Kahoot! - Mer än en Corona fluga
Det blev en våldsam kursreaktion när norska edtechbolaget presenterade sin trading update för Q2 i veckan.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1880 (11 juli 2021)
KAHOT | Norge | 43,22 nok | KÖP
Aktien rasade med hela 26% på beskedet att intäkterna ökade med 114%, jämfört med samma period i fjol, till 20,6 Musd. Det är i och för sig ingen dålig prestation men förväntningarna var högt ställda.
Kahoot blev en av de absoluta coronavinnarna med en uppgång om mer än 340% under 2020. När skolorna var tvungna att gå över till distansundervisning och de flesta arbetstagare började jobba hemifrån, sköt intresset för Kahoots multiple-choice frågespel i höjden. Mellan april och juni i år nådde man en ny rekordnivå med fler än 29 miljoner aktiva kundkonton, vilket var 43% över nivån från fjolårets Q2. Totalt anordnades under de senaste 12 månaderna 303 miljoner spel (+44%) för fler än 1,8 miljarder deltagande spelare (+49%).
Bolaget grundades redan år 2012 och tjänsten har under de senaste åren, redan före pandemins utbrott, blivit mycket populär bland elever och lärare. Mest kända är man för sitt spelbaserade responssystem som tillåter läraren att aktivera sina elever och ge dem möjlighet att svara på frågor kopplade till undervisningen på ett roligt och underhållande sätt. Det lämpar sig även till att stämma av elevernas förkunskaper och se om de har förstått lektionsinnehållet. Hela frågesporten kan anpassas och man kan antingen välja från ett stort bibliotek med färdiga spel, eller skapa egna.
Systemet har utvecklats i nära samarbete med det norska universitetet NTNU. De flesta av de runt 7 miljoner lärare som använder Kahoot globalt uppskattar tjänstens användarvänlighet, och bland eleverna är den omtyckt tack vare ett tilltalande gränssnitt, samt upplägget med tidspress, poäng och tävling. Spelen spelas online, där varje spelare använder sina egna kontroller för att svara på frågor.
Under pandemin har Kahoot även blivit populärt hos många företag för att hålla humöret uppe bland medarbetarna under alla dessa månader av distansarbete. T.ex. anordnar en del en ”Kahoot” en gång i veckan där de samlar sina olika team, om än bara digitalt. På så sätt har man illusionen av gemenskap och får en ”vi”-känsla.
Det enorma digitala uppswinget i samhället ledde för Kahoots del till en omsättningstillväxt om 265% till 31 Musd under helåret 2020. Nästan hälften av omsättningen genererades i Nordamerika, följt av Europa med 40%. Förutom den betydande organiska tillväxten har ledningen visat sig att vara på hugget och förvärvade dels HR plattformen Actimo, dels språkinlärningsplattformen Drops. I koncernens portfölj finns idag dessutom matte-appen DragonBox, läsinlärningsappen Poio, HR plattformen Motimate och online-verktyget Whiteboard.fi för lärare.
Pengar tjänar bolaget genom att sälja licenser för sina olika tjänster där affärsmodellen är ett så kallad ”freemium”-upplägg, dvs själva appen är gratis men användaren (tex skolor) kan prenumerera olika varianter som för det mesta betalas i förskott för 12 månader. Under Q2 i år hade man 933 000 betalande prenumeranter och årliga återkommande intäkter (ARR) om 75 Musd, vilket innebar en tillväxt om 200%. Trots ett tydligt fokus på expansion genererar bolaget dessutom ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten och vid slutet av juni hade man likvida medel om 440 Musd och inga räntebärande skulder.
Pengarna kommer bland annat från kapitalanskaffningar på över 240 Musd under 2020, till stor del från namnkunniga investerare såsom Softbank. I början av maj genomfördes sedan en riktad emission som tillförde ytterligare drygt 190 Musd för att möjliggöra ännu ett förvärv. Den här gången handlade det om amerikanska edtech-plattformen Clever som erbjuder sina tjänster till över 89 000 skolor i USA. Än har affären inte blivit godkänd av amerikanska myndigheter, men ledningen räknar med en stängning av transaktionen under andra hälften av Q3. Clever kommer bli det hittills största tillskottet till koncernen med förväntade intäkter om 44 Musd i år.
Bortsett från ett potentiellt bidrag från Clever, räknar Kahoots ledning med en omsättning om 90-100 Musd för 2021, en prognos som för övrigt upprepades i samband med veckans ”trading update”. I mitten av intervallet skulle det innebära en tillväxt om 206%, vilket är imponerande givet den svåra jämförelsebasen från 2020. Mycket talar, emellertid, för att hela edtech-branschen fortfarande är i ett tidigt skede. Samtidigt är bolagets affärsmodell extremt skalbar. Det bådar gott för fortsatt höga tillväxttal framöver och en successivt ökande lönsamhet. Softbanks djupa fickor borde även vara gynnsamma för att hålla den höga M&A-takten uppe.
Efter den senaste tidens ras uppgår börsvärdet till cirka 2,3 miljarder usd, vilket justerat för nettokassan motsvarar 24x årets förväntade omsättning och cirka 90x det förväntade EBITDA-resultatet. Kursnedgången till trots är det onekligen svårt att argumentera att Kahoot skulle vara billig idag. Å andra sidan är utsikterna mycket lockande och vi ser goda chanser att multiplerna kommer sjunka snabbt de kommande åren. Den riskvillige kan därför börja bygga en position. Vi landar nämligen i ett spekulativt köpråd.