Köp skolkoncernen
I perioder har skolbolag som tex Academedia och Engelska Skolan varit föremål för politisk debatt.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1840 (17 januari 2021)
ATVEXA B | Small Cap | 88 kr | KÖP
Skolkoncernen Atvexa är ett av de mer anonyma skolbolagen på Stockholmsbörsen och möjligtvis är det också därför som vi inte har tittat på bolaget tidigare. Hög tid att ändra på det, inte minst som vi finner aktien intressant.
Med sin inriktning mot i första hand förskolor borde sannolikt den politiska risken vara mindre. Atvexa driver idag totalt 131 förskolor, 29 skolor, en särskola och har totalt cirka 3 300 medarbetare som tar hand om och utbildar 14 400 barn och elever. Verksamheterna är lokaliserade till Mälardalen, västra Götaland, Skåne, södra och östra Norge samt norra Tyskland.
Bolaget har byggts upp via förvärv och det första genomfördes 2009. Samtliga förvärv har sedan blivit en del av Atvexagruppen men drivs vidare som separata dotterbolag med egen ledning och styrelse. De enskilda skolorna har drivits framgångsrikt av en entreprenör som fortsätter med sin pedagogik, men får tillgång till centrala resurser för ekonomi, ledarskap och kvalitetskontroll.
Atvexagruppen har uppvisat genomsnittlig årlig tillväxt (CAGR) på ca 31% genom förvärv, nyetableringar och expansion i befintliga verksamheter. Under de senaste fyra åren har tillväxten varit 25% i snitt, vilket är klart högre än tex Academedias. Atvexas starka tillväxt har därtill gått hand i hand med lönsamhet.
Atvexa befinner sig i en fas där fortsatt utveckling och tillväxt planeras. Under många år framåt kommer det bli ett generationsskifte på den svenska marknaden där många drivande personer inom förskola och skola letar efter nya långsiktiga ägare som tar över driften av deras verksamheter. Här passar Atvexa väl in i bilden som en attraktiv partner.
Under räkenskapsåret 2019/2020 överträffade Atvexa sitt tillväxtmål genom att växa med drygt 20%. Den justerade rörelsemarginalen landade på 5,3% och var i nivå med föregående år. Justerad rörelsemarginal ska över tid uppgå till 5% årligen exklusive effekten av IFRS 16. Det fria kassaflödet avses främst att återinvesteras i verksamheten i syfte att finansiera framtida tillväxt. Vid utrymme kan på sikt överskott komma att delas ut. I den politiska debatten har en stor fråga varit att utdelningar fyllt ägarnas fickor i stället för att gå till att förbättra skolorna ytterligare.
Skall Atvexa fortsätta växa i den fina takt som man gjort så här långt är koncernen beroende av att hålla upp sitt höga förvärvstempo. Vidare är Atvexa även beroende av låga förvärvsmultiplar. Förskolemarknaden i Sverige är dock fragmenterad och vi tror därför att Atvexa är i en bra position för att fortsätta konsolideringen under de kommande åren. En intressant marknad på sikt är den tyska där bolaget har en etablerad verksamhet. Tillväxtpotentialen i Tyskland är stor eftersom förskoleverksamhet inte alls är lika väl utbyggd som i Norden. Även Academedia har expanderat på den tyska marknaden inom detta segment.
Atvexas verksamhet har knappt påverkats av coronapandemin samtidigt som tillväxt och marginaler pekar i rätt riktning. För innevarande räkenskapsår bör koncernens vinst per aktie stiga till 5,30 kr (4,03). Det betyder att aktien handlas till en vinstmultipel på omkring 16x. Det är något lägre än vad man betalar för Academedia trots att Atvexa växer betydligt snabbare och behäftas med, i våra ögon lägre politisk risk. Det är också mot bakgrund av ovanstående som vi inleder bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkurs 106 kr.