Kopparbergs - Nya dörrar öppnas
Storbritannien är den enskilt största marknaden för cider- och ölbryggaren Kopparbergs då den genererar mer än hälften av bolagets nettoomsättning.
CHANS | KOBR B | NGM | 128,5 kr
Britterna har länge varit förtjusta i den svenska cidern och ett nytt samarbete med ett dotterbolag till världens största ölproducent ser ut att kunna öka försäljningsvolymerna ytterligare framöver.
Det är ingen mindre än Budweiser Brewing Group UK (del av AB InBev) som från och med den 28:e maj kommer distribuera och sälja Kopparbergs ciderprodukter, både på flaska och fat, på den brittiska ”on-trade”-marknaden (pubar och restauranger). I InBev-portföljen ingår varumärken såsom Budweiser, Corona och Stella Artois och genom det fleråriga avtalet kommer nu alltså även Kopparberg Cider vara del av erbjudandet. Som vanligt är Kopparbergs sparsamma med detaljerad information, men Budweiser Brewings distributionsnätverk är omfattande och bör därmed ha potential att leda till en betydande försäljningsökning.
Avtalet är dessutom ännu en kvalitetsstämpel för Kopparberg Cider, som redan idag har en mycket bra ställning i Storbritannien. Inom ”off-trade” är man det mest sålda varumärket inom Fruit Cider och har under fjolåret ökat marknadsandelen från 43% till 48%, dubbelt så mycket som tvåan på listan. Inom ”on-trade” är Kopparbergs den mest sålda fatcidern inom Fruit Cider. För andra året i rad har Kopparbergs Cider dessutom blivit utsett till det mest populära öl- och cidervarumärket i Storbritannien.
Förutom cidern jobbar Kopparbergs hårt med sitt relativt nya spritsortiment. Det var för fem år sedan som man började sälja så kallade ready-to-drink-produkter baserade på sprit och även här är huvudmarknaden Storbritannien. Sedan den första ginprodukten lanserades 2019 har sortimentet utökats med ytterligare två smaksatta ginprodukter, tre smaksatta vodkaprodukter och tre produkter med rom som bas. Hela kategorin befinner sig i en tilltalande uppåttrend och dessutom ligger lönsamheten över koncernsnittet. Bland annat därför vill vd och storägare Peter Bronsman bredda försäljningen av dessa produkter i både Storbritannien och på övriga marknader som bolaget idag är aktiva i med sin cider.
Den enskilt viktigaste tillväxtsatsningen förblir dock cidern. Även här är det nya marknader som står i fokus, snarare än nya smaker. Enligt bolaget finns den största tillväxtpotentialen i Australien, Sydafrika, USA och Asien. I den sistnämnda regionen har man idag närvaro i Hong Kong, Korea, Taiwan och Singapore. I USA säljer Kopparbergs redan i delstaterna Florida och New York, men för att på allvar kunna expandera måste man hitta en större partner i landet. Kan det vara så att AB InBev ser det senaste avtalet i Storbritannien som ett testlopp för ännu större gemensamma projekt? Det är i detta läge givetvis ren spekulation från vår sida, men uppenbarligen har de stora aktörermna i branschen fått upp ögonen för Kopparbergs.
Inledningen av 2024 har i alla fall varit lyckad och nettoomsättningen ökade med 12%, jämfört med samma period ifjol, till 481 Mkr. Här syns även effekter av genomförda prisjusteringar och vd Bronsman visar sig alltjämt optimistisk i sina rapportkommentarer. De viktigaste turistländerna såsom Spanien, Grekland, Cypern och Malta har alla lämnat positiva försäljningsprognoser inför säsongen, och även hemma i Sverige går utvecklingen enligt plan, både vad gäller öl och cider. På Systembolaget har man såväl första som andra plats inom cidersegmentet med Kopparbergs Päroncider och Äpplecider och inom ölsegmentet ligger Sofiero Original på en fjärde plats på listan.
Lite åt det svagare hållet var dock lönsamheten i Q1 då rörelsemarginalen försvagades med 0,3 procentenheter till 5,8%, volymökningen till trots. Uppgången i råvarupriserna (tex malt och socker) som har pågått under hela fjolåret har dock stannat av och prisnivån har nu börjat stabilisera sig. Under helåret 2023 har marginalen sjunkit med drygt en procentenhet till 9%, men icke desto mindre ligger bolagets långsiktiga mål oförändrat på mellan 15 och 17%. För att återgå till dessa nivåer måste dock råvarupriserna komma ner igen.
Kopparbergs Bryggeri är ett svenskt bryggeri. Bolaget grundades 1882 i Kopparberg och är idag Sveriges näst största svenskägda bryggeri, efter Spendrups.
Utgångsläget inför de kommande månaderna framstår som mycket attraktivt. Det nya avtalet med Budweiser Brewing Group lär öka försäljningsvolymerna utan nämnvärd kostnadsökning, samtidigt som pressen från råvarupriserna ser ut att avta. Sedan ska man inte glömma att den 14:e juni är det avspark för fotbolls-EM i Tyskland och England tillhör de favorittippade lagen. Rimligtvis lär det drickas en och annan cider på ön, antingen för att fira lagets framgångar eller för att dränka sorgen.
Det är svårt att bedöma de exakta effekterna av dessa händelser, men vi skulle inte bli förvånade om helåret 2024 kommer för Kopparbergs del sluta med en nettoomsättning kring 2,7 miljarder kr, vilket skulle vara 19% högre än ifjol. Om vi konservativt räknar med en oförändrad rörelsemarginal kring 9%, skulle dagens börsvärde justerat för nettokassan motsvara omkring 11x det förväntade rörelseresultatet i år. P/e-talet hamnar i spannet 14-15. Givet den höga förväntade tillväxttakten ser vi värderingsmultiplarna som mycket attraktiva. Vi noterar dessutom att andra nordiska bryggerier såsom Carlsberg och Royal Unibrew handlas till EV/EBIT 12,5x respektive 17x och P/e-tal på 17 respektive 21.
Med en riktkurs på 185 kr ser vi Kopparbergs som en intressant aktie att köpa. Noteringen på NGM gör, emellertid, att vi avstår från att inkludera den bland våra Top Picks vilket innebär att köprekommendationen blir av den spekulativa sorten. Observera dessutom att aktien från och med idag (onsdag 15/5) handlas exklusive rätt till utdelning (7,50 kr)
Källa: Infront