Lunchanalys - Poddarnas mästare?
Musikstreamingtjänsten Spotify satsar hårt på sitt nya område Podcasts och de senaste månaderna har man skrivit exklusiva avtal med flera högprofilerade samarbetspartners. Samtidigt har bolagets prenumerationsmodell visat sig som motståndskraftig hittills under covid-19 pandemin, och aktien tillhör en av de stora vinnarna så här långt i år. Sedan vi satte en spekulativ köprekommendation i december (Newsletter 1750) har kursen klättrat med omkring 85% och nyligen blev ”svenskarna” det första europeiska internetbolaget med ett börsvärde på över 50 miljarder usd.
Poddarnas mästare
SPOT| USA | 269,26 usd
Podcasts är heta världen runt och analysföretaget Nielsen förväntar sig en årlig tillväxt i antal podcastlyssnare på 20% under de kommande åren. Konsultfirman PwC tror att det kommer leda till att reklamintäkter relaterade till podcasts kommer överstiga 1 miljard usd år 2021, jämfört med 680 Musd år 2019.
Minst lika viktigt som antalet lyssnare, är för Spotify att man äntligen ser en möjlighet att få upp sin notoriskt låga lönsamhet. Ambitionen är att lyfta bruttomarginalen från dagens ca 25% till runt 35% på lite sikt. Lejonparten av intäkterna inom musikdelen går nämligen direkt till producenterna i form av licensavgifter.
Det som är kvar ska täcka bolagets operativa kostnader, vilket så här långt har gjort det svårt att nå svarta siffror på sista raden. Podcasts produceras däremot i egen regi och varje extra euro i intäkter går direkt i den egna fickan.
För att utöka kapaciteten inom området, har man öppnat plånboken ordentligt och redan i fjol gjorde man tre viktiga ”podcastförvärv” för sammanlagt 435 Musd, däribland producentstudion Anchor FM som står för cirka 70% av alla nya podcasts på Spotify.
I februari köpte man dessutom The Ringer, mediehuset som grundades av den kända sportjournalisten Bill Simmons, för omkring 200 Musd. Antalet podcasts på Spotify-plattformen har därmed trefaldigats på ett år till över en million idag och i flera länder har man blivit marknadsledare före Apple.
Chansen att köra om amerikanerna även på deras hemmamarknad har ökat markant i och med det uppmärksammade avtalet som offentliggjordes i maj, med den oerhört populäre podcastaren Joe Rogan. Hans podcast ”The Joe Rogan Experience” har varje månad 190 miljoner lyssnare globalt och Spotify var bereda att betala cirka 100 Musd för de exklusiva rättigheterna.
Men inte nog med det, kort därefter annonserade man dessutom samarbeten med Warner Bros och DC Comics angående podcast kring deras superhjältar såsom Batman och Stålmannen. Även Kim Kardashian har rekryterats till en podcastserie på plattformen.
Podcasttjänsten ska huvudsakligen monetariseras via reklamintäkter, men ledningen har flera gånger påpekat att användare som börjar lyssna på podcasts konverterar i större utsträckning sina konton från reklamfinansierade sådana till premiumdito.
Den första delen av kalkylen verkar i alla fall fungera, och nyligen blev det känt att den globala reklamagenturen Omnicom kommer spendera 20 Musd på podcastreklam under andra halvåret i år. Hittills står reklamintäkter dock enbart för 8% av den totala omsättningen, så det kommer dröja tills marginaleffekten kommer synas ordentligt.
Det är även en konsekvens av den fortfarande starka tillväxten av antalet prenumeranter, som under Q1 i år ökade med 31%, jämfört med samma period året innan, till 130 miljoner. Antalet aktiva användare per månad (MAU) ökade också med 31% till 286 miljoner.
Den starka tillväxten visade sig givetvis även i nettoomsättningen, som ökade med 22% till 1 848 Meuro. Detta trots att man faktiskt upplevde en kortvarig negativ effekt på reklamsidan, relaterad till covid-19-pandemin.
Oförändrat negativ är däremot ARPU-trenden inom premium-segmentet (genomsnittlig omsättning per användare), som minskade med 6% till 4,42 euro. Det är ett strukturellt problem inom streaming-branschen och onekligen ett tydligt tecken på den stenhårda konkurrensen. Den här gången hänvisade ledningen bland annat till pågående gratis-perioder för nya användare.
För helåret 2020 räknar vd Daniel Ek med en omsättning mellan 7,65 och 8,05 miljarder euro, något mindre än den tidigare prognosen om 8,08 – 8,48 miljarder till följd av valutakursförändringar, samt lägre förväntade reklamintäkter i det korta perspektivet. Oförändrad är däremot hans syn på rörelseförlusten som han tror kommer uppgå till 150 – 250 Meuro.
I takt med kursuppgången har även värderingen skjutit i höjden och aktien ser idag ganska dyr ut, till och med i jämförelse med videostreamingtjänsten Netflix, vars affärsmodell från grunden är mer lönsam, då amerikanerna betalar en flatrate för sitt innehåll. Dessutom var de tidiga med att satsa på egen produktion, någonting som Spotify nu försöker kopiera med hjälp av sina podcast.
Om vi antar att Spotify blir lönsamma år 2022, handlas aktien i skrivande stund till ett P/E-tal norr om 300. Börsvärdet justerat för nettokassan motsvarar cirka 160x det förväntade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EV/EBITDA). I jämförelse framstår Netflix som ett klipp till ett P/E-tal runt 41 och EV/EBITDA 29x (Factset).
Vi gillar Spotifys framsteg, men aktien har sprungit iväg för mycket och vi rekommenderar därför att ta hem vinsten. Sälj.