LumenRadio – Trotsar IPO-torkan
Fallande börser, geopolitisk osäkerhet och makroekonomiska utmaningar har bidragit till att marknaden för nyintroduktioner blivit iskall. Enligt konsultfirman EY har det globala IPO-transaktionsvärdet under de första nio månader minskat med 57% och i USA är transaktionsintäkterna de lägsta sedan år 2003.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2004 (14 december 2022)
LUMEN | First North | 58 kr | CHANS
Trenden är liknande i Norden och desto mer anmärkningsvärt är det, att teknikbolaget LumenRadios lyckades framgångsrikt genomföra sin IPO förra veckan. Inte bara det. Erbjudandet blev kraftigt övertecknat och aktien har klättrat med 27% från teckningspriset på 48 kr. Förutom svenska och internationella investerare var det även ett flertal personer från ledningsgruppen som köpte aktier, bl.a. styrelsens ordförande, vd och finanschef.
LumenRadio utvecklar och säljer trådlösa, produkt-till-produkt uppkopplingar för verksamhetskritiska applikationer inom Internet of Things (IoT). Kärnan i erbjudandet är egenutvecklad och patenterad teknologi för trådlös dataöverföring på de öppna frekvensbanden. För kunderna innebär det att de opererar sina egna nätverk, utan kostnader för en extern nätoperatör. Detta skapar fördelar jämfört med tex cellulär kommunikation eftersom kommunikationen sker på licensfria frekvensband. Bolagets lösningar liknar på så sätt Bluetooth- och WiFi-kommunikation, där nätoperatörer och trafikavgifter inte existerar.
Den adresserbara marknaden består av företag som utvecklar eller tillverkar uppkopplade produkter som behöver tillförlitlig trådlös teknik för att kunna styras eller kunna kommunicera. Idag erbjuder man lösningar inom två olika affärsområden: Lighting & Smart Cities (L&SC) samt Building & Industrial Control Systems (B&ICS).
Exempel på stora produktgrupper som kräver uppkoppling/kommunikation för sin funktion är belysningsarmaturer, olika typer av sensorer (tex fastighetsautomation, säkerhet, industriell automation, övervakning av miljöfaktorer), samt aktuatorer (ställdon). Även mätare för energikonsumtion, effektuttag och last/produktion är relevanta, vilket är extra intressant eftersom de används i bl.a. elbilsladdare och frekvensomriktare för solceller.
Generellt ökar efterfrågan på IoT-lösningar i takt med att behovet av förbättrad produktivitet, kostnadseffektivitet och energisnåla lösningar växer. Mellan åren 2022 och 2027 förväntas de globala investeringarna i IoT-lösningar öka från 194 miljarder till 525 miljarder usd, motsvarande en genomsnittlig årlig tillväxttakt på cirka 22% (CAGR). Bolaget bedömer att marknaderna inom de relevanta användarområden för L&SC och B&ICS växer med en CAGR på 15% respektive 14%, räknat på antalet uppkopplade enheter.
LumenRadio har lång erfarenhet från ljusstyrning för stora event och historiskt sett har kunderna främst bestått av företag inom professionell belysning. Under de senaste åren har bolaget dock även stärkt sin position inom byggnadsautomation och lösningar för industriell kommunikation. Under 2021 stod affärsområdet L&SC för 77% av omsättningen på sammanlagt 125 Mkr. Den stora majoriteten av det kom från så kallade design wins. Det innebär att bolagets teknologi är integrerad i kundens produkt, vilket minskar sannolikheten att OEM-kunden byter leverantör senare. Per 30:e september hade man 72 kontrakterade design wins, varav 65 redan i produktion.
Störst är tillväxten för närvarande inom L&SC där nettoomsättningen har vuxit med över 40% årligen mellan 2019 fram till slutet av Q3 i år. Gynnsamt här är bland annat den positiva effekten som streaming-tjänsternas frammarsch har haft på film- och TV-serieproduktion. Även inom det nya området Smart Cities, vilket inkluderar uppkopplad gatubelysning, ser ledningen en god försäljnings- och tillväxtpotential. Den största potentialen på sikt finns, emellertid, inom B&ICS, då den adresserbara marknaden är betydligt större.
Under första nio månader i år har omsättningen ökat med 65% till 144 Mkr. Trots utmaningar på komponentsidan har man lyckats lyfta bruttomarginalen från 56% före pandemin (2019) till i dagsläget cirka 61%. Rörelsemarginalen (EBIT) ligger runt 20%, där en stor del av driftkostnaderna består av rörliga kostnader. För att fånga nya affärsmöjligheter kommer det krävas fortsatta investeringar i t.ex. personal. Ambitionen är att ha en EBITDA-marginal på minst 20%, vilket kan jämföras med dagens 24%.
Vad gäller omsättningstillväxten siktar man på +25% organiskt p.a. över en konjunkturcykel, vilket iaf de kommande åren baseras på redan tagna design-wins. Med en nettoskuldsättningsgrad på låga 21% var den finansiella situationen stark redan före nyemissionen som genomfördes i samband med IPO:n och som tillförde bolaget cirka 40 Mkr netto. Delar av pengarna kommer sannolikt användas till förvärv, särskilt inom fastighet och industriell kommunikation.
Levererar ledningen på sina mål bör bolaget kunna omsätta kring 250 Mkr år 2023. Med bibehållen lönsamhet innebär det att börsvärdet justerat för nettokassan (efter IPO:n) motsvarar omkring 15x nästa års förväntade rörelseresultatet (EV/EBIT). Givet tillväxttakten är det absolut inte dyrt och den mer spekulative kan överväga en chanspost. Det man bör komma ihåg är att bolaget är oprövat i börssammanhang varvid det kan dröja ett tag innan marknaden vågar fullt ut diskontera de ljusa utsikterna som ledningen målat upp.