Kopparbergs – Det ljusnar i UK
Den 2:a december blev Storbritannien först i världen med att godkänna ett vaccin mot covid-19, nästan tre veckor före EU.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1855 (14 mars 2021)
KOBR B | NGM | 188,5 kr | KÖP
Britterna har också varit snabba med att börja själva vaccineringen och i mitten av februari nådde man sitt första delmål med att vaccinera 15 miljoner människor. Det innebär att 22% av befolkningen har fått den första dosen, vilket kan jämföras med cirka 7-8% i länder som Sverige och Tyskland.
I kombination med Brexitavtalet som skrevs på i slutet av december, ser därmed förutsättningar för en ekonomisk återhämtning i Storbritannien goda ut, åtminstone ur ett relativt perspektiv mot EU-länderna. Det syns även i utvecklingen för den brittiska valutan som har återhämtat sig kraftigt. Pundet står idag 7% högre i relation till den svenska kronan än vid början av året. Det är, emellertid, fortfarande 4% lägre än nivån gällande för 12 månader sedan, men jämförelsebasen blir betydligt enklare från och med maj.
Det är just valutan och inte så mycket Covid-19-pandemin, som har ställt till det ordentligt för cider- och ölbryggaren under 2020. Covid-19 har nämligen huvudsakligen förändrat försäljningsmönstret. Istället för att dricka på restauranger, pubar och olika events, fortsatte konsumenterna att köpa Kopparbergs produkter i dagligvaruhandeln. Litermässigt ökade därför bolagets totala försäljning med 5%, jämfört med året innan, medan omsättningen exklusive dryckesskatter föll med 4% till 1 928 Mkr till följd av det svaga pundet. Även effekten på resultatet blev markant med -112 Mkr under året, vilket gjorde att rörelseresultatet minskade med 13,9% till 242 Mkr.
I Storbritannien, som står för cirka 60% av den totala försäljningen, har man under året skördat nya framgångar med sina cider- och spritprodukter och lyckats öka marknadsandelar inom båda segmenten. Försäljningen inom cidersegmentet har ökat med 13%, samtidigt som spritsegmentet har ökat med 65%, tack vare det mycket positiva mottagande av bolagets gin- och romvarianter. Försäljningen ökade även i Australien och Irland, medan klassiska turistländer som Spanien, Cypern och Grekland fortfarande pressas av pandemins effekter.
Hemma i Sverige har man ökat försäljningen på Systembolaget och både första och andra platsen inom cidersegmentet tillhör Kopparbergs. Under fjolåret lanserades framgångsrikt Gin&Lemonade på Systembolaget och produkten är såpass uppskattad av konsumenterna att man nyligen även släppte ett alkoholfritt alternativ i dagligvaruhandeln. I Systembolagets beställningssortiment har man dessutom lanserat en ny smak med Passionfruit&Orange, som även kommer säljas i Storbritannien inom kort.
Resultatnedgången till trots imponerande kassaflödesgenereringen, bland annat tack vare en bra förvaltning av rörelsekapital. Nettokassan ökade därför med omkring 300 Mkr till drygt 400 Mkr vid slutet av året. Givet den starka finansiella situationen är det nästan lite konservativt att styrelsen föreslog en höjning av utdelningen med enbart 0,25 till 6,75 kr per aktie. Det motsvarar icke desto mindre en direktavkastning på 3,6%.
Förhoppningsvis hittar det brittiska pundet en stabilare väg framöver, nu när Brexit är ett faktum. Valutautvecklingen har tagit allt för mycket fokus från den positiva underliggande utvecklingen av bolagets verksamhet, som präglas av ett stadigt skifte mot cider- och spritprodukter. Man har under de senaste åren lanserat ett flertal nya produkter som har visat sig vara mycket populära och det verkar finnas gott om idéer kvar för ytterligare nyheter.
Aktien har fått ett välförtjänt lyft sedan vår senaste analys i december (Newsletter 1833) och står idag nära 10% högre. Samtidigt har utsikterna förbättrats i och med Brexit-avtalet, ett starkare pund och den snabba brittiska vaccineringstakten. Räknar vi med en tillväxt om 10% för i år skulle omsättningen landa kring 2 200 Mkr. Volym- och positiva mixeffekter bör driva lönsamheten så att vinsten per aktie utan problem kan öka till 11,2 kr, jämfört med 7,95 kr i fjol. Det innebär att aktien handlas till ett p/e tal understigande 17, vilket är lågt både i absoluta tal (givet utsikterna) och jämfört med konkurrenter.
Vår positiva syn kvarstår och vi höjer faktiskt riktkursen till 230 kr.