LMK Group handlas med för stor rabatt mot konkurrenterna. En köprekommendation är motiverad

I samband med den senaste uppdateringen av LMK Group, som är mer känt för sitt svenska varumärke Linas Matkasse, höjde vi rekommendationen till Köp (Newsletter 1899).

LMK Group handlas med for stor rabatt mot konkurrenterna. En koprekommendation ar motiverad

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1910 (10 november 2021)

LMKG | First North | 36,35 kr | KÖP

Inget klockrent skulle det visa sig. På tisdagen handlades aktien nämligen ned rejält (-15%) efter att bolaget publicerat sina siffror för Q3. Vad var det som gick snett?

Verksamheten fortsätter att växa trots tuffa jämförelsetal i spåren av den medvind som pandemin orsakade under fjolåret. För de första nio månaderna uppnådde bolaget en nettoomsättningstillväxt om 20%, justerat för valutakursdifferenser. Det är över bolagets mål om en tillväxt på 10-12%. Tillväxten i Q3 blev dock 8,4% vilket var svagare än av oss förväntade 11%.

Kvartalet kännetecknades av lägre volymer på grund av semestertider i juli och augusti, men även av signifikanta sälj- och marknadsföringsutgifter efter semestrarna, hänförliga till kampanjer som fokuserade på nyförsäljning och återaktiveringar. De ökade marknadsföringskostnaderna resulterade i en EBITDA-förlust på -9 Mkr (6,7). EBITDA-marginalen uppgick till -3,5% (2,8%). Här hade vi estimerat ett resultat kring breakeven för perioden.

Annons

Under Q3 såg LMK fortsatt tillväxt i antalet aktiva kunder, antal leveranser samt genomsnittligt ordervärde. Sverige stod för 36% (40) av koncernens nettoomsättning under Q3, där en avmattning i nettoomsättningstillväxten noterades med -4 %. Norge stod för 51% (47) av omsättningen där båda varumärkena Godtlevert och Adams Matkasse fortsatt visade god tillväxt. Enligt rapporten har LMK gjort betydande framsteg i integrationen av sin danska verksamhet och harmoniseringen av ett standardproduktutbud över alla sina marknader.

Nya kundgrupper visar god retention, vilket indikerar att bolagets erbjudande med flexibla måltidslösningar tas emot väl på marknaden och att marknadsföringssatsningarna ger betalt. Efterfrågeökningen till följd av covid-19 har minskat och säsongsmönster har återgått till mer normala. Den senaste tidens utveckling pekar enligt ledningen på något lägre orderfrekvens, en trend som förmodligen kommer att fortsätta på kort sikt. LMK har börjat se vissa inflationseffekter från frakt och förpackningsmaterial vilka bedöms fortsätta. Prishöjningar har genomförts för att kompensera för kostnadsinflationen med full effekt i Q4.

Fortsatta investeringar i produktion kommer att tynga marginalen under Q4 och in i 2022, med en positiv inverkan på produktivitet och kundnöjdhet. Onlinepenetrationen av livsmedel på den skandinaviska marknaden uppgår endast till cirka 5%, varvid det finns en stor potential att växa på. Konkurrensen är dock hård och branschledare är Hellofresh.

Det som vi tror kommer att driva LMK framåt är tillväxt i antalet aktiva kunder och genomsnittligt ordervärde. Efter Q3-rapporten lämnar vi vår intäktsprognos för 2022 i det närmaste oförändrad på grund av en motståndskraftig köpfrekvens samt prishöjningar. Som väntat ökade produktionskostnaderna på grund av konverteringen till full kundunik produktion samt tillfälliga effektivitetsproblem som härrör från integrationen av den danska verksamheten.

Vi har justerat ned vår vinstprognos för nästa år efter rapporten. Efter den svaga kursutvecklingen handlas LMK nu till cirka 2,8 x EV/EBITDA, vilket innebär en stor rabatt mot konkurrenterna. Vi tycker att nedgången i samband med rapporten var överdriven då en stor del av resultatförsämringen beror på ökade kostnader för marknadsföring som man förhoppningsvis kan få igen i form av nya kunder. Med det som utgångspunkt upprepar vi vår tidigare köprekommendation medan riktkursen justeras ned till 50 kr (63) som en följd av sänkta vinstantaganden.

Skriven av
Fredrik Larsson
Analytiker
Publicerad 2021-11-13 20:06:00
Ändrad 2024-11-13 09:03:07