Kanonstart för vinnarkandidat
Bolaget med system och förbrukningsvaror för blodcellsräkning till sjukvården, har inte varit någon glädjespridare på flera år. Sedan i fjol sommar har vi dock argumenterat för att det snart kommer att vända och att aktien är högintressant i ett längre perspektiv.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1932 (13 februari 2022)
BOUL | Small Cap | 55,2 kr | KÖP
Mycket av svagheten inte minst de senaste åren har nämligen berott på pandemin som har drabbat bolaget hårt då flertalet av bolagets geografiska marknader endera ha varit nedstängda eller under restriktioner och sjukvården har fokuserat sina resurser på covid-19 och tagit betydligt färre blodprov. När restriktionerna nu successivt tas bort skulle det då kunna bli rena ketchupeffekten när länder på allvar ska ta itu med sin uppbyggda vårdsskuld. Av samma anledning, det vill säga att vi trodde att vändningen var nära, tog vi också med aktien i årets ”Vinnarnummer”.
Med lite av facit i hand efter att fjolårets sista kvartal nu är presenterats, så kan vi åtminstone konstatera att året har startat bra och att vi hittills tycks ha haft rätt i vår bedömning. Aktien har redan stigit med 15-20% och detta kan i första hand tillskrivas ett riktigt stark Q4-rapport som fick aktien att stiga med 19,3% på rapportdagen.
I kvartalet steg omsättningen med 51% till 140,3 Mkr (92,7), vilket var nästan 20% högre än vi prognostiserade, och samtidigt den högsta försäljningen någonsin i ett kvartal. Närmaste kvartalet är Q3 från 2019, det vill säga före pandemin, då försäljningen uppgick till 131,2 Mkr. Tillväxten kan också jämföras med fjolårets Q3 då omsättningen steg med mer måttliga 13,2%. Extra positivt är också att ökningen sker trots att alla marknader fortfarande påverkas av pandemin.
Även när det gäller antalet levererade instrument, och OEM-försäljning så var kvartalet på rekordnivåer där intäkterna steg med 45% respektive 110% jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Antalet sålda instrument uppgick till 1 326 (834) stycken,en uppgång med 59%.
Också resultatutvecklingen var klart godkänd i Q4, om än inte riktigt lika imponerande som tillväxten. Rörelseresultatet landade på 13,8 Mkr (-41,6), motsvarande en rörelsemarginal på 9,9% men belastades då av merkostnader för insatsvaror, övertid, omkonstruktion och högre transportkostnader på motsvarande cirka 6 Mkr, och den underliggande marginalen skulle justerat för detta ha varit cirka 14 %. Bristen på elektronikkomponenter och andra insatsvaror är därmed fortsatt en utmaning för produktionen.
Under inledningen av 2022 kommer Boule att höja sina priser gentremot distributörer för att kompensera sig för prisökningar på material och merkostnader i logistikkedjan. I kombination med successivt minskad komponentbrist bör prishöjningarna leda till successivt högre marginaler framöver. Observera att fjolårets jämförelsekvartal påverkades negativt av en nedskrivning på 40 Mkr, och rörelseresultatet skulle annars ha varit -1,6 Mkr.
Sammantaget kan vi konstatera att Q4 var en klart positiv överraskning, inte minst på tillväxtsidan. Detta indikerar en rejäl turnaround under året. Positivt inför Q1 är också att en viss del av orderstocken från Q4 följer med bolaget in i det nya året som därmed inleds med en orderbok som bekrivs vara ”betydligt större än normalt”. Då ska man komma ihåg att orderboken i Q3 beskrevs som ”större än normalt”, och visade sig ge urstark tillväxt i Q4.
Vi gör inga större förändringar i vår prognoser men kan ändå konstatera att aktien trots uppgången ser attraktiv ut med ett P/E-tal i år kring 19-20 och kanske neråt 15-16 för 2023. Historiskt har samma multipel snarare legat upåt drygt 30 i genomsnitt. Boule är därtill mer eller mindre nettoskuldfritt, vilket har gjort att bolaget har kunnat fortsätta med ett ambitiöst utvecklingsarbete med en ny produktplattform som lanseras de kommande åren, vilket bådar gott även på lite längre sikt.
Vi behåller köprekommendationen och höjer riktkursen något till 70 kr (68). Det skulle dock kunna finnas ytterligare god uppsida.