrahera användare. Plattformen har blivit en succé och vid utgången av Q3/2021 hade man ca 1,9 miljarder spelare globalt och över 30 miljoner aktiva användare. Tjänsten används för många olika ändamål; lärare som vill engagera elever, företagsskolningar, sociala tillställningar etcetera.

I maj 2021 meddelade Kahoot att man förvärvar det kaliforniska Edtech företaget Clever Inc. Genom förvärvet expanderade man verksamheten så att man når ut till en stor del av K-12 skolorna (amerikanskt begrepp som syftar på alla elever från förskolan till det 12:e skolåret) i USA.

Clever startade sin verksamhet 2012 och hade som intention att skapa en ”one-stop shop” för studenter, lärare och skolor. Portalen ”Clever App Store” används idag av över 60 procent av K-12 skolorna och genom portalen får man tillgång till över 700 Edtech-applikationer som kan användas vid undervisning. Clever App Store är gratis att använda för skolor, elever och lärare, men bolaget debiterar en avgift av utvecklarna som erbjuder sina applikationer via plattformen.

Kahoot borde ha goda möjligheter att bli ett höglönsamt bolag. Man har höga bruttomarginaler på kring 90 procent, materialet skapas av användarna och bolagets vallgrav växer sig allt större vartefter antalet användare på plattformen ökar. Kahoots SaaS-affärsmodell skalar förstås bra och de årliga återkommande intäkterna (ARR) uppgick vid årets slut till 133 MUSD. För närvarande har man ca en miljon betalande prenumeranter och det antalet växer stadigt. Kahoot borde även ha goda möjligheter att öka monetariseringsgraden, eftersom endast drygt tre procent av användarna i dagsläget betalar för att använda plattformen.

Bolaget gav ut en trading update för Q4 den 11 januari, så intäkterna för år 2021 är redan publika. Omsättningen uppgick till totalt 107 MUSD (inkl. 18,5 MUSD från Clever för perioden 9–12/21) för år 2021. Clevers intäkter var totalt 49 MUSD under hela fjolåret, vilket innebär att proforma siffrorna för år 2021 visar en omsättning på totalt 138 MUSD.

Bolagets egen ambition för 2022 är att nå 190–200 MUSD i intäkter och att ha en operationell kostnadsbas (utesluter t.ex. poster av engångskaraktär och avskrivningar) som uppgår till ca 70 procent av intäkterna. Analytikernas konsensusestimat för omsättningen ser ut att ligga något lägre, kring 175 MUSD för år 2022 och 235 MUSD år 2023. Det innebär en P//S- multipel på ca 11 för innevarande år och 8 för nästa år.

Det råder ingen tvekan om att fokus för Kahoot har legat på omsättningstillväxt och så kommer det antagligen att förbli även en tid framöver. Historiskt har man bara haft ett kvartal med vinst (Q2/2021), men man börjar närma sig en brytningspunkt och borde kunna visa upp ett positivt resultat redan innevarande år. Om omsättningen utvecklas enligt förväntan de kommande två åren så borde EBIT-marginalen kunna söka sig uppemot 35 procent redan år 2023. Det skulle resultera i ett EBIT på ca 80 MUSD och bolaget värderas då till EV/EBIT 21 på estimaten för nästa räkenskapsperiod 2023.

För att scenariot ovan ska infrias krävs förstås att mycket klaffar och det gör förstås en eventuell investering mer riskfylld. Värderingen är heller på inget vis låg, vilket gör det svårt att argumentera för varför aktien skulle vara köpvärd just här och nu. Man måste dock ha med sig att om de lyckas växa omsättningen med närmare 30 procent de närmsta åren och EBITDA-marginalen söker sig upp mot nivåer på över 40 procent redan om några år, så växer man väldigt snabbt in i värderingen.

Trots den höga tillväxten och affärsmodellens skalbarhet så landar vi i en neutral rekommendation. Aktien har dock tagit mycket stryk den senaste månaden (precis som många andra tech- och tillväxtbolag), så för den riskvillige kan det mycket väl vara läge för en liten ingångspost.

Skriven av
Axel Stenman
Analytiker
Publicerad 2022-02-08 11:59:00
Ändrad 2024-11-13 09:15:51