Lindab – I bättre skick än någonsin tidigare

Senast vi skrev om ventilationsbolaget var coronapandemin fortfarande i sin början och den allmänna osäkerheten var stor.

Lindab I battre skick an nagonsin tidigare

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1900 (3 oktober 2021)

LIAB | Mid Cap | 225 kr | KÖP

Det var i maj 2020 (Newsletter 1783) och som tur är har mycket hänt sedan dess. Pandemin har kommit någorlunda under kontroll och Lindab har tagit sig genom krisen på ett imponerande sätt. Det syns i aktiekursen, som nästan har tredubblats under tiden, men frukterna av effektiviseringsprogrammet och renodlingen av verksamheten gör oss optimistiska att det finns mer att hämta.

Bara för någon vecka sedan meddelade bolaget att man äntligen har hittat en köpare för det tidigare problembarnet Building Systems. 2018 avbröts ett första försök att bli av med affärsområdet som erbjuder stålbyggnadssystem, då de erhållna indikativa buden låg långt under förväntningarna. Sedan dess har man jobbat stenhårt med att få upp lönsamheten och nu nappade franska byggbolaget Group Briand.

Annons

Building Systems har varit mer eller mindre självständigt i koncernen och det fanns endast få synergier med de strategiska fokusområden ventilation och inomhusklimat. I fjol omsatte affärsområdet 946 Mkr, motsvarande cirka 10% av koncernens totala omsättning. Samtidigt uppgick den justerade rörelsemarginalen till 5,9%, vilket kan jämförs med Lindabs justerade rörelsemarginal på 10%.

Förvärvet är fortfarande villkorat av konkurrensgodkännande i Ryssland, vilket förväntas erhållas inom två till fyra månader. En riktig succé kommer försäljningen, emellertid, inte vara för bolaget och affären leder snarare till en nedskrivning av goodwill på cirka 430 Mkr. Köpeskillingen kommer till stor del att kvittas mot Building Systems likvida medel samt förskottsbetalningar från kund, och kommer därmed inte att få någon större effekt på Lindabs totala kassaflöde.

För vd Ola Ringdahl är avyttringen trots allt en framgång och fokus framöver lär ligga ännu tydligare på ventilation i Europa. En direkt effekt blir att koncernens lönsamhet kommer öka över en natt och följdriktigt uppdaterades de finansiella målen samma dag som affären annonserades. Istället för att den ska uppgå till i genomsnitt 10% över en konjunkturcykel, siktar man nu på en rörelsemarginal på över 10% per år, justerat för engångsposter och omstruktureringskostnader.

Tillväxtmålet höjs från tidigare 5-8% till 10% per år, som en kombination av organisk och inte minst förvärvad tillväxt. Ledningen framhäver den starka balansräkningen som en anledning till de aggressivare tillväxtambitionerna, vilket tyder på en välfylld M&A pipeline. Redan under de senaste kvartalen har man gjort flera tilläggsförvärv, senast det norska ventilationsbolaget H.A. Helgesen & Sønner och den svenska takspecialisten Kami. Ändå motsvarade nettoskulden i slutet av juni endast 1,2x rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA, 12-månader rullande) och låg därmed på den lägsta nivån på många år.

Fundamentalt går det mesta bolagets väg för tillfället, och nettoomsättningen under första halvåret ökade organiskt med 10%, jämfört med samma period i fjol, till 4 995 Mkr. De två största, och kvarvarande, affärsområdena Ventilation Systems och Profile Systems, uppvisade under perioden april - juni till och med sin högsta försäljning samt det högsta rörelseresultatet någonsin för ett enskilt kvartal.

Trenden är stark inom samtliga segment, hjälpt av en fortsatt stark återhämtning av byggmarknaden i Europa. En viktig roll spelar även det faktum att bolaget har varit en pålitlig aktör för att kunna tillverka och förse sina kunder med efterfrågade produkter, trots den generella obalansen mellan utbud och efterfrågan på råmaterial. Under det senaste kvartalet har dessutom prishöjningar aviserats för att kompensera för de historiskt höga råmaterialpriserna, vilket också har gynnat omsättningsökningen till viss del.

Tack vare den starka försäljningen i kombination med ökad effektivitet från det pågående investeringsprogrammet, samt allmän god kostnadskontroll har man även lyckats lyfta rörelsemarginalen till 11%, vilket var 3,7 procentenheter mer än under första halvåret 2020. Investeringsprogrammet har dessutom inte bara förbättrat effektiviteten men även ökat kapaciteten för att kunna hantera den höga efterfrågan som ser ut att hålla i sig under resten av året.

Vd Ola Ringdahl tror på en fortsatt hög byggaktivitet. Han är därtill även optimistisk att man kommer kunna hantera bristen på stål även de kommande kvartalen, tack vare en robust försörjningskedja. Långsiktigt gynnas efterfrågan på bolagets ventilationsprodukter av ett ökat intresse för lösningar som skapar hälsosamma inomhusmiljöer och sådana som minskar energiförbrukningen.

Lindab är på god väg att nå en omsättning på drygt 10 miljarder kr i år, samt en vinst per aktie omkring 11 kr. Det innebär att P/e-talet ligger runt 20 på årets estimat, och cirka 17 på nästa års dito. Fler värdeskapande förvärv är inte inkluderade i dessa siffror. Som ett numera renodlat ventilationsbolag förtjänar Lindab högre multiplar än tidigare och vi noterar att bolag som t.ex. Systemair handlas till P/e-tal på 28 och 25 på årets, respektive nästa års estimat. Anmärkningsvärd skillnad som gör att vi ser kurser upp mot 270 kr som realistiska för Lindab och anser följaktligen aktien vara köpvärd.

NASDAQ Stockholm
LIAB
Sektor
Ventilationsutrustning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Lindab International AB: Ledande inom bygg- och ventilationslösningar

Lindab International AB är ett svenskt företag som utvecklar, tillverkar och distribuerar produkter och systemlösningar för byggnation och inomhusklimat. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm under tickerkoden LIAB. Under 2024 rapporterade Lindab en omsättning på cirka 13,32 miljarder kronor. Styrelsen föreslog en utdelning om totalt 5,40 kronor per aktie.
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-10-06 09:04:00
Ändrad 2024-11-13 08:55:49