Kjell Group är en attraktiv nykomling. Rimlig värdering och tydlig utdelningspolicy lockar

1988 startade tre bröder tillsammans med sin pappa Kjell ett litet familjeföretag som fick namnet Kjell & Company. Till skillnad från så många andra (i synnerhet idag) har de sakta och metodiskt byggt upp sin verksamhet för att först 33 år senare ta steget till Stockholmsbörsen

Kjell Group ar en attraktiv nykomling. Rimlig vardering och tydlig utdelningspolicy lockar

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1897 (22 september 2021)

KJELL | Mid Cap | 65,6 kr | KÖP

Aktien fick ett varmt mottagande då kursen steg med nära 30% under dess inledande handelsdag. Väl därefter har den sjunkit tillbaka något men befinner sig alltjämt ca 20% ovan introduktionskursen (55 kr).

I dagens marknadsklimat där det närmast råder huggsexa om aktierna i samband med IPO, finns det enligt Stockpicker ingen större vits att titta närmare på huruvida aktierna är värda att teckna eller ej. Tilldelningen är i regel skral och marknadspriset omedelbart efter introduktionen väsensskilt från introduktionsnivå. Därav som vi generellt har valt att titta på bolagen först när marknadspriset ”har satt sig” snarare än att ge teckningsråd utifrån nivåer som knappt någon kommer kunna komma in på med annat än en minipost. 

Annons

Kjell Group som koncernen numera heter har idag ca 1200 anställda som tillsammans driver ca 130 butiker i Norden. 107 av dem finns i Sverige medan övriga ligger i Norge. Bolaget uppger sig därtill ha ca 2,4 miljoner medlemmar i sin kundklubb. Utöver fysiska s.k. service points som även omfattar knappt 300 Circle K stationer, bedriver man också e-handel via webbsajterna kjell.com samt av-cables.dk.

Huvudkontoret liksom bolagets stora logistikanläggning finns i Malmö men man har även ett inköpkontor i Shanghai. Styrelsens arbete leds av Ingrid Jonasson medan bolagets operativa arbete sköts av Andreas Rylander som har haft olika befattningar i bolaget sedan 2002. Just kontinuiteten och möjligheten till karriärsutveckling inom bolaget är något som uppges genomsyra Kjell & Companys organisationsstruktur och bidrar till en stark företagskultur.

Tittar man på bolagets utveckling har man så gott som varje år vuxit snabbare än den underliggande marknaden. Detta är förstås ingen garanti för att man kommer att fortsätta göra det även framgent men en stark historik är definitivt ingen nackdel när man skissar på framtida scenarion. Bolagets egna mål är att omsätta minst 4 miljarder kronor år 2025 vilket är mer eller mindre exakt en fördubbling av vad man presterade ifjol (2 miljarder). Ska det infrias lär det sannolikt krävas kompletterande förvärv utöver organisk tillväxt. Under årets första halvår ökade man omsättningen med 18% till 996 Mkr. I årets siffror ingår dock förvärvet av danska Av Cables som köptes i slutet av Q1.

Det förvärvade bolaget som startades 2006 markerar startskottet för inbrytning på den danska marknaden. Av Cables är en onlinebaserad e-handlare som under fjolåret omsatte drygt 200 Mdkk (ca 270 Mkr) med ett Ebitda-resultat på 30 Mdkk (ca 39 Mkr). Siffrorna är förstås dopade av pandemin då e-handeln fullständigt exploderade ifjol (Danmark hade också långt mycket strängare restriktioner än Sverige). Nog ser dock lönsamheten i Av Cables ut att vara klart högre än Kjell Companys egna som för 2020 redovisade ett rörelseresultat på 139,3 Mkr vilket motsvarar en rörelsemarginal på 6,9%. Ebita-marginalen som är det resultatmått som bolaget föredrar var 7,3%. Här har man som målsättning att höja den på medellång sikt (vi tolkar det som 3-5 år) till 8%. Under årets första halvår var den 5,0% (3,3).

Den förvärvade danska verksamheten erbjuder uppåt 23 000 hemelektronikprodukter förväntas bidra till såväl ökad tillväxt som ökade marknadsandelar i landet. Av-cables nuvarande ledning kommer även fortsättningsvis driva den danska enheten vilket tros underlätta integrationen. Detta är sannolikt viktigt då det finns gott om exempel på svenska bolag som har misslyckats med förvärv av danska företag.

Tittar vi på värderingen en vecka in på bolagets börstillvaro tycks den ha stabiliserat sig omkring 2 miljarder kr eller ca 2,6 miljarder om man inkluderar skuldsättningen (exkl leasing). Marknaden värderar således bolaget till ca 15x årets förväntade resultat (170-175 Mkr) och ca 13x nästa års dito (195-200 Mkr). P/e-talen hamnar enligt denna kalkyl kring 23 respektive 18. Inte särskilt lågt och klart högre än vad konkurrenten Clas Ohlson värderas till. Samtidigt är det ingen orimlig värdering givet historisken samt antaget att man även framöver lyckas växa 6-9% organiskt med marginaler i spannet 7-8%. Båda överstiger nämligen Clas Ohlsons dito.

En annan fördel jämfört med Clas Ohlson (där vi för övrigt ser en uppsida på drygt 10%) är lägre beroende av problematiken kring halvledare. Det faktum att man dessutom säljer normalt sett betydligt mindre varor gör även att leveransproblematiken som de allra flesta handlarna upplever idag inte är lika påtaglig (om än ej försumbar givetvis).

En uppenbar nackdel för Kjell Group som placering är däremot det faktum att man i riskkapitalbolaget FSN Capital har en huvudägare som lär vilja trappa ned sitt ägande med tiden. Idag äger FSN 30% av kapitalet vilket innebär att det inte är en obetydlig del som lär komma ut på marknaden i omgångar längre fram. Inledande lock-up är satt till 180 dagar och vi förväntar oss att man till skillnad från EQT kommer att respektera den.

Någon kursraket tror vi inte att Kjell & Co kommer att bli. Trots det har den ändå goda möjligheter att bli en attraktiv investering på 6-12 månaders sikt. Bolaget har exempelvis en ambition att dela ut 60% av sin vinst vilket skulle kunna innebära direktavkastning om ca 2,5-3%. Det tillsammans med en rimlig värdering och goda tillväxtmöjligheter i både Norge och Danmark gör att vi ser förutsättningar för kursuppgång mot åtminstone 75 kr.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-09-24 07:32:00
Ändrad 2024-11-13 08:53:44