Kyligare vindar på ingång?
Årets upplaga av månadsskiftesuppgången mellan november och december har verkligen levt upp till sina historiska bedrifter.
Mellan 25/11 och 5/12 som jag brukar hänvisa till har Stockholmbörsen stigit vid åtta tillfällen av sammantaget nio (handelsdagar) varav sju dagar i rak följd (27/11-5/12). Senast vi hade att göra med den typen av utdragen uppgång var i slutet på januari i år (22/1-30/1). Det om något visar hur pass unik den här typen av utveckling är.
Just det faktum att historien har den fina benägenheten att vilja upprepas från tid till annan, är också den främsta anledningen till att jag personligen har förkärlek för den här typen av udda mönster och för därför statistik över dem. Avdelningen ”värdelöst vetande” enligt somliga som avfärdar liknande säsongsmönster som strunt för att därefter gång efter annan tvingas erkänna att det kanske ändå finns mer än slump bakom utvecklingen.
Just i slutet av året infaller också en rad intressanta mönster som man gör bäst att hålla koll på för att inte gå bort sig av ”fel anledning”. I anslutning till Thanksgiving inleds i regel slutspurten på året, en rörelse som jag för övrigt brukar kalla för ”trestegsraketen”. Anledningen till det är att den normalt sett består av tre faser där den första (månadsskiftesuppgången) bör vara avklarad nu även om det förstås inte är någon exakt vetenskap (därav som jag brukar ange +/- 2 handelsdagar).
Är den första fasen i regel starkt positiv så är det tvärtom vad beträffar den andra som jag ofta benämner: ”midvinterrekyl”. Normalt sett tenderar den att dra igång någon gång mellan 5-10 december vilket i Sverige allt som oftast sammanfaller med PPM-inflöden till svenska fonder. Så även denna gång då insättningar inleddes under fredagen. Eftersom förvaltarna i regel vet hur stor tilldelning av nytt kapital som de kan räkna med, handlar de i regel i förväg vilket naturligtvis bidrar till stark utveckling alldeles i inledning på december. Inte blir det sämre förstås av att alla andra (vi) också känner till detta faktum även om jag just i år inte hittade informationen om när insättningarna äger rum förrän enbart några dagar innan det blev faktum. Tidigare har detta meddelats i god tid.
PPM-flöden i sig är förstås inte enda förklaringen till styrkan som normalt infinner sig mellan 25/11 - 5/12. Hur egocentrerade vi än må vara (PPM omfattar även globala fonder) så har våra premiepensioner inte någon större påverkan på de globala flödena. Och styrka kring månadsskiftet mellan just november och december har varit historiskt påtaglig även där vilket till mångt och mycket sammanfaller med den konsumtionsrush som inleds i samband med Black Week.
Årets upplaga av den globala konsumtionsfesten tycks i vanlig ordning ha varit lyckad. Flertalet bolag har redan vittnat om rekordförsäljning och samma signaler har även inkommit från branschen som sådan (läs: detaljhandel off- och online). Det mesta tyder således att även årets julhandel bli stark vilket förstås är oerhört viktigt givet hur stor slagsida som den globala ekonomin har mot konsumtion. Man kan givetvis tycka vad man vill om fenomenet och köphetsen i sig men just konsumtion står för närmare 60% av global BNP och gör den därmed till en oerhört viktig komponent för ökat välstånd.
Stark inledning på årets julhandel i all ära men dels hör det numera till ”gårdagens nyheter” dels är det inte heller något nytt fenomen. Så har det även varit historiskt och trots det har marknaden inom ramen för perioden mellan 5:e och 20-december allt som oftast bjudit på någon form av svaghet. Därav uttrycket ”Midvinterrekyl”.
Som alla regler har förstås även denna sina undantag och det är därför inte helt givet att historien upprepas eller hur stark den eventuella rekylen blir. Blickar man tillbaka kan man hitta årgångar med riktigt rejäl dryparkyla och nedgångar på 5-7% liksom även sådana då Stockholmsbörsen mestadels konsoliderat i sidled (vilket förstås även det är en form av korrektion efter så pass skarp uppgång som den vi fått bevittna nyligen). Konsolidering i sidled eller utebliven tillbakagång är tveklöst ett styrketecken vilket i sådana fall kan båda gott för den avslutande fasen (ett klassiskt jul- och nyårsrally) som tenderar att dra igång omkring 20 december (+/- 2 dagar även här).
Vad en eventuell midvinterrekyl i år kan bottna i (eller om det ens blir av) vet jag förstås inte. Kanske kan någon form av eftertankens kranka blekhet infinna sig bland investerarna? Anledningar till lite mer baisseartad stämning finns det nämligen gott om. Plötslig regeringskris i Sydkorea där presidentens besked om undantagstillstånd verkligen kom som en blixt från klar himmel, är ju en oroväckande signal och detsamma kan man säga om politiska kriser i både Frankrike och Tyskland även om dessa framstår som något mer väntade. Då det handlar om två av bärande krafter bakom hela EU-samarbetet stärker det ju inte direkt tron på snar konjunkturåterhämtning i vår region. Redan nu talas det om att den tyska ekonomin kanske inte växer nästa år heller vilket definitivt inte är optimismgrundande för en liten exportekonomi som den svenska givet att Tyskland sedan lång tid har varit Sveriges största handelspartner. Det finns förstås fler skäl som kan få marknaden att tveka. Hit hör som bekant makroekonomisk statistik av allehanda slag, centralbankernas utspel eller oberäknelig handel i kryptovalutor som tycks ha fångat intresse av hela världens spekulanter de senaste veckorna.
Det jag och sannolikt många med mig, hoppas på är någon form av slut på kriget i Ukraina. Allra främst för ukrainsk del förstås men även för den europeiska ekonomins skull. Ett slut på konflikten mellan Ukraina och Ryssland löser förvisso i inte skuldkrisen i exempelvis Frankrike men bör ändå avlägsna hotet om nära förestående världskrig vilket kan vara tillräckligt för att väcka någon form av optimism som ju på senare tid varit en bristvara, i alla fall i Europa. Men den typen av ”önskemål” och ”förhoppningar” gör sig kanske först gällande i ett senare skede och ger sålunda underlag för ”jul- och nyårsrally”. Den sista fasen av de tre. Innan dess är det nog bäst att göra sug beredd på lite kyligare vindar. Utifall att ”midvinterrekylen” inte är en skröna så att säga.