Lime Technologies – Orimligt dyrt
Utvecklingen av CRM-expertens aktie under 2020 speglar mycket väl den allmänna börstrenden.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1800 (13 augusti 2020)
LIME | Small Cap | 316 kr | SÄLJ
Ett skarpt fall om drygt 40% i mitten av mars, följdes av en gradvis återhämtning till utgångsnivån vid slutet av maj och sedan dess har det mest varit fritt fram för eufori och överdrift. På tre månader har kursen stigit med över 60% och uppgången sedan årsskiftet summeras till mer än 120%.
Mycket riktigt verkar den pågående pandemin inte ha påverkat verksamheten på ett allvarligt sätt. Bolaget är en av Nordens största leverantörer för kundhanteringssystem (CRM) och tillhandahåller allt från utveckling till implementering och support. Kunderna kan få systemet installerat lokalt eller välja en molnbaserad leverans i form av ett SaaS-upplägg. Inte minst SaaS-intäkterna har visat en imponerande styrka och det årsnormaliserade värdet av dessa repetitiva intäkter ökade med 17%, jämfört med motsvarande period föregående år, till 195 Mkr vid slutet av det andra kvartalet 2020.
Totalt ökade nettoomsättningen under årets första sex månader organiskt med 16% till 170 Mkr, med Sverige som starkaste region tack vare regeringens relativt liberala hanteringssätt av covid-19. Men även de övriga nordiska länderna, som stundtals varit i lockdown, uppnådde fortfarande en tillväxt om 15% mellan april och juni.
Den negativa effekten på orderingången från nya kunder som upplevdes från mitten av mars till maj, har Lime kunnat kompensera delvis med försäljning av tilläggsmoduler och Expert Services (konsulttjänster) till befintliga kunder. I juni och juli har sedan affärsklimatet successivt blivit bättre och investeringsviljan hos nya kunder har tydligen börjat återvända. Mycket glädjande är att orderingången både i juni och i början av juli har varit bättre än under motsvarande period föregående år.
Glädjande är även den starka lönsamhetsutvecklingen som bolaget har levererat så här långt i år. Rörelseresultatet (EBITA) under första halvåret har ökat med 69% till 45 Mkr, vilket innebär att EBITA-marginalen har förbättrats med hela åtta (8) procentenheter till 27%. Det går dock inte att extrapolera hela förbättringen då en av orsakerna var besparingar från färre resor och konferenser till följd av Covid-19.
Vd Erik Syrén är fast besluten att behålla bolagets tillväxtfokus och investerar i både försäljning och marknadsföring. Det har bland annat inneburit att han sedan början av februari har rekryterat 45 medarbetare, varav majoriteten kommer börja sitt traineeprogram i augusti. Tre av de nyanställda ska öppna ett nytt kontor i Nederländerna, och samtliga dessa satsningar kommer synas på kostnadssidan från och med Q3.
Ambitionen är oförändrat att växa organiskt med mer än 15% årligen, gynnat av en stark underliggande marknadstrend. Strategin är att växa i Norden med försäljning av både licenser och tilläggsmoduler till nya och befintliga kunder. Utöver det letar man aktivt efter förvärv som kan komplettera produktportföljen, samtidigt som man långsiktigt närmar sig nya marknader utanför Norden, där Nederländerna är ett första exempel. Tack vare starka kassaflöden har balansräkningen stärkts betydligt sedan IPO:n i slutet av 2018 och nettoskuldsättningsgraden har minskat från dåvarande 186% till 70% idag.
Med ett värde på cirka 4 miljarder kr är CRM-marknaden i Norden stor och förväntas växa med runt 10-12% per år till 7 miljarder kr år 2023. Främsta drivkrafter är digitaliseringen av sälj och marknadsföring, samt ett skifte till SaaS och krav på efterlevnad av GDPR. För i år har vd Syrén förvisso sänkt sina förväntningar på grund av pandemin och räknar nu med en marknadstillväxt under den aviserade snittnivån.
På sikt borde dock nya beteenden så som distansarbete, mindre resande och färre medarbetare leda till ökad digitalisering med bland annat investering i mjukvara som följd. Nya beteenden kommer kräva ökade samarbetsmöjligheter mellan medarbetare och ställa krav på bättre uppföljning, vilket på medel- och lång sikt sannolikt kommer leda till ökad efterfrågan av CRM-system.
Stabila repetitiva intäkter, en bred kundbas och ett stort moderniseringsbehov bland företagen bådar gott för en fortsatt spännande operativ resa för Lime. Bolaget är på god väg att nå en nettoomsättning omkring 350 Mkr i år, samt en vinst per aktie på 4,1 kr. Det skulle motsvara en tillväxt på 40% jämfört med i fjol, vilket onekligen imponerar ett år som detta även om det finns några gynnsamma engångseffekter inkluderade. För 2021 förväntar vi oss snarare en vinsttillväxt omkring 25% till 5,1 kr per aktie.
Tyvärr innebär det att aktien i skrivande stund handlas till drygt 60x nästa års förväntade vinst, vilket ger oss inget annat val än att skrota vårt tidigare spekulativa köpråd (Newsletter 1666) och rekommendera att sälja aktien på dessa nivåer. Vi noterar även att flera insiders har sålt större aktieposter de senaste veckorna, bland annat finanschefen.