Lundin Gold – enbart för ”gold bugs”
Guldet har i urminnestider setts som värdebevarande tillgång. Så även bland börsplacerarna om än kanske främst äldre sådana.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1942 (23 mars 2022)
LUG | Large Cap | 79,05 kr | CHANS
Den yngre generationen, Generation Z (ej att förväxlas med Putins invasionsstyrkor) lockas i allt större utsträckning av digitala tillgångar (som NFT, kryptovalutor).
Något direkt inflationsskydd som det ofta har påståtts tycks dock guldet inte vara. Det har det senaste årets utveckling visat det med all önskvärd tydlighet. Inflationen har ju pinnat på uppåt under närmare ett år utan att påverka guldpriset i någon större omfattning. Inledningsvis kunde man förstås förklara det med att inflationen var temporär och berodde på baseffekter i spåren av pandemin, men idag ser vi alla att så inte var fallet.
Tittar man på guldprisets rörelser under det senaste året verkar dess skyddande egenskaper inte omfatta inflation utan snarare geopolitiska kriser. Guldet ser ut att locka först när det råder allmän oro som påverkar förtroendet för regeringar, valutor och det finansiella systemet negativt. När ekonomin tuffar på är dess dragningskraft tämligen begränsad. Guldet avkastar ju inte något utan tvärtom kostar i form av kostnader för lagring m m.
Den fullskaliga invasionen av Ukraina har ökat den geopolitiska spänningen och fått guldet att glimma på nytt. Häromveckan handlades ädelmetallen ovan 2000-dollars nivån (per uns) för att därefter sjunka tillbaka. Falskt utbrott eller avstämning av tidigare toppar? Den som ändå det visste.
Att dragningskraften har ökat är förståeligt givet den geopolitiska oron samt de västerländska sanktionerna som ålagts Ryssland där man bland annat har frusit delar av landets valutareserv. Det extraordinära beslutet sänder onekligen en signal till alla centralbanker där ute att valutareserver inte är lika säkra som man hade kunnat tro. Den aktör som inte gärna vill hamna i samma sits gör därför bäst att se sig om efter andra alternativ som därtill kan hållas på hemmaplan. Guld passar relativt väl i sammanhanget liksom även andra råvaror som exv olja. Eventuellt skulle även kryptotillgångar kunna uppfylla nämnda villkor men frågan är om inte den historiska volatiliteten i dessa framstår som avskräckande i dagsläget.
Vill man som placerare exponera sig mot guldet finns det en rad alternativ. Att köpa fysiskt guld är en klassisk sådan som dock förespråkas främst av ”domedagsprofeter”. De mer återhållsamma bedömarna framhäver ”pappersguld” vilket innebär diverse guldcertifikat eller s.k. ETF:er (börshandlade fonder). Den som väljer detta alternativ får vara noga med att kontrollera huruvida pappersguldet backas upp av verklig råvara. Även valutaaspekt tillkommer. För oss i Sverige har dessvärre handeln med dessa alternativ blivit mer omständlig till följd av regelkrångel. Återstår gör därför renodlade branschfonder.
Ett annat alternativ är investeringar i guldprospekterande och/eller guldproducerande bolag. Här bör dock påpekas att erfarenheten av svensknoterade sådana är dessvärre allt annat än god. Aurex, Lappland Goldminers eller Nordic Mines kan tjänstgöra som avskräckande exempel. Inget vidare gick det heller för vår kanadensiska (men svensknoterade) favorit Semafo som förvisso utvecklades väldigt väl under en tid men som sedan drabbades av ett operativt missöde (attentat) som förändrade förutsättningarna radikalt. Något år senare slogs man ihop med en konkurrent.
Kvar på banan i aktieväg bland större i Sverige noterade bolag finns idag Lundin Gold med numera producerande tillgångar i södra Ecuador. Fruta del Norte som projektet heter förfogar över en av de allra mest högoktaniga malmerna i världen där guldtillgången överstiger 8g per ton malm. Enligt bolaget skall området innehålla möjliga utvinningsbara reserver på drygt 5 miljoner uns guld samt 7,5 miljoner uns silver vilket motsvarar ett värde nära 10 miljarder dollar. Vill det sig väl kan reserverna öka ytterligare eftersom fortsatt prospektering pågår även i närliggande områden.
Fruta del Norte togs i drift i februari 2020. Inledningsvis kämpade man hårt med utmaningarna som pandemin förde med sig. Trots det lyckades man ifjol både infria och överträffa de mål som sattes upp. Produktionen uppgick till 428 000 uns guld en nivå som förväntas bibehållas under de närmaste tre åren (2022-2024). Detta innebär att bolagets vinst torde oscillera kring 1 usd per aktie (eller omkring 9-10 kr) då man under fjolåret nådde 1,07 usd (varar 0,33 usd i Q4). Förvisso flaggar man för ökade kostnader (den totala kostnaden förväntas öka till 860-930 usd per uns jämfört med 715 usd ifjol) men samtidigt ligger även guldpriset norr om 1900 usd idag jämfört med fjolårets genomsnittliga säljpris om 1779 usd/oz.
Ser man till siffrorna ovan handlas aktien till omkring 8x vinsten (P/E-tal) vilket förstås inte är särskilt högt. Aktien dras dock med höga risker. Dels politisk sådan givet det faktum att bolaget har sin verksamhet koncentrerad till ett enda land, dels operationell dito. En annan risk man bör ta med i kalkylen är förstås även kostnadsinflation. Stigande personal- och materialkostnader påverkar självklart lönsamhetskalkylerna som i övrigt är direkt avhängiga till guldprisets ovissa utveckling. Den senare avgör också aktiens eventuella potential.
Får vi se guldpriser överstigande 2 000 usd eller rent av 2 500 usd under de närmaste åren lär värderingen dra nytta av ökad skalbarhet (kostnaderna behöver inte utökas nämnvärt) vilket även med oförändrad P/E-multipel torde medföra klart högre värdering (105-150 kr). Detta dock under förutsättning att inga andra ofördelaktiga faktorer (operativa eller politiska) inträffar vilket ju inte är givet. Det är också mot bakgrund av det som vi menar att aktien lämpar sig enbart för personer med stark övertygelse om guldprisets ljusa framtid. Övriga gör nog bäst att avstå.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki