Köpläge i Boule Diagnoistics
Boule Diagnostics med system och förbrukningsvaror för blodcellsräkning till sjukvården var i mitten av januari en av kandidaterna i vårt årliga så kallade Vinnarnummer.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1958 (26 maj 2022)
BOUL | Small Cap | 36 kr | KÖP
En bidragande faktor då var att aktien hade tagit mycket stryk de senaste åren när pandemin hade fått flertalet av bolagets geografiska marknader att periodvis stänga ner och när sjukvården i sin tur fokuserade sina resurser på covid-19 och därför tog betydligt färre blodprov. När restriktionerna nu successivt togs bort räknade vi med en ketchupeffekt när länder på allvar skulle ta itu med sin uppbyggda vårdsskuld.
Initialt var också köprekommendationen lyckosam med en stark Q4-rapport som presenterades i början av februari och fick aktien att stiga med nästan 20% på rapportdagen. Lyckan blev dock relativt kortvarig när Ryssland anföll Ukraina i slutet av februari, vilket i kombination med snabbt stigande inflation i många länder fick börsen att att gå från småsur till rejäl baisse. Få aktier lyckades stå mot nedgångarna och så var fallet även med Boule som sedan dess har falli med i storleksordningen 35%. Från årsskiftet är nedgången därmed cirka 25%.
En ny kvartalsrapport har också presenterats sedan dess, nämligen årets Q1-rapport som visade på lite blandad utveckling. På omsättningssidan var utvecklingen oväntat bra med nettoomsättning som organiskt ökade med 31,7% till 132,5 Mkr (100,6), vilket var bolagets bästa Q1 någonsin. Försäljningsmässigt var det bara något under Q4:s rekordomsättning och bör ändå ha påverkats negativt i åtminstone i mars av sjunkande försäljning i Ryssland där bolaget har en produktionsanläggning för förbrukningsvaror för den ryska marknaden. Hela försäljningen till Östeuropa står dock bara för 13% av den totala försäljningen.
Totalt ökade försäljningen av instrument med 20% och förbrukningsvaror med 29%. OEM-marknaden med förbrukningsvaror till andra tillverkare ökade med 99%. Av bolagets marknader ökade den asiatiska mest och med 114%, trots fortsatt negativ påverkan från pandemin. Näst bästa marknad var USA som förbättrades med 35%. Försörjningskedjan med elektronikkomponenter och andra insatsvaror och ökade fraktkostnader har varit ett fortsatt problem under kvartalet, vilket har slagit mot produktion och försäljning. Rörelseresultatet förbättrades trots det till 10,3 Mkr (6,8), motsvarande en marginal på 7,8% (6,8). Resultatet har då påverkats negativt med cirka 5 Mkr av fördyrade insatsvaror, ojämn beläggning och högre transportkostnader. Vore det inte för dessa kostnaderna hade resultatet varit enligt prognos.
Även om utsikterna på kort sikt är svårbedömda tycker vi att Boule är långsiktigt köpvärt. De två senaste kvartalen har legat på rekordnivåer försäljningsmässigt och orderboken sägs fortfarande vara högre än vanligt, vilket antyder att sjukvården i världen nu börjar jobba ikapp den vårdskuld som har byggts upp under pandemin. Ett aber med aktien är den ryska verksamheten. Visserligen är Boules produkter inom bloddiagnos inte under sanktioner, men samtidigt är det förmodligen omöjligt att få ut pengar från Ryssland när banksystemet inte fungerar. Risken är därmed uppenbar att Boule förr eller senare kommer att få ta en nedskrivning av sin produktionsanläggning.
Vi bedömer dock att även detta och utebliven försäljning i Ryssland är inprisat i aktiekursen. Värderingen är nämligen riktigt låg för denna typ av konjunkturokänslig aktie i en snabbväxande bransch. På våra visserligen osäkra prognoser är P/E-talet i år och nästa inte högre än cirka 15 respektive 11-12, vilket är mycket lågt jämfört med snittvärderingen de fem åren före pandemin som ligger på dryga 30.
Vi behåller vår positiva syn på aktien, inte minst på lång sikt men på grund av det svaga börssentimentet sänker vi riktkursen till 60 kr (70).
Innehavsredovisning: Jan Axelsson