Kamux - Efterfrågan fortsättningsvis hög

Bilhandlaren Kamux har under hösten tappat nästan 40 procent av sitt börsvärde efter två rätt svaga kvartalsrapporter.

Kamux Efterfragan fortsattningsvis hog

Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 3 (24 januari 2022)

KÖP | KAMUX | FINLAND | 10,74 EUR | FUNDAMENTAL ANALYS

Sammanfattning

• Ledande i Finland på försäljning av begagnade fordon
• Uttalad fokus på tillväxt under 2021–2023
• Oro för svagare marknad efter pandemin

Fram tills det har bolaget varit något av en framgångssaga på den finska Mid-Cap-börsen efter fin omsättnings- och vinsttillväxt under de senaste åren. Kamux är specialister på försäljning av begagnade bilfordon, men man har även en del mindre intäkter från service-, försäkring- och finansieringstjänster. Bolaget öppnade sin första försäljningspunkt i Finland år 2003 och idag uppgår antalet försäljningspunkter till ca 80 med en personalstyrka på över 800 personer. Majoriteten av bolagets försäljningspunkter ligger i Finland, men man har även närvaro i Sverige och Tyskland.

I Finland är Kamux marknadsledare när det kommer till försäljning av begagnade bilar och för närvarande har man en marknadsandel på ca åtta procent. Bolaget valde år 2012 att expandera sin verksamhet till Sverige och har på under tio år lyckats bli en av de tio största bilförsäljarna i landet. I Tyskland etablerade Kamux sig år 2015 och där har man fortfarande ingen marknadsandel att prata om, men under de första tre kvartalen år 2021 lyckades man sälja kring 4000 bilar. Ungefär 95 procent av bolagets totala intäkter kommer från försäljning av begagnade bilar och de resterande fem procenten härstammar från finansierings-, försäkrings- och servicetjänster.

Kamux presenterade sina finansiella målsättningar för år 2021–2023 i samband med att man publicerade resultaten för det första kvartalet år 2021. Budskapet var tydligt, under perioden 2021–2023 ska man öka omsättningen med över 20 procent per år och ha en rörelsemarginal som överstiger 3,5 procent. Tidigare låg målsättningen på över 10 procent i omsättningstillväxt och en EBIT-marginal som överstiger fyra procent, vilket ger en klar indikation om att bolaget skiftat fokus mot tillväxt med risk för en aningen försämrad rörelsemarginal. Denna uttalade tillväxt ska främst uppnås genom att öka närvaron och försäljningen i såväl Sverige som Tyskland. I dessa länder har man fortfarande lägre marginaler än i Finland, vilket förklarar varför Kamux har guidat för en lägre rörelsemarginal.

Om vi ser till de tre första kvartalen för år 2021 så kommer Kamux med största sannolikhet att nå upp till sina tillväxtmål, men lönsamheten lämnar tyvärr en del att önska. Kamux har ännu inte publicerat sina siffror för det fjärde kvartalet, men man kan nog redan nu konstatera att man inte kommer att nå upp till den tidigare kommunicerade målsättningen på 3,5 procents rörelsemarginal.

Kamux sålde över 50 000 bilar under de första nio månaderna år 2021 och bolagets främsta konkurrensfördel är förmodligen just volymen. I lagret hittar man begagnade bilar från alla prisklasser och segment, vilket förstås är smidigt ifall man är ute efter att köpa en ny bil. Man kan även dra nytta av sin storlek då det kommer till förhandling av inköpspriser, rekrytering och försäljning av tilläggstjänster (t.ex. finansiering eller service).

Annons

Kritiskt för Kamux, precis som för andra bilförsäljare, är att man lyckas bibehålla en hög lageromsättning så att bilarna inte lämnar i lager och tids nog förlorar i värde. Många menar även att försäljningen av begagnade bilar har fått ett uppsving till följd av corona, vilket skapar en viss oro för att en svagare marknad (med sämre priser) väntar då pandemin är över.

Bolaget släppte ett pressmeddelande i fredags att omsättningen år 2021 landar inom intervallet 936-938 miljoner euro och att det justerade rörelseresultatet förväntas vara högre än föregående räkenskapsperiod. Om Kamux lyckas hålla en omsättningstillväxt på ca 20 procent, resulterar det i en omsättning år 2022 på drygt 1100 miljoner euro. Lönsamheten är dock det stora frågetecknet och efter några svaga kvartal har vi svårt att se någon klar förbättring i närtid.

År 2020 hade man en vinst per aktie på 0,57 euro och vi räknar vi med att fjolårets resultat blir i linje med det. Om den starka försäljningstillväxten håller i sig så borde man m.a.o. ha goda chanser att nå en vinst per aktie för innevarande räkenskapsår 2022 på 0,65 euro per aktie, trots en lägre marginal än tidigare. Aktien handlas då till ca 17 gånger vinsten på innevarande år, vilket får ses som klart attraktivt för ett bolag som växer med över 20 procent i året.

Q1 ser tyvärr historiskt ut att ha varit ett svagt kvartal för Kamux, men vi anser ändå att aktien förtjänar en köprekommendation då man beaktar den attraktiva värderingen. Riktkursen sätts till 13,00 EUR, vilket motsvarar en uppsida på drygt 20 procent. Största hotet i dagsläget är att marknaden för begagnade bilar svalnar, vilket förmodligen skulle resultera i såväl lägre tillväxt som sämre marginaler för Kamux.

Skriven av
Axel Stenman
Analytiker
Publicerad 2022-01-25 12:25:00
Ändrad 2024-11-13 09:13:28